Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Steek je lening in de juiste studie

Als het kabinet inclusief onderwijsminister Jet Bussemaker niet heel snel valt, dan steken alle studenten zich vanaf september 2015 in de schulden. Nou ja, bijna alle. Want als je rijke ouders hebt, heb je mazzel. Anderen worden door de overheid vrolijk uitgenodigd om zelf in hun eigen toekomst te investeren, zoals het zo mooi heet. Maar is die investering wel verantwoord? Wat krijg je ervoor terug: goed onderwijs, prima begeleiding, en een diploma met baankansen?

Op het nieuwe ‘leenstelsel’ valt best veel aan te merken. Het plan is bedacht toen het met de economie nog prima ging. Een hbo-diploma leidde tot een goeie baan met een leuk salaris, dus leek zo’n leensysteem wel een goeie deal. Niks basisbeurs! Geef die studenten een voorschot en geef ze ruim de tijd om dat geld terug te betalen. Dat zal haast altijd lukken. Klinkt toch geweldig – vooral voor politici die naar een bezuiniging zoeken?

Maar intussen gaat het helemaal niet zo goed meer met de economie. Je ziet het voor je: al die studenten gaan lenen, vele vinden nooit die droombaan en hikken nog vijfendertig jaar tegen een flinke studieschuld aan. Jammer voor de overheid, maar nog treuriger voor die oud-studenten.

Wat ook treurig is: er is beloofd dat het geld dat wordt uitgespaard door het leenstelsel, aan het hbo en wo wordt teruggegeven om te investeren in hogere kwaliteit. Maar de eerste echte besparingen worden pas over vele jaren verwacht. Dus de komende generatie studenten moet wel schulden aangaan, maar krijgt er geen hogere kwaliteit voor terug en komt ook nog eens terecht op een slechte arbeidsmarkt. Hoe eerlijk is dat?

Toch gaat het zo worden. En omdat één hbo-diploma nog altijd meer waard is dan géén hbo-diploma, zal je hiermee moeten dealen.

De oplossing? Steek meer tijd en moeite in een goede studiekeuze. Denk daarbij niet dat er voor jou maar één perfect passende studie te vinden is. Maar kijk naar vakken die genoeg aansluiten bij je interesses en capaciteiten. En zoek daarna een plek waar ze serieus werk maken van goed onderwijs. Interessant studieprogramma, goede docenten, idem begeleiding, geen onnodig hoog aantal uitvallers. In deze gids hebben we alle opleidingen op deze punten beoordeeld. Doe er je voordeel mee. Deze investering verdien je later echt wel terug!

 

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org