Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Inleiding

Onderwijs & Opvoeding

Juf, meester, leerkracht, docent: namen voor mensen die kinderen en pubers voorbereiden op de toekomst. Je kunt kiezen uit een enorm aanbod van opleidingen. Of je nu les wilt geven op de basisschool of in het voortgezet onderwijs, als algemene leerkracht, docent in een bepaald vak of als gymleraar.

Onderwijs

Voordat je juf of meester wordt, doorloop je eerst de pedagogische academie basisonderwijs (pabo). Ze zijn er in allerlei smaken: reguliere scholen, pabo’s met een bepaalde identiteit of geloofsovertuiging, vrije scholen. En natuurlijk pabo’s van topkwaliteit en opleidingen die nog veel te verbeteren hebben. Genoeg te kiezen dus.

Docenten in het voortgezet onderwijs zijn er nooit genoeg, lijkt het. Voor een bestaan als werkloze hoef je niet te vrezen. Na je diploma mag je als tweedegraads docent werken in het vmbo en de onderbouw van havo en vwo. Wil je ook de bovenbouw van havo/vwo lesgeven? Dan kun je ervoor kiezen een aansluitende master tot eerstegraads docent te volgen.

Sport

Je eigen passie combineren met je pedagogische kwaliteiten, dat kun je met een opleiding tot ­gymleraar. Maar sport moet niet alleen je passie zijn, je moet er ook goed in zijn. De opleidingen tot ­docent in het bewegingsonderwijs hanteren strenge toelatingseisen.

Artikelen

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org