Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Toerisme & Vrije Tijd

Werk in de vrije tijd

Als je om je heen kijkt naar mensen op terrasjes, bij concerten of op vakantie, zou je niet zeggen dat het overal crisis is. Toch is werken in de toerismesector een hele uitdaging, zeker nu mensen minder geld willen besteden maar wél leuke uitjes willen maken. Jij bent de spin in het web van die uitjes: je organiseert, plant, begeleidt en verkoopt.

Arbeidsmarkt

Wie aan een opleiding in het toerisme begint, gaat niet voor het grote geld. Integendeel, het is zelfs enigszins behelpen op de arbeidsmarkt. Naast het lage salaris moet je ook relatief lang zoeken naar een baan die in veel gevallen niet op hbo-niveau is. Vandaar dat het percentage werklozen vrij hoog is.

Locaties en toelating

De opleidingen in de categorie ‘hoger toeristisch en recreatief onderwijs’, zoals ze officieel heten, hanteren die naam lang niet allemaal meer. In Vlissingen heet de opleiding vitaliteitsmanagement & toerisme en Breda NHTV heeft naast de reguliere opleiding ook functiegericht toerisme & recreatie. Aan de particuliere Tio kun je op maar liefst vijf locaties internationaal toeristisch management studeren en het eveneens particuliere Notenboom heeft op drie locaties hospitality & events management. Vrijetijdsmanagement kun je aan vijf instellingen studeren, waarvan een particuliere: EuroCollege in Rotterdam. Bij Stenden kun je ook kiezen voor de duale variant, lees hierover meer in het katern achterin deze gids.

Het collegegeld voor deze opleidingen ligt behoorlijk ver uit elkaar: voor een particuliere opleiding betaal je al gauw bijna zeven keer zoveel als voor een reguliere.

Met een N&T-, N&G- of E&M-profiel word je zonder meer toegelaten. Meestal is economie of m&o voor een C&M-profiel verplicht, bij Notenboom mag je ook zonder die vakken aan de opleiding beginnen. Vanaf dit jaar kent Vrijetijdsmanagement in Rotterdam een numerus fixus: er is plek voor maximaal 150 studenten. Zijn er meer inschrijvingen, dan worden de plekken via een loting vergeven.

De opleiding

Als toerismemanager moet je van een hoop zaken verstand hebben. Je leert alles wat je nodig hebt om mensen zo efficiënt en leuk mogelijk hun vrije tijd te laten besteden. Organiseren, plannen, begeleiden en verkopen zijn maar enkele vaardigheden die je aanleert. Daarnaast doe je kennis op van het bedrijfsleven door vakken als bedrijfseconomie, marketing en ethiek.

Specialiseren kan overal, door speciale tracks of een minorpakket. Bij NHTV kun je bijvoorbeeld kiezen voor consultancy, reizen of attractieparken en aan Stenden en Inholland kun je je richten op toerisme in ontwikkelingslanden en avontuurlijk toerisme. De op vitaliteit gerichte opleiding van de HZ kent een focus op bijvoorbeeld lifestyle, watersport en duurzaamheid, en dat laatste vind je bij veel andere opleidingen ook terug.

De vrijetijdsopleidingen richten zich naast de organisatie van evenementen ook op het commercieel aantrekkelijk maken van gebouwen en bijvoorbeeld musea. Ook leer je tijdens de opleiding hoe vrijetijdsproducten, zoals de Vakantiebeurs, tot stand komen. Voorbeelden van specialisaties zijn kunst- en cultuurmanagement, sportmanagement of maatschappelijke vernieuwing.

Voor beide opleidingen geldt dat naast vakspecifieke kennis ook algemene kennis belangrijk is: daarom staan ook algemene vakken over taal, cultuur en ict op het programma. Alle opleidingen stimuleren een bezoek aan het buitenland. Denk aan een stage of uitwisseling. Stenden heeft zelfs locaties in Bali en Bangkok voor uitwisselingsprojecten. Wil je niet naar het buitenland, dan kun je ook in Nederland stagelopen of een keuzevakkenpakket samenstellen.

Wetenschap & vrije tijd

NHTV heeft naast hbo-bachelors in toerisme en vrije tijd ook twee universitaire bachelorprogramma’s: international leisure studies en tourism. Beide opleidingen houden zich bezig met de wetenschappelijke benadering van vrije tijd en toerisme, bijvoorbeeld het voorspellen van bepaalde trends. Je hebt voor deze opleiding een vwo-diploma of hbo-propedeuse nodig.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Toerisme en recreatie

De hoogste score is net als vorig jaar voor het particuliere Tio. In Utrecht en Eindhoven zit vooral het programma goed in elkaar, en dat mag ook wel met zo veel contacturen en het collegegeld van bijna 14.000 euro. Veel contact met de beroepspraktijk en betrokken, deskundige docenten maken het plaatje compleet. Ook de andere locaties van Tio blijven vrij van kritiek.

Zoek je een meer betaalbare opleiding die kwaliteit biedt, dan zijn de Hogeschool Zeeland en NHTV in Breda geschikte alternatieven. Eerstgenoemde krijgt twee pluimen: voor de communicatie en de faciliteiten. Docenten zijn bereikbaar en betrokken, en dat draagt bij aan de goede studiebegeleiding. In Breda komen veel studenten zonder kleerscheuren of klachten het eerste jaar door, en dat geldt ook voor Leeuwarden en Deventer. Bij de Inholland-vestigingen is er wat kritiek op de loopbaanvoorbereiding en de docenten, en bij Inholland in Diemen voldoet het programma niet helemaal aan de verwachtingen. Ook Haarlem valt hierdoor onder het landelijk gemiddelde uit, studenten willen hier vooral meer contact met de beroepspraktijk.

Vrijetijdsmanagement

Inholland moet flink gaan trekken aan haar opleidingen in de toerismesector, want ook in de categorie vrijetijdsmanagement haalt de hogeschool het landelijk gemiddelde niet. Het schort ook hier aan de praktische kant, het contact met de beroepspraktijk, maar er is op meer aspecten kritiek en niet iedereen weet daardoor even makkelijk het diploma binnen te slepen. Op de andere drie opleidingen, die van Stenden, de Hogeschool Rotterdam en de NHTV, is volgens studenten weinig aan te merken. Overmatig enthousiasme komen we hier ook niet tegen, maar de loopbaanvoorbereiding waar Inholland zo’n kritiek op krijgt, is aan de HR en NHTV juist reden voor een pluim. Een gemeenschappelijke zwakte kennen die twee opleidingen overigens ook: het aantal co ntacturen is relatief laag, wat tot enige ontevredenheid onder studenten leidt.

Verwante studies

Ons advies

Tio-studenten weten het wel: naar eigen zeggen hebben zij verreweg de beste opleiding. Een degelijk, en flink goedkoper alternatief vind je aan de HZ in Vlissingen of de NHTV in Breda. Inholland is volgens veel huidige studenten geen grote aanrader voor een toerisme- of vrijetijdsstudie. De andere opleidingen vrijetijdsmanagement liggen wat kwaliteit betreft niet ver uit elkaar.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org