Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Technische Bedrijfskunde

Bedrijfsproductie

Financiën, marketing, communicatie, sales, consultancy: een bedrijfskundige moet van veel markten thuis zijn. Kies je voor de opleiding technische bedrijfskunde, waar er op hbo-niveau een flink aantal van bestaat, dan leer je ook hoe producten gemaakt worden, wat de kosten daarvan zijn en hoe je het productieproces zou kunnen verbeteren. De sterk verwante bouwtechnisch-bedrijfskundige opleidingen vind je bij de bouwopleidingen in het hoofdstuk Techniek.

Arbeidsmarkt

Technisch bedrijfskundigen die de afgelopen jaren afstudeerden, doen het goed op de arbeidsmarkt. Het salaris is mooi, de werkloosheid is laag en het overgrote deel van hen werkt fulltime. Toch laten de prognoses een stuk minder gunstig beeld zien. Hou er dus rekening mee dat je in de toekomst genoegen zal moeten nemen met minder salaris, langere zoektijden en minder werkgelegenheid op jouw niveau.

Locaties en toelating

Door het hele land kun je technische bedrijfskunde studeren. Ook international maintenance management (Avans/HZ) en bedrijfsmanagement midden- en kleinbedrijf (MKB) (Fontys) zullen deze naam krijgen. In Eindhoven worden de twee opleidingen samengevoegd. Ook de HvA en Zuyd hadden technische bedrijfskunde. Daar wordt deze opleiding echter gecombineerd met elektrotechniek en werktuigbouwkunde, met de nieuwe naam engineering. Zie het artikel werktuigbouwkunde in hoofdstuk J. Voorheen beschreven we overigens ook de opleidingen bouwtechnische bedrijfskunde in dit artikel. Die studie wordt ondergebracht bij bouwkunde. Zie daarvoor het betreffende artikel, ook in hoofdstuk J.

Vanwege die nieuwe indelingen is er een overgangsperiode van 2 jaar ingesteld. Daarin gelden minder strenge eisen voor toelating. Officieel mag je nu met alle profielen aan deze opleiding beginnen, al is bij C&M ook wiskunde (A of B) vereist.

De meeste instellingen die een voltijdopleiding technische bedrijfskunde aanbieden, hebben ook een deeltijdvariant. Meestal heb je al werk nodig om aan zo’n deeltijdopleiding te beginnen. Achterin het boek vind je de kwaliteit van de grootste deeltijdopleidingen.

De opleiding

Binnen alle bedrijfskundige opleidingen staan vakken op het programma die nodig zijn voor een baan in het bedrijfsleven, zoals marketing, communicatie, organisatiekunde en financiën. Bij technische bedrijfskunde krijg je uiteraard ook (proces)technische vakken. Maar, hoewel je het niet meteen zou denken, zijn ook sociale vaardigheden belangrijk. Je krijgt immers te maken met wensen en verwachtingen van klanten.

Je studeert veel projectmatig en dan oefen je ook professionele vaardigheden. Een goede voorbereiding op je werkende leven vormen bovendien de stages, die je ook in het buitenland kan volgen. Praktijkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel van het programma. In projectgroepen zet je bijvoorbeeld een eigen bedrijf op.

In Rotterdam (HR), Groningen en Amsterdam (HvA) is er veel aandacht voor hoe je later als adviseur te werk zou kunnen gaan. Leeuwarden richt zich op management en organisatie en Zwolle op duurzaamheid. Alle hogescholen hebben op hun eigen manier een link met het buitenland. Je krijgt bijvoorbeeld vakken over internationale marketing of kunt kiezen voor een stage buiten Nederland.

Bij de Hanzehogeschool kun je parallel aan technische bedrijfskunde ook opgeleid worden tot verkeersvlieger. Houd daar rekening met een hoog collegegeld: zo’n 100.000 euro voor de gehele opleiding.

De opleidingen tot bedrijfsmanager richten zich minder op de technische kant en meer op het personeelsmanagement en organisatiekunde. Je kunt er ook voor automotive kiezen. International maintenance management is juist wel meer technisch en legt de focus op technische systemen en de mankementen die hierin kunnen ontstaan, maar ook op logistieke planningen van bijvoorbeeld onderhoud.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Maar liefst drie topopleidingen komen we tegen in het aanbod van de studies technische bedrijfskunde. Gaat het over Avans of de HU, dan zijn de experts en studenten het eens: hier vind je zeker kwaliteit. Avans (zowel in Den Bosch als in Tilburg) weet veel studenten te behouden na het eerste jaar, en slaagt er ook in binnen vijf jaar veel gediplomeerd technisch bedrijfskundigen af te leveren. Studenten in Den Bosch zijn vooral op organisatorisch gebied zeer tevreden, terwijl Tilburg veel lof oogst op inhoudelijk gebied. De HU weet haar studenten op beide te enthousiasmeren, en dat geldt eigenlijk ook voor de net-niet-topopleiding van Inholland in Alkmaar. Laatstgenoemde is overigens wel een van de weinige opleidingen met iets meer uitvallers dan gemiddeld in het eerste jaar.

Van afhakers is bij Fontys in Eindhoven bepaald geen sprake: veel meer studenten dan gemiddeld weten daar het eerste jaar succesvol door te komen. De specialistische richtingen (voorheen zelfstandige opleidingen) bedrijfsmanagement MKB en maintenance management voldoen aan de verwachtingen van de zittende studenten, bij de eerstgenoemde doet Eindhoven het wel een stuk beter dan Tilburg.

Pas een stuk verder onderaan de lijst komen we kritiekpuntjes tegen, die meestal niet heel ernstig zijn. De HAN krijgt een negatieve beoordeling van de deskundigen van de NVAO, omdat het eindniveau onvoldoende is. De opleiding heeft een plan geschreven dat goedgekeurd is door de experts en bevindt zich nu in de herstelperiode. De enige opleiding die onder het gemiddelde uitkomt is die van de NHL in Leeuwarden. Hoewel de succescijfers daar veelbelovend zijn en de experts lof uitdelen, valt er volgens de studenten zowel inhoudelijk als organisatorisch nog wel wat te verbeteren.

Verwante studies

Ons advies

Voor een opleiding tot technisch bedrijfskundige zit je bij Avans en aan de HU sowieso goed. De overige opleidingen zijn zeker degelijke alternatieven, hoewel er onderaan de ranglijst wat kritiek ontstaat. Over de NHL zijn je voorgangers het minst tevreden.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org