29-9: Alle nieuws over Keuzegids Hbo 2017

29 september 2016 - Vandaag is de Keuzegids Hbo 2017 verschenen. Scholen kunnen hem vanaf nu online inzien. Vroege bestellers van de gedrukte versie krijgen hem snel in huis. De gids bevat ook het nodige nieuws dat je vandaag in de media terugvindt, en in persberichten van hogescholen. Hieronder ons eigen persbericht, en later nog meer nieuws.

Nieuwe Keuzegids Hbo vergelijkt 1200 opleidingen

Veel hbo-studies zien af van vroege selectie:
Bijna de helft laat numerus fixus schieten

Tientallen hbo-opleidingen die dit jaar nog een numerus fixus hanteren, laten die voor komend studiejaar vallen. Dat concludeert de redactie van de Keuzegids Hbo 2017, die vandaag verschijnt. Het gaat niet om een kleine daling: maar liefst 45% van de opleidingen die eerder een fixus kenden, stoppen daar komend jaar mee.

online versie


Het boek:

bestellen
direct leverbaar

Deze daling is waarschijnlijk geen toeval. Door een veelbesproken wetswijziging mag er vanaf komend studiejaar bij een numerus fixus niet meer geloot worden. Opleidingen met een beperkt aantal plaatsen moeten hun studenten voortaan zelf selecteren. De aanmelding voor die selectie sluit op 15 januari. En om scholieren de kans te geven zich op de selectie voor te bereiden, moeten de onderwijsinstellingen voortaan al in de zomer hun precieze selectieprocedure (of eisen) bekend maken.

Deze systeemwijziging heeft in het hbo dus een verrassend effect: het aantal opleidingen met vroege selectie wordt in één keer bijna gehalveerd. Bij de Hogeschool Utrecht gaat het bijvoorbeeld van 27 naar 11 en bij de Hogeschool van Amsterdam van 13 naar 4. Voor deze daling zijn verschillende verklaringen mogelijk. Maar het lijkt er vooral op dat de plicht tot zorgvuldige selectie voor opleidingen veel extra werk betekende, zeker in verhouding tot het vaak maar beperkte capaciteitstekort. Door de numerus fixus te schrappen ontkomt men aan die tijdrovende operatie.

In de nieuwe Keuzegids Hbo 2017, uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.), staat bij elk vakgebied vermeld welke opleidingen een numerus fixus kennen of om andere redenen mogen selecteren of aanvullende eisen stellen. De meeste fixusstudies worden gevonden bij paramedische opleidingen als verpleegkunde en fysiotherapie. Aanvullende eisen bestaan er al jaren bij de kunstopleidingen, logopedie en sport. In deze gevallen ligt de deadline voor aanmelding een stuk later dan januari.

Ranglijsten
Naast de informatie over opleidingsinhoud, toelatingseisen en collegegeld worden in de Keuzegids meer dan 1200 opleidingen per vakgebied met elkaar vergeleken. In ruim duizend gevallen gaat dit gepaard met een gedetailleerde beoordeling. Het studiesucces, de intensiteit van de opleiding (contacturen), de beoordeling door keuringsinstantie NVAO en de tevredenheid van studenten zijn de vier pijlers van deze vergelijking. Dit alles wordt samengevat in één totaalscore die loopt van 20 tot 100 punten. Twee dansopleidingen komen zelfs iets boven de honderd punten uit.
Opleidingen die 76 of meer punten halen, mogen zich van de Keuzegids een  “topopleiding” noemen. Net als vorig jaar valt dit jaar weer te beurt aan 119 bacheloropleidingen. De meeste zijn relatief kleinschalig. In totaal bieden ze onderdak aan zes procent van de hbo-studenten.

Voorin de Keuzegids valt ook te lezen welke hogescholen dwars op alle studies het best en het slechtst worden beoordeeld.  Bij de grote hogescholen blijkt Avans in Brabant opnieuw het sterkst, met een wat slinkende voorsprong op nummer twee, Windesheim in Zwolle. Bij de middelgrote hogescholen gaat de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) opnieuw aan kop, gevolgd door de groene hogeschool HAS in Den Bosch en Venlo.
Zeer hoge scores krijgen vooral een aantal kleine hogescholen. Dit jaar zijn hier ook scholen met slechts één opleiding meegeteld. Dat levert nieuwe toppers op. Eerste is The New School for Information Services in Amsterdam, een particuliere opleider in de marketing. Nummer twee is IVA in Driebergen, een managementopleiding voor de auto- en jachtbrance. De top van de kleine hogescholen telt nog vier andere commerciële opleiders. Studenten betalen er wel rond de 10 duizend euro, maar daar krijgen ze dus wel iets voor terug. Alleen drie zelfstandige pabo’s en de prestigieuze Hotelschool The Hague weten zich als gesubsidieerde scholen in de top tien te vestigen.

Baankansen en salarissen
De Keuzegids Hbo 2017 vergelijkt ook weer de verwachte baankansen en salarissen per vakgebied. Over dit onderwerp is eerder dit jaar veel discussie geweest, tot in de Tweede Kamer. De aanleiding hiervoor was kritiek op de arbeidsmarktcijfers in de ‘bijsluiter’ die universiteiten en hogescholen met hun samenwerkingsorgaan Studiekeuze123 hanteren.
Nog steeds bestaan er kleine, maar volgens de redactie belangrijke verschillen in de presentatie van arbeidsmarktcijfers tussen de instellingen en de Keuzegids. Zo laat de gidsredactie de werkelijke maandsalarissen van afgestudeerden zien, terwijl de genoemde bijsluiter alle salarissen terugrekent naar fulltime aanstellingen. In de Keuzegids komen studies waar veel afgestudeerden het met een deeltijdbaan moeten stellen, er dus minder goed van af.
Meer toelichting op de gepresenteerde arbeidsmarktcijfers is op 29 september te vinden op de website www.keuzegids.org.
 
De Keuzegids Hbo 2017 is de eerste van in totaal vier gidsen die dit schooljaar verschijnen. Ze worden uitgebracht door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie in Leiden, een onafhankelijk
instituut dat gespecialiseerd is in opleidingsinformatie en kwaliteitsvergelijking. Begin november verschijnt de nieuwe Keuzegids Universiteiten, in december door de editie over het mbo. In februari sluiten we af met de jaarlijkse vergelijking van de masters, in hbo en wo.

F. Steenkamp, M.L. Schonewille, L. Toorop: “Keuzegids Hbo 2017”. Leiden, C.H.O.I.,
September 2016. 224p. Prijs in boekhandel en webwinkel 27 euro.

Hier de Pdf van ons officiële persbericht van 29 september

 

Wil je de gids bestellen?

Om de gids te bestellen, kies één van de opties rechts naast deze tekst. Onderwijsinstellingen, adviesbureaus en organisaties raden we aan de online versie te gebruiken, omdat hiermee alle leerlingen/studenten/medewerkers toegang krijgen tot de Keuzegids.

Al besteld (eenmalig of als abonnement)?

Als je de gids al besteld hebt krijg je deze week van ons een email met informatie over de levering. Ook kun je je bestelhistorie inzien door in te loggen in onze webwinkel.


Meer nieuws

16-01-2018 Lancering Keuzegids Masters: 8 maart 2018
14-12-2017 Nieuwe mbo-gids: grote verschillen in baankans
06-12-2017 Laatste nieuws selectiestudies hbo
05-12-2017 Nieuwe prognoses baankansen in Keuzegids 2018
22-11-2017 Steenkolenengels bij universiteiten?
15-11-2017 Keuzegids Universiteiten 2018 is uit!
13-11-2017 Vacature data-analist
16-10-2017 Studenten met functiebeperking: het kan beter
06-10-2017 Een ranglijst zonder studentenoordelen?
04-10-2017 Half punt extra voor Hs Rotterdam
25-09-2017 Advies aan studiekiezer: “Eis meer dan basiskwaliteit”
12-09-2017 Samenwerking Keuzegids en DeDecaan.net
02-05-2017 Online Keuzegids bij veel universiteiten gratis
05-04-2017 Vernieuwing Keuzegids Online
31-03-2017 Eigen studenten eerst? Masterselectie in 2017
26-02-2017 Nieuw: Keuzegids Masters 2017
13-01-2017 Brandbrief aan Bussemaker
13-12-2016 Nieuwe toppers in Keuzegids Mbo 2017
06-12-2016 Nog 6 hbo-studies schrappen numerus fixus
23-11-2016 University Colleges: alle negen ‘top’

     Archief

Winkelwagentje: geen artikelen

Bestellen

Webwinkel

Betaal met factuur of
Voor scholen

Keuzegids Online

Belangrijke informatie
Laatste nieuws

  • Lancering Keuzegids Masters: 8 m...

    Meerdere mensen hebben er al naar geïnformeerd en op dit moment wordt er hard aan gewerkt om deze datum te halen: de Keuzegids Masters 2018 komt uit op 8 maart. De gids is uiteraard volledig vernieuwd en geactualiseerd.

  • Nieuwe mbo-gids: grote verschill...

    14 december 2017 – aanstaande mbo-studenten kunnen veel voordeel hebben van een bewustere studiekeuze. De kansen op werk verschillen sterk: juist in populaire richtingen zoals verkoop en administratie ziet het er de komende jaren niet goed uit. Veel beter zijn de kansen in de techniek, waar relatief weinig leerlingen voor kiezen. Deze verschillen in baankans én de verschillen in onderwijskwaliteit staan centraal in de nieuwe Keuzegids Mbo 2018 die vandaag verschenen is.

  • Laatste nieuws selectiestudies hbo

    De lijst opleidingen met een numerus fixus voor komend studiejaar is definitief. Op het laatst zijn er nog enkele wijzigingen bij de zorgopleidingen in het hbo. Fontys schrapte de fixus bij drie studies. Tegelijk krijgen alle verloskunde-opleidingen juist wél een studentenstop. Dit is allemaal verwerkt in onze nieuwe selectieposter.


Meer nieuws

 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Kwaliteitszegel

Werkt u bij een opleiding die positief in de Keuzegids is beoordeeld? Dan mag u het Keuzegids kwaliteitszegel gebruiken »


Webhosting door bHosted.nl