Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Communicatie

Wisselende contacten

Goed voor de dag komen als organisatie? Dat doe je echt niet meer alleen met een simpel persbericht. De inzet van filmpjes, reclamecampagnes en social media moet je goed coördineren voor het beste effect. En vergeet niet dat ook alle medewerkers binnen een bedrijf willen of moeten weten hoe het reilt en zeilt. Werk aan de winkel voor een communicatiedeskundige.

Arbeidsmarkt

Steeds meer grote organisaties hebben een communicatieafdeling. Maar dat betekent niet dat je als communicatiedeskundige zomaar aan de slag kunt: de werkloosheid onder de afgestudeerden communicatie is aan de hoge kant. Je werkplek kan variëren van een ministerie als pr-medewerker of adviseur tot een internetbedrijf of multinational. De meeste afgestudeerden werken tegen een gemiddeld salaris, maar soms wel onder hbo-niveau.

Locaties en toelating

Communicatie kun je aan de meeste reguliere hogescholen studeren, soms onder de naam communicatie­management. Voor vwo’ers is deze opleiding met alle profielen toegankelijk. Voor havisten ook, maar als je C&M hebt moet je wel wiskunde A of B erbij hebben gedaan. Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam hebben een numerus fixus: ze laten een voorafgesteld aantal studenten toe. De HU bepaalt dat met een loting, in Amsterdam is er een selectieprocedure.

Saxion heeft geen communicatie, maar wel de verwante opleiding media, informatie en communicatie, ook te volgen aan de HvA. Hiervoor moet je (zowel op de havo als op het vwo) wel eindexamen gedaan hebben in economie of m&o. In Amsterdam moet je loten voor deze opleiding.

Aan de twee particuliere hogescholen Schoevers (6 locaties) en The New School (Amsterdam) kun je terecht voor de verwante opleidingen communicatie & organisatie en marketingcommunicatie.

De opleiding

Als je voor communicatie kiest, kun je verschillende soorten vakken verwachten. Heel praktisch zijn de vakken waarin je leert mediaproducten te maken. Denk aan nieuwsbrieven, filmpjes, websites of persberichten. Ook leer je een communicatieplan op te stellen: een reclamecampagne voor de buitenwereld, of een manier om werknemers binnen een groot bedrijf op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. Veel opleidingen laten een bestaand bedrijf op school langskomen om zo’n opdracht uit te zetten, die jij dan met je medestudenten aanpakt. Verder kun je denken aan vakken als brand management, massamedia en communicatieonderzoek, en zul je algemene kennis opdoen van vakgebieden als economie, recht en psychologie. Je ontwikkelt vaardigheden als doelgroepgericht schrijven, presenteren, gespreksvoering en projectmanagement.

Verschillen tussen de opleidingen zijn er ook, al is de lijst van opties te groot om hier helemaal te behandelen. Kijk in elk geval naar de stage: bij sommige studies loop je 6 maanden in het derde jaar stage, bij anderen doe je ook een kortere stage in jaar 2 of een tweede in het afstudeerjaar. En bekijk de mogelijkheden om je te specialiseren. Dat kan bijvoorbeeld via een minor, die je vaak uit het hele aanbod van de hogeschool mag kiezen. En soms heeft de opleiding ook vastgestelde uitstroomprofielen. Dan kies je misschien voor een sector waarin je gaat werken (overheid, bedrijfsleven), voor een uitingsvorm (creatieve richting, digitaal, visueel, tekst) of juist voor beleid en strategie. Andere hogescholen hebben aparte richtingen voor interne communicatie of juist voor reclame en reputatie.

De opleidingen media, informatie, communicatie (MIC) kennen beide ook een marketing-richting, maar bieden daarnaast de optie om een meer journalistieke kant te kiezen. Nieuws, audiovisueel, tekst en redactie zijn enkele opties. Saxion biedt bovendien de richting ‘media & educatie’. Binnen communicatie & organisatie bij Schoevers kies je voor een uitstroomprofiel: marketingcommunicatie of officemanagement. Het programma van The New School lijkt in grote lijnen op dat van de reguliere communicatiestudies.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Op basis van slaagcijfers, de tevredenheid van studenten en rapporten van deskundigen hebben wij de communicatieopleidingen vergeleken. Daaruit blijkt in elk geval dat ze relatief weinig uitvallers kennen, zowel in het eerste jaar als later in de studie. Geen zorgen dus op dat punt, en het is ook nauwelijks een reden om de ene hogeschool boven een andere te verkiezen – de uitzondering is overigens Hogeschool Leiden.

Verschillen vind je wel in de oordelen van studenten. Zo scoort bijna de helft van de opleidingen ondergemiddeld op docentkwaliteit. Studenten zijn daar niet tevreden over de deskundigheid van hun docenten of over de feedback die ze krijgen. Daarnaast verloopt het aanleren van vaardigheden als analytisch denken of conclusies onderbouwen niet overal naar tevredenheid. Dat blijkt juist een sterk punt van de topper onder de communicatiestudies, Avans in Breda. Ook de communicatie tussen Avans en haar studenten is goed geregeld, net als bij CHE in Ede.

De experts waren overigens over veel opleidingen positief, met Breda Avans en Hogeschool Rotterdam als uitschieters. In Breda is dat in lijn met de studenten, in Rotterdam zijn die best kritisch en dus een andere mening dan de experts toegedaan.

Meer ontevredenheid onder studenten vinden we in de onderste regionen van de lijst, met name bij de vestigingen van Inholland en de HvA. Inholland moet de communicatie verbeteren, en aan de HvA zijn zaken als ICT-faciliteiten, bibliotheek en werkplekken voor zelfstudie een duidelijk verbeterpunt.

Overweeg je een studie MIC, dan heb je iets te kiezen. Saxion is degelijk en weet de eerstejaarsuitval te beperken. Bij beide opleidingen heerst er onder studenten enige onvrede over de loopbaanvoorbereiding. Maar de HvA haalt op meer onderdelen het hbo-gemiddelde niet en net als bij communicatie wordt er geklaagd over de voorzieningen. Dat is overigens ook bepaald geen sterk punt van de Schoevers-opleidingen, als je het de studenten vraagt. Wel blij zijn ze daar met het hoge aantal contacturen. Echt enthousiasme vind je echter bij marketingcommunicatie van The New School. De kwaliteit van die intensieve studie wordt door studenten en experts onderschreven.

Verwante studies

Ons advies

Een goede communicatiestudie, met veel aandacht voor vaardigheden, vind je in Breda bij Avans. Ook CHE is een slimme keuze. En als je het geld ervoor over hebt, is marketingcommunicatie aan The New School zeker een aanrader volgens studenten en experts. Grootste voordeel is er de loopbaanvoorbereiding.

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org