Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Journalistiek

Dat het gedrukt staat

Verhalen vertellen, de waarheid achterhalen, je steeds weer verdiepen in nieuwe onderwerpen: het is niet verwonderlijk dat zoveel scholieren in de journalistiek een aantrekkelijke toekomst zien. Maar voordat het zover is, moet je eerst de opleiding binnenkomen. En om te midden van alle concurrentie degene te zijn die die spannende baan binnensleept en weet te behouden, is een flinke dosis eigen initiatief en zelfstandigheid vereist.

Arbeidsmarkt

Jonge hbo-journalisten hebben veel concurrentie: van ervaren journalisten, maar ook steeds meer van academici. Met veel studies aan de universiteit kun je namelijk een minor of master journalistiek volgen. Toch ziet het er voor hbo-journalisten niet heel slecht uit: het startsalaris is gemiddeld en de meeste afgestudeerden vinden wel een baan.

Locaties en toelating

Alle journalistiekopleidingen stellen een maximaal aantal studenten (numerus fixus): in Ede zijn er 80 plekken, in Tilburg 300, in Zwolle 225 en in het populaire Utrecht 360. De afgelopen jaren meldden zich regelmatig echter minder studenten aan dan dat maximum. Is de toestroom toch te groot, dan vindt er loting (Ede en Tilburg) of decentrale selectie (Zwolle en Utrecht) plaats.

De opleiding

Of je nu gaat werken voor NRC Handelsblad of het jeugdjournaal: elke journalist moet leren tekst, geluid of beeld te maken gericht op een bepaalde doelgroep. Alle journalistiekopleidingen hebben daarvoor praktijkopdrachten: individueel of in een groep, waarmee je een redactie nabootst. Ook nieuwsselectie, ethiek en de rol van de media in het maatschappelijke debat staan op je rooster. Buitenlandse reizen zijn overal een verplicht onderdeel of op z’n minst een mogelijkheid. En uiteraard loop je stage.

In het tweede of derde jaar ga je je specialiseren. CHE en Windesheim bieden je de keus tussen geschreven pers of radio & televisie. Utrecht en Tilburg splitsen dat wat verder uit en aan de HU kun je bovendien kiezen voor fotografie of vormgeving. Tilburg biedt de optie voor een half jaar gezamenlijke propedeuse met de opleidingen digital communication en speco (sport en media). In Zwolle kun je je vrije ruimte gebruiken voor een premaster, die toegang geeft tot de richting journalistiek binnen de VU-master communicatie- en informatiewetenschappen.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Het meest opvallende resultaat uit onze ranking van journalistiekopleidingen? Dat zijn de slechte scores op het onderdeel ‘inhoud’. Bij alle hogescholen vinden de studenten dat het niveau van het programma tegenvalt en dat het onderwijs wel wat stimulerender mag. De toetsen sluiten bovendien niet genoeg aan op de stof, en hebben onduidelijke criteria. Algemene vaardigheden als probleem oplossen en analytisch denken zouden wel wat meer aandacht mogen krijgen.

De kwaliteit van docenten zorgt voor enig onderscheid tussen de opleidingen. Dolenthousiast zijn de studenten ook op dit punt nergens, maar de deskundigheid en begeleiding zijn in Ede en Zwolle wel op orde.

Ede is ook de aanvoerder van de lijst. De CHE-studenten melden de minste klachten en hun slaagcijfers zijn goed: er is relatief weinig eerstejaarsuitval en veel studenten halen binnen vijf jaar hun diploma. Ook de experts geven een pluim. Zij zijn daarnaast onder de indruk van de kwaliteit in Tilburg, waar de studenten echter de meeste kritiek op programma en toetsing hebben. Wel is men er enthousiast over de loopbaanvoorbereiding.

Verwante studies

Ons advies

Voor de beste journalistiekopleiding ga je naar Ede, zo blijkt al jaren uit onze kwaliteitsvergelijking. Maar bij een landelijke krant, een serieus actualiteitenprogramma of een populair tijdschrift kom je zelden terecht met alleen een hbo-diploma. Een bijbaan bij een lokale zender of krantje, een stage waarin je bijzondere dingen hebt gedaan of een het opzetten van een nieuw initiatief online zijn manieren om straks op te vallen tussen alle andere sollicitanten
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org