Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Hotelonderwijs

Professioneel gastvrij

Sta jij stevig in je schoenen en zit gastvrijheid in je bloed? Zie je jezelf wel werken onder druk, personeel aansturen en klaarstaan voor gasten? Die eigenschappen heb je als hotelmanager namelijk hard nodig. Niet alleen hotels behoren trouwens tot je mogelijkheden, je kunt als afgestudeerde ook terecht in toprestaurants, op een luchthaven of in de evenementenorganisatie.

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde van de hotelschool kun je vanzelfsprekend terecht in de hotellerie, maar ook in de horeca, op een luchthaven, in de evenementenorganisatie en op andere plekken waar gastvrijheid een belangrijke rol speelt. De werkgelegenheid is redelijk. Er is weinig werkloosheid en de meeste afgestudeerden vinden binnen een mum van tijd een fulltime baan. Het salaris is wel aan de lage kant, en gezien de matige prognoses voor deze sector kan dit nog wel meer gaan dalen.

Locaties en toelating

De grootste aanbieder van hotelopleidingen is de particuliere hogeschool Tio, met locaties in Utrecht, Amsterdam, Hengelo, Eindhoven en Rotterdam. In de laatste stad vind je nog een andere particulier, Eurocollege. Bij beide hogescholen is het collegegeld flink hoger dan bij de reguliere aanbieders: voor een opleiding bij Tio of Eurocollege betaal je de hoofdprijs van rond de 13.000 euro.

De Hotelschool in Den Haag en Amsterdam valt niet onder de particulieren, maar mag vanwege een experiment met excellent onderwijs toch hoger collegegeld vragen. Daarnaast zit je het eerste jaar bij deze hogeschool intern, waarvoor je zo’n 5.000 euro extra betaalt. Vier hogescholen vragen het wettelijke collegegeld: Stenden in Leeuwarden, de NHTV in Breda, Saxion in Apeldoorn en Zuyd Hogeschool in Maastricht.

Eurocollege en Tio geven les in het Nederlands, hoewel je bij Tio Amsterdam en Utrecht ook voor de Engelstalige variant kunt kiezen, net als bij Zuyd in Maastricht en Saxion. Andere hotelscholen geven hun lessen zelfs geheel in het Engels. Internationalisering is dus erg belangrijk, wat logisch is aangezien je later met veel buitenlandse gasten en bedrijven te maken kunt krijgen. Daarom is een tweede moderne taal in je vakkenpakket een toelatingseis voor deze opleidingen. Economie of m&o met een C&M-profiel komen bovendien ook goed van pas en zijn soms verplichte vakken

Naast deze toelatingseisen kent de meerderheid van de hogescholen een selectieprocedure, waarbij gekeken wordt naar je ambities en vaardigheden. Tijdens de toelatingstest wordt bekeken of je gastvrij, stressbestendig en gemotiveerd bent. Kortom: of jij het in je hebt hotelmanager te worden. Heb je een mbo-hotelschooldiploma, dan kun je soms de opleiding in twee jaar afronden.

De opleiding

Het hotelonderwijs is niet alleen gestoeld op gastvrijheid en klantgerichtheid, maar ook op gewone bedrijfskunde. Reken dan ook op flink wat economische vakken, zoals bedrijfseconomie en management, budgetteren en inkoop. Ook reistrends en evenementenorganisatie komen aan bod. Daarnaast leer je jezelf presenteren en je ideeën overbrengen aan personeel. En vergeet de praktische kennis niet: je wordt een echte kenner op het gebied van wijn, dranken en voedsel.

Vaardigheden waar een hotelmanager over moet beschikken doe je op tijdens praktijkopdrachten, die je uitvoert binnen het leerbedrijf van de hogeschool of een stageplaats. Internationalisering wordt bij veel hogescholen steeds belangrijker, vandaar dat een stage in het buitenland geen uitzondering is. Daarnaast kun je je specialiseren met minoren of tracks. Tio heeft bijvoorbeeld een minor in digitale marketing, waarin sociale media een rol spelen. Zuyd Hogeschool kent in het derde jaar vier uitstroomprofielen, waaronder bijvoorbeeld ondernemen of foodservice.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Een combinatie van prestatiecijfers, de mening van studenten en een oordeel van experts leidt tot een ranglijst van hotelopleidingen. Met het praktijkonderwijs zit het bij de meeste opleidingen wel goed en je hoeft op de meeste plekken niet bang te zijn dat je weinig contacturen krijgt.

Sommige particulieren geven geen inzicht in hun eerstejaarsuitval en diplomasucces. Tio is een voorbeeld van zo’n hogeschool, maar de studenten die er zitten zijn het toonbeeld van enthousiasme. Alle locaties hebben volgens studenten echte topopleidingen, een hogere score kan bijna niet. De docenten zijn deskundig en doceren stof van hoog niveau, en ook het opdoen van de benodigde beroepsvaardigheden gaat vlekkeloos. Dit soort toponderwijs mag je trouwens ook wel verwachten, gezien het flinke prijskaartje en de grote hoeveelheid contacturen waar je als student mee te maken krijgt.

Dat het ook met minder contacturen kan, bewijst de Hotelschool in Amsterdam: hier zijn studenten ook over alle onderdelen zeer tevreden en die tevredenheid zorgt voor een hoog survivalgehalte onder de eerstejaars. De expert geven zelfs nog een extra compliment. Tussen de vestiging in Amsterdam en Den Haag zit praktisch geen verschil, in Den Haag zijn studenten alleen wat minder uitgesproken enthousiast over de faciliteiten.

Van de opleidingen met een wettelijk collegegeld oogst de NHTV in Breda de meeste lof. De opleiding krijgt geen klachten en opnieuw delen de experts extra pluimen uit. Tussen deze opleiding van topkwaliteit en die van Zuyd Hogeschool zit flink wat kwaliteitsverschil, maar dat maakt laatstgenoemde zeker geen slechte keuze. Opvallend is vooral de ontevredenheid over het relatief lage aantal contacturen, dat nogal in contrast staat met de overige opleidingen. Aan de grootste reguliere opleiding, van Stenden, mag wat studenten betreft de didactische kwaliteit van de docenten wel wat omhoog, en ook de organisatorische aspecten, zoals het melden van roosterwijzigingen, kan beter.

Saxion kent over het algemeen tevreden studenten, die nergens uitgesproken enthousiast over zijn maar ook niet klagen. De experts hebben wel klachten, vooral over het eindniveau van de studenten, bijvoorbeeld de scripties. De accreditatie van de opleiding is wel verlengd, maar de hogeschool zit nog wel in de zogenaamde herstelperiode.

Verwante studies

Ons advies

Een goede hotelopleiding is duur, zo lijkt het met een eerste oogopslag op de tabel. Aan de goed scorende, particuliere opleidingen van Tio zit een behoorlijk prijskaartje, en dat geldt in mindere mate ook voor de Hotelschool in Amsterdam en Den Haag. Maar verkijk je niet teveel op de hoge scores van de particulieren: tegen gewoon collegegeld aan de NHTV in Breda krijg je ook een heel goede opleiding.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org