Kleinschaligheid loont, zeker bij masters

25 maart 2015 - Wat hebben de twintig beste masteropleidingen in Nederland gemeen? Op eentje na hebben ze niet meer dan 100 studenten, en gemiddeld verwelkomen ze 50 tot 60 studenten per jaar. Uit de vandaag verschenen Keuzegids Masters 2015 blijkt kleinschaligheid een van de belangrijkste verklaringen voor kwaliteit.

online versie


Het boek:

bestel 2018
maart 2018


bestel 2017
direct leverbaar

Dat het vooral kleine masters zijn die van de Keuzegids het predikaat topopleiding krijgen, is geen toeval. Opleidingen van overzichtelijk formaat bieden vaker goed onderwijs – dat is bij masters niet anders dan bij bachelors. Er is meer persoonlijke aandacht, de lijntjes met docenten en andere medewerkers zijn kort, studenten kennen elkaar beter. Dat motiveert. En natuurlijk zijn er uitzonderingen. Tussen de toppers zit de Wageningse master Plant Sciences, met meer dan tweehonderd studenten, die bewijst dat een groter aantal studenten geen belemmering voor kwaliteit hoeft te zijn. Andersom zijn de universitaire lerarenopleidingen ook geen massale studies, maar krijgen de meeste daarvan al jaren stevige kritiek. 

Binnen instellingen zijn er flinke verschillen. Zo behoren Hydrology (VU) en Logic (UvA) tot de topmasters, terwijl beide Amsterdamse universiteiten hekkensluiters zijn op de ranglijst van instellingen met de beste masterkwaliteit. Op de vraag wie gemiddeld wél de beste kwaliteit masters levert, zijn meerdere antwoorden mogelijk. De Open Universiteit is de best beoordeelde universiteit, maar studenten kunnen er alleen terecht voor afstandsonderwijs. Wageningen schittert als de beste reguliere, maar specialistische, universiteit - net als vorig jaar. Onder de algemene universiteiten is het Maastricht die het beste uit de bus komt.

In het hbo is het aantal masteropleidingen én het aantal studenten bijna altijd kleiner dan in het wo. Opvallende leiders onder de grootste aanbieders zijn Hogeschool Utrecht en Hogeschool Rotterdam – twee instellingen waarvan de bacheloropleidingen doorgaans best wat kritiek krijgen. Inholland doet het net als vorig jaar goed in het rijtje van middelgrote aanbieders, net als de kunsthogescholen Artez en AHK.

Kwaliteitsoordelen

Kwaliteitsoordelen per opleidingen zijn uiteraard ook in de Keuzegids Masters 2015 te vinden. Deze zijn voor 70 procent gebaseerd op tevredenheidsscores van studenten in het kader van de Nationale Studenten Enquête (NSE) van de organisatie Studiekeuze123. De andere 30 procent wordt bepaald door de oordelen van keurmerkinstantie NVAO.

In totaal krijgen ruim 750 masteropleidingen een complete beoordeling op tien kwaliteitsaspecten, uitmondend in een ‘totaalscore’ tussen 20 en 100 en eindoordeel van de gidsredactie. Van al deze opleidingen krijgen er in totaal 82 een eindoordeel “++”  of “+++”. Deze opleidingen krijgen van de redactie de titel topopleiding. Op de website van de Keuzegids valt hier meer over te lezen.

Mastervergelijker

Om de studiekiezer nóg beter van dienst te zijn, presenteert de Keuzegidsredactie vandaag bovendien de online Mastervergelijker: een interactieve manier om masters te vergelijken, met extra details over lengte, kosten, instructietaal, officiële registratie en te behalen titel. Bij twintig grote vakgebieden worden alle specialisaties en programma’s bij naam genoemd en worden de toelatingseisen beschreven.  Geen overbodige luxe, vindt de gidsredactie, want de mastervoorlichting laat nog regelmatig te wensen over.

De Mastervergelijker is een integraal onderdeel van de Keuzegids Masters 2015. Iedereen die deze gids als boek aanschaft, krijgt een inlogcode naar www.keuzegids.nl/mastervergelijker. En bij scholen en instellingen die een online licentie op deze Keuzegids hebben, kunnen gebruikers er naadloos naar doorschakelen.
De Mastervergelijker is in Nederland de enige in zijn soort. Hij is ontwikkeld naar aanleiding van vragen van studenten die meer en betere informatie zochten dan tot nu toe beschikbaar was. De redactie van de Keuzegids is er dan ook van overtuigd dat de tool in een behoefte voorziet. Er is omvangrijke research gedaan om de informatie zo actueel en volledig mogelijk te krijgen. De komende tijd wordt de tool doorontwikkeld, mede op basis van gebruikersreacties.

De Keuzegids

De Keuzegids Masters 2015 verschijnt vandaag, 25 maart 2015. Als boek telt de gids 224 pagina’s en kost hij 27 euro. De gids is te bestellen in de boekhandel en via www.keuzegids.nl. Daarnaast heeft een groeiend aantal instellingen een licentie op de onlineversie van deze gids. Op deze manier hebben duizenden lezers toegang tot de gids.

De Keuzegids Masters is samen met vier andere Keuzegidsen  (van middelbare school tot en met universiteit) een uitgave van het centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I) in Leiden. Uitgever en redactie zijn volledig onafhankelijk en spelen een actieve rol in het landelijk beschikbaar krijgen van vergelijkende gegevens over opleidingen. Door de intensieve eigen research en kritische kwaliteitsvergelijking zijn deze gidsen uniek in Nederland.

De Keuzegids uitdelen op open dagen? Opendagenkorting


Meer nieuws

12-09-2017 Samenwerking Keuzegids en DeDecaan.net
02-05-2017 Online Keuzegids bij veel universiteiten gratis
05-04-2017 Vernieuwing Keuzegids Online
31-03-2017 Eigen studenten eerst? Masterselectie in 2017
26-02-2017 Nieuw: Keuzegids Masters 2017
13-01-2017 Brandbrief aan Bussemaker
13-12-2016 Nieuwe toppers in Keuzegids Mbo 2017
06-12-2016 Nog 6 hbo-studies schrappen numerus fixus
23-11-2016 University Colleges: alle negen ‘top’
15-11-2016 Keuzegids Universiteiten 2017
29-09-2016 29-9: Alle nieuws over Keuzegids Hbo 2017
05-09-2016 Minder spijt bij vroege start studiekeuze
06-07-2016 Keuzegidsen 2017 vooraf bestelbaar
14-03-2016 “Studie-informatie niet objectief genoeg”
02-03-2016 Mastergids 2016: selectieve toelating is de trend
08-02-2016 Tegenvallende baankansen? Vijf tips voor de politiek
15-01-2016 UU maakt tweede master flink goedkoper, UvA en VU juist duurder
16-12-2015 Nieuwe prognoses: kans op een baan ietsje groter
09-12-2015 Keuzegids MBO 2016: kansen zorgstudies verslechterd, bouw verbeterd
02-11-2015 “Universiteit mag student bij matching niet afwijzen”

     Archief

Winkelwagentje: geen artikelen

Bestellen

Webwinkel


Keuzegids Online

Belangrijke informatie
Laatste nieuws

  • Samenwerking Keuzegids en DeDeca...

    De Keuzegids werkt vanaf dit schooljaar samen met DeDecaan.net. Alle scholen die gebruik maken van het LOB-pluspakket van DeDecaan.net hebben daardoor ook toegang tot de onafhankelijke keuzegidsbeoordelingen van de vervolgopleidingen.

  • Online Keuzegids bij veel univer...

    Doorstuderen na je bachelor? Hulp nodig bij het kiezen? Kijk eens in de Keuzegids. De meeste universiteiten en veel hogescholen bieden gratis toegang tot de online versie van de gids.

  • Vernieuwing Keuzegids Online

    De online Keuzegids groeit en dus gaan we hem verder vernieuwen. Er wordt hard gewerkt aan een modernere opmaak en navigatie. En voor middelbare scholen gaan we ons aanbod sterker koppelen aan het portal DeDecaan.net.


Meer nieuws

 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Kwaliteitszegel

Werkt u bij een opleiding die positief in de Keuzegids is beoordeeld? Dan mag u het Keuzegids kwaliteitszegel gebruiken »


Webhosting door bHosted.nl