Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Europese Studies

Koopmanspraatjes

Wil je je talenknobbel combineren met kennis van zakendoen in Europa of de werking van Europese instituties, dan ben je bij Europese studies aan het juiste adres. Studeren in het buitenland is een vereiste, en met het oog op de arbeidsmarkt is de juiste stage kiezen dat ook.

Arbeidsmarkt

Met Europese Studies kun je in het zakenleven terechtkomen, maar ook denken aan internationale organisaties als de EU of de VN. Een baan vinden is niet de makkelijkste klus, en als je er een vindt is het werk wel tegen gemiddeld salaris, maar niet altijd op hbo-niveau.

Locaties en toelating

Europese studies kun je in Maastricht, Leeuwarden en Den Haag studeren. Je wordt toegelaten als je naast Engels een tweede moderne vreemde taal op je eindlijst van havo of vwo hebt staan. Met een mbo-diploma (niveau 4) kom je ook binnen, maar een tweede taal wordt dan wel sterk aanbevolen. Maastricht biedt de studie volledig in het Engels aan, in Den Haag mag je zelf kiezen. De NTI heeft een afstandsopleiding Europese studies, zie het katern achterin deze gids.

In Maastricht vind je nog twee talenopleidingen: Oriëntaalse talen en communicatie, en de vertaalacademie. Bij Oriëntaals kun je met elk havo-, vwo- of mbo-diploma terecht, maar je moet wel een selectieprocedure volgen, want er worden maximaal 180 studenten toegelaten. 

De vertaalacademie vereist een tweede moderne vreemde taal, en als je Frans of Duits wilt studeren moet je daar eindexamen in gedaan hebben of een toelatingstest voor doen. Ook bij de particuliere aanbieders ITV in Utrecht (alleen deeltijd) en LOI (afstandsonderwijs) vind je overigens vertaalopleidingen.

De opleiding

Kennis bieden over het internationale bedrijfsleven, culturele verschillen, talen, geschiedenis en openbaar bestuur: dat is wat de opleidingen Europese studies nastreven. Inleidingen in geschiedenis, cultuur, politiek en recht worden afgewisseld met een basis aan economie, communicatie en marketing. Daarnaast staan Engels en een tweede moderne vreemde taal (Duits, Frans of Spaans) op het programma. Aan de Haagse is een derde taal mogelijk (kan ook Italiaans of Russisch zijn), aan Zuyd zelfs verplicht. Bij alle drie de hogescholen ga je een half jaar naar het buitenland om te studeren én is ruimte gereserveerd voor een stage. Specialiseren doe je in de publieke (overheid en non-profit) of juist in de private sector (bedrijfsleven).

Bij oriëntaalse talen & communicatie kies je voor Arabisch, Chinees of Japans. Ook Engels staat op het rooster. Je verdiept je in de cultuur van het gebied en in het derde jaar ga je een half jaar op buitenlandse stage. Ook ga je je vanaf dat jaar thematisch specialiseren, in language & communication, business management of communication management.

Op de vertaalacademie studeer je Nederlands, Engels en een derde taal: Frans, Duits of Spaans. Je richt je op ondertitelen, tolken of (vakspecialistisch) vertalen. Ook leer je meer over de sectoren waarin vertalers vaak werken, zoals economie, recht of techniek.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

De opleidingen Europese studies willen opleiden tot ‘European professional’, zo schrijven ze zelf op hun websites. De studenten zijn kritisch over die ambitie. Zowel op het gebied van algemene vaardigheden (zoals conclusies onderbouwen) als op het vlak van beroepsvoorbereiding scoren deze opleidingen niet hoog. Omdat men over de andere onderdelen in Den Haag tevreden is, eindigt deze opleiding bovenaan. In Leeuwarden zijn de klachten het meest prominent. Studenten zijn daar bovendien kritisch over de begeleiding van hun docenten en over het programma.

Bij de taalopleidingen is het beeld anders. De loopbaanvoorbereiding is beter en de studenten prijzen hun docenten: die zijn deskundig en didactisch sterk. De vertaalacademie kent ook een programma van bovengemiddeld niveau, menen de studenten. Minder positief punt: de succescijfers. De uitval is hoog en afstuderen binnen vijf jaar lukt lang niet altijd.

Verwante studies

Ons advies

De grootste opleiding, aan de Haagse, is in het geval van European studies ook de beste keuze. Besteed aandacht aan aan het zoeken van een goede stage. Dat vergroot meteen je kansen op de arbeidsmarkt - dat kun je met deze studie wel gebruiken. Beide taalstudies in Maastricht zijn van aardige kwaliteit.

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org