Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Sport

Nederland in beweging

Zeker als je veel onderweg bent, veel zit en regelmatig fastfood eet, is bewegen hard nodig om gezond te blijven. Als je zelf een sportopleiding gaat volgen, heb je dus dubbel voordeel: je bent zelf actief bezig en stimuleert anderen dit ook te doen. Je kunt leraar worden, of in het management of de gezondheidszorg werken als adviseur.

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde sportleraar is het vinden van een baan makkelijker dan in veel andere sectoren. Je kunt bijvoorbeeld terecht in het basis- of voortgezet onderwijs, bij een sportclub, als beleidsmaker bij de overheid of als begeleider in een revalidatiecentrum. Het werk is niet altijd op niveau en het salaris ligt iets onder het hbo-gemiddelde.

Locaties en toelating

De lerarenopleiding sport (ALO) kun je op zes verschillende locaties volgen. Bijna al deze locaties bieden ook een opleiding in sport- en bewegingseducatie (SBE). Als je meer geïnteresseerd bent in sportmanagement biedt Amsterdam de opleiding sport, management en ondernemen (SMO), en in Groningen en Nijmegen kun je de opleiding sport, gezondheid en management (SGM) volgen.

Voor de meeste sportopleidingen maakt het niet uit welk profiel of welke vakken je hebt gevolgd. Wel moet je eigen motoriek en lichamelijke gesteldheid goed genoeg zijn om aan de opleiding te mogen beginnen. De ALO- en SBE-opleidingen toetsen dit door middel van een bindende toelatingstest op sportieve vaardigheden. Hetzelfde geldt voor SGM aan de Hanze. De ALO in Den Haag heeft een selectieprocedure voor waarin ook motivatie, analytische en sociale vaardigheden tellen. Ook SBE van HAN en Fontys doen zo'n selectie, net als SGM aan HAN en Hanze. 

De meeste opleidingen vragen naast de verplichte test of intake ook nog een medische keuring, die je zelf moet aanvragen bij een sportmedisch adviescentrum.

Voor SMO heb je met een C&M-profiel van de havo wiskunde A of B nodig. Verder maken veel hogescholen gebruik van een studiekeuzecheck, dat is een intakegesprek of online vragenlijst waarmee gekeken wordt hoe goed de opleiding bij je past.

De opleiding

Om iemand anders goed en veilig te kunnen leren bewegen, moet je die vaardigheid zelf ook beheersen. Het eerste jaar van de sportopleidingen staat daarom vooral in het teken van eigen beweging. De lerarenopleidingen richten zich ook op pedagogische vakken. Daarnaast loop je diverse stages. Als je de opleiding hebt afgerond, ben je eerstegraads docent.

Tijdens de SBE-opleidingen leer je bewegingsactiviteiten opzetten, mensen tot bewegen aanzetten en je leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen. Bij deze opleiding ligt de focus op het bevorderen van de gezondheid door middel van beweging. De HZ biedt twee richtingen binnen SBE: gezondheid en vrije tijd. Fontys heeft een richting urban, waarin je je richt op het organiseren van sportevenementen in gemeentes, en adventure, waarin de focus ligt op het organiseren van avontuurlijke sportactiviteiten.

Bij de SMO-opleiding in Amsterdam verdiep je je in de maatschappelijke en zakelijke elementen van sport. Je leert sportevenementen uitvoeren, maar ook beleidsnotities uitwerken en marktonderzoek doen. Je loopt stage bij bijvoorbeeld gemeentes, sportclubs en non-profitorganisaties. De opleiding kent ook een internationale variant, international sports, management and business.

Ook de SGM-opleidingen in Groningen en Nijmegen focussen zich op leefstijlbegeleiding enerzijds en marketing en beleid anderzijds. Je kunt je verdiepen in sport en voeding, maar ook een specialisatie in de richting van toerisme en recreatie of management en ondernemen behoort tot de mogelijkheden.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Over het algemeen zijn er onder de sportopleidingen weinig ondermaatse opleidingen aan te wijzen. De voorbereiding op de toekomstige loopbaan wordt bij bijna alle opleidingen door studenten erg gewaardeerd. Praktijkgericht onderwijs is ook wel nodig, als je later een goede sportbegeleider of -manager wilt worden. Tussen opleidingen onderling is wel kwaliteitsverschil te zien.

Lerarenopleiding sport (ALO)

Bij de lerarenopleidingen zijn die verschillen niet zo groot. Deze opleidingen onderscheiden zich op twee punten van de andere sportopleidingen: de loopbaanvoorbereiding en de docenten. De praktijkgerichtheid van de opleidingen wordt vooral aan Windesheim en de Hogeschool van Amsterdam op prijs gesteld, en de docenten worden alom geprezen om hun deskundigheid en didactische kwaliteiten. De Hanze en Windesheim weten hun studenten na het eerste jaar goed te behouden, de HvA heeft juist een relatief hoge eerstejaarsuitval. Aan de Haagse zijn studenten erg tevreden over het hoge aantal contacturen en in Nijmegen haal je gemakkelijk een diploma binnen vijf jaar.

Sport- en bewegingseducatie

Bij sport- en bewegingseducatie is er wel een enorm verschil te zien tussen de sterkste en zwakste opleidingen. En een behoorlijke verschuiving ten opzichte van vorig jaar: de Hogeschool Zeeland, vorig jaar nog een topopleiding met op alle fronten niets dan lof, is dit jaar een flink stuk afgezakt richting het gemiddelde. De HAN staat nu bovenaan, met goede succescijfers en positieve studentenoordelen. Het probleem in Vlissingen zit ‘m met name in het vaardighedenonderwijs, kritisch lezen en analytisch denken wordt hier niet naar tevredenheid aangeleerd. Aan Inholland zijn studenten niet ontevreden, maar blijkt ondanks het hoge aantal contacturen het eerste jaar moeilijk om door te komen. Het aantal diploma’s binnen vijf jaar ligt bij de Haagse, Windesheim en Fontys relatief laag, wat samen met wat andere pijnpuntjes zorgt voor een score net onder het landelijk gemiddelde.

SMO en SGM

Sport, management en ondernemen aan de HvA oogst op alle punten tevredenheid. De opleiding wordt geprezen om de deskundige docenten en het vele contact met de beroepspraktijk. Er zijn weinig contacturen, maar bedenk dat stage-uren niet meetellen voor de contacturen van de opleiding. Sport, gezondheid en management aan de Hanze blijft vrij van kritiek en is op alle fronten volgens studenten een degelijke opleiding. Dezelfde opleiding aan de HAN heeft betere slagingscijfers en meer contacturen, maar vooral de werkplekken voor zelfstudie laten te wensen over.

Verwante studies

Ons advies

Als je sportleraar wilt worden, kun je geen verkeerde keuze maken. In Groningen vind je een goede opleiding, maar de anderen vormen degelijke alternatieven. Voor sport- & bewegingseducatie kun je het beste aan de HAN terecht, en voor managementopleidingen zijn Amsterdam en Groningen goede keuzes.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org