Mastergids 2016: selectieve toelating is de trend

2 maart 2016 - De toelating tot universitaire masteropleidingen wordt steeds meer maatwerk. Bij meer dan de helft van de masters geldt voor alle studenten een toelatingsprocedure. Ook afgestudeerde bachelors van de eigen faculteit worden dus niet meer automatisch toegelaten.

online versie


Het boek:

bestellen
direct leverbaar

Dat blijkt uit een eerste analyse van toelatingseisen van alle masteropleidingen. Deze analyse is dit voorjaar uitgevoerd bij het samenstellen van de Keuzegids Masters 2016 en resulteert in de gelijktijdige publicatie van een nieuwe online ‘Mastervergelijker’. Deze tool biedt per masteropleiding details over de kosten, de tijdsduur, de aangeboden specialisaties en dus ook de toelatingseisen.

De redactie stelt overigens vast dat de helderheid van de informatie over toelatingseisen per instelling en soms ook per faculteit sterk verschilt. Zo bieden Utrecht (UU) en Rotterdam (EUR) heldere en gedetailleerde informatie en moet men in Groningen (RUG) vaak maar raden wat er precies bedoeld wordt. Foutloze telling van opleidingen met of zonder directe toelating is dus niet bij elke universiteit mogelijk. Toch komen uit de research van de Keuzegids wel duidelijke trends naar voren.

Bij de algemene universiteiten is de Universiteit Utrecht het meest ‘selectief’. Bij 84% van de onderzochte masters geldt voor alle studenten een toelatingsprocedure. Ook bij de UvA in Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam is de toelating bij verreweg de meeste masteropleidingen individueel maatwerk. Naast het bezit van bepaalde bachelordiploma’s worden vaak eisen gesteld aan eerder behaalde cijfers of gevolgde vakken; of er geldt voor iedereen een intakegesprek.

Meer directe doorstroming is te zien in Tilburg en (voor zover te beoordelen) Groningen. Daarnaast valt op dat de masters van technische universiteiten nog vaak directe toegang verlenen aan bepaalde specifieke bachelors. De informatie hierover is bovendien zeer toegankelijk via de ‘doorstroommatrix’ van deze instellingen. De Wageningse universiteit is juist weer het andere uiterste. Hier hanteert minstens driekwart van de masteropleidingen extra toelatingseisen, ook voor mensen met een Wagenings bachelordiploma.

In de bijlage is de mate van selectiviteit van masters per instelling samengevat. Het gaat om een eerste analyse; voor sommige opleidingen zal de informatie de komende tijd zeker nog bijgesteld worden. Overigens zijn de lerarenopleidingen niet in deze analyse betrokken.

De mastervergelijker bevat ook gegevens over alle hbo-masters. Bij deze opleidingen is er nooit een traditie van ‘directe doorstroming’ na de hbo-bachelor geweest. Deze masters hanteren kennen altijd een toelatingsprocedure, waarbij vooral gekeken wordt naar werkervaring en/of het bezit van relevant werk.

Baankansen en kwaliteitsoordelen

De mastervergelijker is een online bijlage bij de Keuzegids Masters 2016, die ook vandaag verschenen is. Als vanouds biedt deze gids per vakgebied een overzicht van alle hbo- en wo-masteropleidingen, gegevens over de arbeidsmarkt, en gedetailleerde kwaliteitsoordelen per master. Deze oordelen zijn gebaseerd op zowel gegevens uit de Nationale Studentenenquête, als accreditatiebesluiten van rapporten van keuringsinstantie NVAO.

Voorin de gids staat een lijst van de 22 allerbeste masteropleidingen. De redactie merkt op dat dit zonder uitzondering kleinschalige opleidingen zijn. Maar dat kleinschaligheid geen garantie voor kwaliteit is, bewijzen dit jaar opnieuw de universitaire lerarenopleidingen in de alfa- en gammavakken. In geen enkel ander vakgebied zijn de studenten zo kritisch over het genoten onderwijs.

Bij de meeste universiteiten en hogescholen zijn volgens de oordelen van de Keuzegids zowel sterke als zwakkere masteropleidingen te vinden. Maar sommige instellingen springen eruit met een groter aantal gunstig beoordeelde masters.

Bij de reguliere universiteiten, die vooral voltijdstudenten bedienen, scoort Wageningen opnieuw het hoogst. Het verschil met andere universiteiten is aanzienlijk. Alleen drie instellingen die voornamelijk deeltijdmasters bieden, krijgen vergelijkbaar gunstige oordelen. Dat zijn de Open Universiteit en de business universities Nyenrode en Tias. De laatste haalt zelfs de hoogste instellingsscore overall.

Bij de algemene universiteiten staat dit jaar Tilburg University op de eerste plek; deze instelling steekt Maastricht voor het eerst met klein verschil de loef af. Nijmegen staat op drie en is daarmee opnieuw de best beoordeelde van de zes grote ‘klassieke’ universiteiten.

In het hbo krijgen de NHL in Leeuwarden en kunsthogeschool Artez in Arnhem dit jaar gemiddeld de gunstigste beoordeling. Beide behoren tot de middelgrote masteraanbieders. Bij de grotere aanbieders staat de Hogeschool Utrecht opnieuw bovenaan de lijst. Dat is opmerkelijk, want in de Keuzegids Hbo scoort deze instelling met haar bacheloropleidingen duidelijk minder hoog.

Gids en research

De Keuzegids Masters 2016 verschijnt vandaag, 2 maart 2016. Als boek telt de gids 224 pagina’s en kost hij 27 euro. De gids is te bestellen in de boekhandel en via www.keuzegids.nl. Daarnaast heeft een groeiend aantal instellingen een licentie op de onlineversie van deze gids. Op deze manier hebben duizenden lezers toegang tot de beschrijvende artikelen en de kwaliteitsoordelen van de gids. De mastervergelijker is hierbij een openbare bijlage.

De Keuzegids Masters is samen met drie andere Keuzegidsen (van mbo tot universiteit) een uitgave van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I) in Leiden. Uitgever en redactie zijn volledig onafhankelijk en spelen een actieve rol in het landelijk beschikbaar krijgen van vergelijkende gegevens over opleidingen. Door de intensieve eigen research en kritische kwaliteitsvergelijking zijn deze gidsen uniek in Nederland. Juist bij de masteropleidingen is die research belangrijk. Niet alleen gegevens over toelatingseisen, ook de kwaliteitsoordelen van de NVAO en de gegevens  over het hoge ‘instellingscollegegeld’ worden nergens anders zo compleet in kaart gebracht.


Aandeel ‘selectieve’ masters per universiteit


Meer nieuws

02-05-2017 Online Keuzegids bij veel universiteiten gratis
05-04-2017 Vernieuwing Keuzegids Online
31-03-2017 Eigen studenten eerst? Masterselectie in 2017
26-02-2017 Nieuw: Keuzegids Masters 2017
13-01-2017 Brandbrief aan Bussemaker
13-12-2016 Nieuwe toppers in Keuzegids Mbo 2017
06-12-2016 Nog 6 hbo-studies schrappen numerus fixus
23-11-2016 University Colleges: alle negen ‘top’
15-11-2016 Keuzegids Universiteiten 2017
29-09-2016 29-9: Alle nieuws over Keuzegids Hbo 2017
05-09-2016 Minder spijt bij vroege start studiekeuze
06-07-2016 Keuzegidsen 2017 vooraf bestelbaar
14-03-2016 “Studie-informatie niet objectief genoeg”
02-03-2016 Mastergids 2016: selectieve toelating is de trend
08-02-2016 Tegenvallende baankansen? Vijf tips voor de politiek
15-01-2016 UU maakt tweede master flink goedkoper, UvA en VU juist duurder
16-12-2015 Nieuwe prognoses: kans op een baan ietsje groter
09-12-2015 Keuzegids MBO 2016: kansen zorgstudies verslechterd, bouw verbeterd
02-11-2015 “Universiteit mag student bij matching niet afwijzen”
28-09-2015 Keuzegids Hbo 2016: selectiedrempels en dalend studiesucces

     Archief

Winkelwagentje: geen artikelen

Bestellen

Webwinkel


Keuzegids Online

Log in     Bestellen

Belangrijke informatie
Laatste nieuws

  • Online Keuzegids bij veel universiteit...

    Doorstuderen na je bachelor? Hulp nodig bij het kiezen? Kijk eens in de Keuzegids. De meeste universiteiten en veel hogescholen bieden gratis toegang tot de online versie van de gids.

  • Vernieuwing Keuzegids Online

    De online Keuzegids groeit en dus gaan we hem verder vernieuwen. Er wordt hard gewerkt aan een modernere opmaak en navigatie. En voor middelbare scholen gaan we ons aanbod sterker koppelen aan het portal DeDecaan.net.

  • Eigen studenten eerst? Masterselectie ...

    Bij masters van de technische uni’s ben je met de juiste vooropleiding zo binnen. Maar bij instellingen als Wageningen en Leiden is het niet zo’n makkie. De Keuzegids zocht uit welke universiteiten het meest selectief zijn. Over het algemeen geldt: wees op je hoede. Er is meer selectie dan je denkt. En de informatie is niet altijd eenduidig.


Meer nieuws

 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Kwaliteitszegel

Werkt u bij een opleiding die positief in de Keuzegids is beoordeeld? Dan mag u het Keuzegids kwaliteitszegel gebruiken »


Webhosting door bHosted.nl