Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Mediastudies

Zappen of vastbijten

Een evenement organiseren en sociale media inzetten om het van de grond te krijgen. De boodschap van een bedrijf de wereld in sturen door een filmpje viral te laten gaan. Of de voorbereidingen treffen voor een ‘ouderwets’ radioprogramma of themamagazine. Het kan, met media- en entertainment management. Maar wil je goed onderwijs en straks een flinke kans op een baan, dan komt het ook op jouw keuzes aan.

Arbeidsmarkt

Na MEM is je organisatietalent bruikbaar bij tv-producenten, platenmaatschappijen, internetproviders en organisatoren van beurzen en evenementen. Omdat de instroom zo hoog is, is er vanzelfsprekend veel concurrentie van je studiegenoten. En dat betekent een behoorlijk aantal werklozen en goed zoeken naar een baan op niveau, tegen een gemiddeld salaris.

Locaties en toelating

Media- & entertainment management vind je aan Stenden, de NHTV en op drie locaties van Inholland. De NHTV en een van de Inholland-richtingen in Den Haag noemen de opleiding international media & entertainment management en geven volledig in het Engels college. Ook in Leeuwarden en Haarlem valt overigens te kiezen voor een Engelstalige route. De NHTV en Inholland selecteren overigens hun studenten.

Veel IDM-opleidingen zijn de afgelopen jaren opgegaan in ICT-opleidingen. Zie hiervoor het artikel HBO-ICT. Aan Hogeschool Zuyd bestaat information management overigens nog altijd als een te kiezen profiel.

De opleidingen

Achter de schermen werken in de media- of entertainment industrie, dat is waar MEM je voor wil opleiden. Ten eerste leer je het uitvoerende werk, zoals het bouwen van een website, het bewerken van video’s of het organiseren van een evenement. Daarnaast ontwikkel je meer bedrijfskundige kennis en vaardigheden: projectmanagement, financiële en juridische zaken, conceptontwikkeling, marketing, brandmanagement, communicatie en consumentenpsychologie.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

De MEM-opleidingen van Inholland kregen de afgelopen jaren veel kritiek te verduren. Het expertpanel van de NVAO oordeelde dat de kwaliteit van afstudeerwerken onder de maat was, en de hogeschool kreeg een ‘herstelperiode’ om orde op zaken te stellen. Dat is inmiddels gebeurd, de deskundigen vinden nu dat het niveau voldoende is. De studenten zijn echter al jaren kritisch, en dat is dit jaar niet anders. Op bijna alle deelonderwerpen behoren deze Inholland-studies tot de zwakste groep in het hbo. Bovendien is de uitval groot.

Bij de andere twee hogescholen blijft de uitval onder MEM-studenten beperkt – de NHTV doet het op dit vlak zelfs beter dan gemiddeld – en lukt het studenten ook aardig om binnen vijf jaar een diploma te behalen. In Breda krijgen studenten tot hun eigen tevredenheid dan ook meer contacturen. Verder vinden de studenten het programma en de docentkwaliteit redelijk. Dat is een voorzichtig oordeel in vergelijking met de mening van de experts, die lyrisch zijn over de kwaliteit.

Die tegenstelling is ook bij Stenden terug te vinden: de deskundigen uiten lof, maar de studenten vinden dat er met name aan de loopbaanvoorbereiding nog wel wat schort. Ook het niveau mag omhoog.

Verwante studies

Ons advies

De beste keuze voor MEM is de NHTV. Alles opgeteld komt deze opleiding als beste uit de bus, met als pluspunt volgens studenten de loopbaanvoorbereiding. En dat is gezien de arbeidsmarkt voor deze sector geen overbodige luxe.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org