Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Pedagogiek

Opvoeders opvoeden

Al 55.000 keer is-ie gedownload: de Kiddie-app. De app geeft zindelijkheidstraining, zodat ouders hun kind niet meer zelf hoeven te leren op het potje te gaan. Een vooruitgang voor de opvoeding, of juist een reden tot zorg? Als pedagoog leer je alles over dit soort opvoedtrends, van vroeger tot nu. Je studeert af als veelzijdig opvoedkundige en kunt zowel ouders en kinderen als leerkrachten ondersteunen.

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerd pedagoog kun je op veel plekken aan de slag. Je kunt je eigen praktijk opzetten, waar je kinderen en ouders ondersteunt in de opvoeding. Andere mogelijkheden zijn jeugdzorg, kinderopvang of een beleidsbaan bij de overheid. Het aantal werklozen onder pedagogen is behoorlijk hoog en een baan op niveau vinden is niet makkelijk. Het startsalaris is gemiddeld.

Locaties en toelating

Voor een opleiding pedagogiek kun je bij tien instellingen terecht. Fontys en Windesheim hebben locaties door het hele land en bieden naast pedagogiek ook een opleiding pedagogisch management kinderopvang. Bij de HAN in Nijmegen kun je ook opleidingskunde studeren. Over deze twee opleidingen lees je meer in de kaders. De NHL heeft een brede propedeuse, je volgt het programma samen met studenten maatschappelijk werk en dienstverlening en culturele maatschappelijke vorming. Aan het einde van dat oriënterende jaar kies je definitief voor een van die drie opleidingen.

Alle profielen geven toegang tot deze drie opleidingen. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 ben je welkom, de mbo-opleidingen onderwijsassistent en SPH sluiten het beste aan. Natuurlijk is een beetje feeling met (probleem)kinderen een pre en heb je ook je sociale vaardigheden hard nodig. Fontys biedt voor vwo’ers een verkort, driejarig traject aan, en aan de Hogeschool van Amsterdam kunnen ambitieuze vwo’ers tijdens hun bachelor al een schakeltraject volgen. Daarna kunnen ze dan doorstromen naar een universitaire master. Wie na zijn hbo-opleiding door wil studeren aan de universiteit, hoeft dan het reguliere schakeltraject voor hbo’ers niet meer te volgen.

De opleiding

Als pedagoog-in-opleiding kun je een verscheidenheid aan vakken verwachten. Belangrijk is natuurlijk vooral je kennis op het gebied van de ontwikkeling van het kind, maar ook de stimulering van deze ontwikkeling en het advies geven aan ouders komen aan bod. Kijk van tevoren kritisch naar wat jij met de opleiding wilt bereiken: je kunt namelijk alle kanten op. Waar de ene opleiding sterker gericht is op het ontwikkelen van een pedagogisch plan of beleid, focust de ander meer op preventie en voorlichting. Je kunt je vanaf je tweede of derde jaar bijna overal specialiseren. Enkele richtingen waar je aan kunt denken zijn jeugdzorg, gehandicapten en de invloed van media op kinderen. Daarnaast is het bij veel instellingen mogelijk een uitstroomprofiel jeugdzorgwerker te kiezen, waarmee je een aantekening op je diploma krijgt. In Amsterdam kun je na het tweede jaar kiezen voor de algemene variant of de richting leraar pedagogiek in het mbo. Daarvoor zijn overigens ook aparte opleidingen: zie het artikel leraar maatschappijvakken in dit hoofdstuk. Zie je jezelf als ambitieuze student, dan kun je bij veel instellingen terecht bij het honours programma, bijvoorbeeld ‘pedagogiek PLUS’ aan de HAN of ‘excellent talent’ aan de HU.

Kinderopvang

Pedagogisch management kinderopvang bij Fontys of Windesheim combineert werken met kinderen en ondernemerschap. Studenten aan Windesheim volgen de eerste twee jaar de opleiding pedagogiek, om zich daarna te specialiseren in het management. Je kiest voor de organisatorische kant of richt je meer op het werken met (jonge) kinderen. Studenten zijn tevreden over beide opleidingen, maar over de topopleiding van Windesheim heerst het meeste enthousiasme.

Opleidingskunde

Opleidingskundigen zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van (jong)volwassenen binnen organisaties. Na de opleiding kun je onder andere trainingen en cursussen ontwikkelen en opleidingsadvies geven. Studenten zijn niet ontevreden over de opleiding, de experts waren dat recent wel. De opleiding bevindt zich daarom nu in de herstelfase, waarin vooral de manier van toetsing en beoordeling verbeterd moet worden.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Ondanks het lage aantal contacturen, waar behoorlijk wat studenten ontevreden over zijn, valt er op de kwaliteit van de pedagogiekopleidingen weinig aan te merken. Drie opleidingen staan te boek als ‘topopleiding’: studenten aan de Hogeschool Zeeland en twee vestigingen van Fontys tonen niets dan tevredenheid. Zowel inhoudelijk als organisatorisch zitten de opleidingen goed in elkaar, volgens zittende studenten. De docenten zijn betrokken en kunnen hun kennis goed overbrengen, wat ook de communicatie tussen de student en de instelling ten goede komt. De Hogeschool Zeeland weet daarnaast veel eerstejaars te behouden en belandt daardoor bovenaan de lijst.

Ook verder naar beneden toont de ranglijst degelijke opleidingen, maar er zijn ook klachten. De Zwolse vestiging van Windesheim krijgt flink kritiek op het lage aantal contacturen, terwijl studenten in Almere over dit onderdeel juist tevreden zijn. Die contacturen vormen verder onderaan de lijst vaker een probleem, vooral aan de Hogeschool Utrecht en de NHL. Laatstgenoemde krijgt ook lichte kritiek op het vaardighedenonderwijs en de faciliteiten en belandt net als de Hogeschool van Amsterdam net iets onder het landelijk gemiddelde.

Verwante studies

Ons advies

Voor een pedagogiekopleiding kun je geen verkeerde keuze maken, maar verschil in kwaliteit is er wel degelijk. De drie topopleidingen bevinden zich aan de HZ en twee vestigingen van Fontys, maar in het rijtje opleidingen daaronder vind je degelijke alternatieven. Oriënteer je goed op het vak en de verschillende richtingen die mogelijk zijn, en stippel met die kennis je eigen route uit.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org