Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Muziek

Mit musik geht alles besser

Klassiek, jazz, pop, muziektheater, docent muziek, wereld-, kerk- en oude muziek, compositie en zelfs een opleiding tot beiaardier. Er valt heel veel te kiezen in de wereld van de muziek. Naast de keuze voor een richting is er ook de keuze voor kwaliteit. Anders dan bij de andere kunstopleidingen moet je bij muziek even kritisch rondkijken. Er zijn heel goede opleidingen, maar ook een aantal mindere.

Arbeidsmarkt

Niet iedereen wordt een nieuwe Kyteman of krijgt zo veel (internationale) bekendheid als André Rieu. Veel uitvoerende musici verblijven in de subtop, en daar is het niet gemakkelijk om van de muziek te leven. Uit commercieel oogpunt zijn de kansen in het musicalvak beter. Docenten muziek hebben het ook iets gemakkelijker, met gemiddeld net een hoger salaris.

Toelating

Je kunt met alle profielen terecht op het conservatorium, al is het handig als je cultuur en maatschappij hebt gedaan. Standaard voor het conservatorium is het toelatingsexamen, dat bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Je moet laten zien dat je voldoende kennis hebt van de muziektheorie, dat je gehoor goed is ontwikkeld en dat je goed overweg kunt met je instrument of je stem. Mocht de toelatingscommissie van mening zijn dat je nog niet goed genoeg bent voor de vakopleiding, bestaat de kans dat ze je toelaten tot de vooropleiding. Dat jaar is geen hbo-opleiding, maar bestaat uit extra lessen die je volgt naast je middelbare school of eventueel naast werk. Sommige conservatoria werken samen met middelbare scholen en soms kun je ook een vooropleiding volgen via je muziekschool.

De opleiding

Studeren aan het conservatorium is hard werken. Je bent thuis veel aan het studeren en aan het oefenen. Het onderwijs bestaat uit privélessen en vakken over muziektheorie. Ook speel je in ensembles zodat je goed leert samen muziek te maken.

Klassiek, jazz en pop zijn de standaard afstudeerrichtingen op het conservatorium. Daarnaast bieden de verschillende hogescholen nog veel andere specifieke richtingen aan. Zo heeft de Hanze in Leeuwarden een opleiding popcultuur. Nu studeer je daar nog af in muziek of vormgeving, maar de opleiding heeft plannen voor een interdisciplinair programma. Artez biedt in Enschede ook een popacademie. In Utrecht kun je kerkmuziek studeren en het conservatorium in Den Haag biedt een opleiding sonologie. De HKU heeft naast de conservatoriumstudies, waaronder die tot beiaardier, ook opleidingen in Hilversum op het gebied van sound- en audiodesign. Bij deze opleidingen richt je je meer op de producerende kant van muziek in plaats van de uitvoerende kant. Codarts biedt een specialisatie wereldmuziek, met daarbinnen richtingen als latin, flamenco en Indiase muziek. Vanwege de enorme keuze is het zeker aan te raden om bij veel verschillende scholen en conservatoria op bezoek te gaan.

Bij de opleidingen tot muziekdocent krijg je meer een allroundopleiding waarbij je kennis opdoet over allerlei verschillende soorten muziekstijlen. Je leert ook deze kennis over te brengen op verschillende doelgroepen.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

De muziekopleidingen doen het wat minder goed dan de andere kunstopleidingen. Er zijn heel goede bij, zeker onder de docentenvarianten. Maar de uitvoerend muzikanten in spe waarschuwen voor enkele opleidingen waar ze minder tevreden over zijn.

Muziek

Met afstand de beste in de muziekwereld: de HKU in Hilversum. Hier mag je rekenen op een gedegen programma, fijne docenten en ook goede faciliteiten. Andere goede opleidingen vind je bij Inholland in Haarlem en de Hanze in Leeuwarden (popcultuur). De AHK eindigt in de lijst kort onder deze opleidingen, maar studenten hebben wat klachten over de toetsing en gebruikte werkvormen. Ernstiger zijn de klachten over Hogeschool Zuyd. De studenten op het Conservatorium Maastricht zijn vooral ontevreden over de inhoud, het vaardig­hedenonderwijs en de voorbereiding op de loopbaan.

Dat vaardighedenonderwijs is bij meer muziekopleidingen een lastig punt, zoals in Utrecht en Den Haag. Maar ook de inhoud, waarvoor je uiteindelijk aan een opleiding begint, krijgt aan veel conservatoria wat minder waardering.

Docentenopleiding muziek

De kans op verkeerd kiezen is, als je muziekdocent wilt worden, niet groot. Alle opleidingen scoren bovengemiddeld met onverdeeld positieve oordelen over de voorbereiding op de toekomstige loopbaan. De opleiding tot muziekdocent aan de Hogeschool Zuyd is in tegenstelling tot de muziekopleiding uitstekend. Ook de Hanzehogeschool in Groningen mag zich rekenen tot de beste opleidingen in het hbo. Op beide hogescholen lopen uitstekende docenten rond en ook de communicatie en informatievoorziening krijgen lof van de studenten. Studenten zien verbeterpunten in Rotterdam en Utrecht: daar mag wat hen betreft meer aandacht worden besteed aan algemene vaardigheden.

Verwante studies

Ons advies

Wil je muziekdocent worden? Kies dan de opleiding die het best bij je past en de leukste specialisaties biedt. Alle opleidingen doen het erg goed, met Groningen en Maastricht als absolute top. Ga je voor een carrière als uitvoerend muzikant? Kijk dan wel even goed rond. De opleiding in Hilversum is een aan rader, net als die in Haarlem en Leeuwarden. De conservatoria in Maastricht en Enschede lijken een minder goede voorbereiding te zijn op een muziekloopbaan.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org