Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Facility Management

Hoofd van de huishouding

Voor veel mensen zal het huishouden niet meer betekenen dan dagelijkse klusjes, zoals de was ophangen of de afwas doen. Maar bij het runnen van een “bedrijfshuishouden” komt wel wat meer kijken. Als facility manager zorg je ervoor dat elke werknemer, werkgever en klant over alle middelen beschikt om zijn werk goed te kunnen doen. Service staat bij jou centraal.

Arbeidsmarkt

Afgestudeerden in facility management vind je bij allerlei organisaties, en niet alleen als facility managers. Je kunt ook aan de slag als inkoopmanager, consultant, cateringmanager of eventmanager. Vergeleken met andere bedrijfskundigen zijn facility managers wel wat minder tevreden over de aansluiting tussen studie en beroep. Ook is het salaris in vergelijking met andere hbo’ers niet hoog.

Locaties en toelating

Je kunt op negen verschillende plekken in het land facility management studeren. Je wordt toegelaten met een havo-diploma met economie of m&o en wiskunde, of een vwo-diploma met economie of m&o. De HU kent een numerus fixus voor deze studie en hier moet je dus meedoen aan een loting.

De opleiding

Om goed binnen een (groot) bedrijf te kunnen functioneren, moet je kennis hebben van bedrijfskunde, financiën en marketing, maar ook van wetgeving en personeelsbeleid. Dat soort algemene vakken kun je dus zeker verwachten. Daarnaast krijg je ook onderwijs in zaken die specifiek bij facility management horen: huisvesting, logistiek, beveiliging, catering, schoonmaak, wagenparkbeheer en inkoop. Verder doe je praktijkervaring op bij leerbedrijven en tijdens stages.

Een aantal opleidingen onderscheidt zich door een specifieke stage of uitwisselingsmogelijkheden in het buitenland, of de mogelijkheid om (een deel van) de opleiding in het Engels te volgen. In de tweede helft van de opleiding leg je je steeds meer toe op één facet van dienstverlening, zoals hospitality, horeca, toerisme, vastgoed of evenementen. Je afstudeeropdracht voer je uit bij een bedrijf of instelling. Na afronding van je studie krijg je de titel Bachelor of Business Administration.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

De koploper in deze sector is zonder twijfel de Engelstalige opleiding van de NHTV. Werkelijk alle aspecten worden gewaardeerd – er is veel contact met de ­beroepspraktijk en studenten leren belangrijke vaardigheden, zoals een kritische houding aannemen en conclusies onderbouwen. Ook de experts zijn onder de indruk, net als van de opleiding in Heerlen overigens.

De Haagse blinkt op haar beurt uit in prestatiecijfers. Weinig eerstejaarsuitval en een hoge diplomakans - en dat alles toch met gebrekkige communicatie, aldus de studenten. In Rotterdam zit het verbeterpunt in het inhoudelijke programma; in Nijmegen zijn het algemene en beroepsgerichte vaardigheden geen sterk punt.

Ook de anderen komen op een redelijke eindscore, met eigen plussen en minnen. Deventer verliest relatief veel studenten in het eerste jaar - net als in Amersfoort, waar ook te weinig contacturen zijn.

Die prestatiecijfers zijn in Diemen aardig, maar dat is wel de opleiding met veruit de meeste kritiek van studenten. De scores die studenten uitdeelden zitten slechts beetje onder het hbo-gemiddelde en niet heel veel, maar ze betreffen wél alle onderdelen.

Verwante studies

Ons advies

De NHTV biedt met afstand de beste opleiding tot facility manager. Hier vind je vooral goed vaardighedenonderwijs, wat bij zo’n praktische op-leiding erg belangrijk is. De overige opleidingen zijn zeker geen afraders, alleen Inholland is niet zo sterk.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org