Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Inleiding

Cultuur & Kunst

Kies je voor een opleiding in een van de kunst- en cultuursectoren, dan kies je zeker niet de makkelijkste weg. Het begint al bij je toelating: die is vaak erg streng en een groot aantal kandidaten moet na de selectie-procedure dan ook teleurgesteld het veld ruimen. Mag je wel aan je opleiding beginnen, dan zal je keihard moeten werken en uiteindelijk genoegen moeten nemen met een niet al te hoog salaris. Maar de echt gepassioneerde student zal dit niets uitmaken, want wat is er mooier dan je expressiviteit kunnen uiten op het allerhoogste niveau?

Kunstacademie

Kunst maken die tastbaar is: dat is waar de kunstacademie je voor opleidt. Nu de kunstopleidingen kleiner worden en minder plaats bieden, is het nog lastiger binnenkomen. En niet alle richtingen zijn meer overal te volgen. Toch kun je nog altijd, naast bijvoorbeeld tekenen, vormgeven en beeldhouwen, ook kiezen voor mode, film, of fotografie.

Muziek, dans & toneel

Op de conservatoria, toneelacademies en dansacademies leer je jouw lichaam en stem tot in de puntjes te beheersen om kunst te maken die vooral leuk is om naar te kijken en te luisteren. Let ook hier op het grote aantal richtingen waaruit je kunt kiezen, want elke onderwijsinstelling legt zo zijn eigen accenten. De opleidingen worden over het algemeen zeer goed beoordeeld, dus voor een slechte kwaliteit hoef je niet te vrezen.

Artikelen

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org