Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo CommerciŽle Economie

"Wij van Wc-eend adviseren..."

Hoe goed een product ook is, de consument moet nog wel worden verleid het ook daadwerkelijk te kopen. Want waarom zou iemand een iPad kopen in plaats van een Samsung Galaxy Tab? De gemiddelde gebruiker zal weinig verschil zien tussen de functies van beide tablets. Commercieel economen kennen de behoeftes van gebruikers en weten daar handig op in te spelen: door middel van filmpjes, social media of een gevatte slagzin.

Arbeidsmarkt

Een carrière in de verkoop, marketing of reclame is het meest logisch voor commercieel economen, maar bedenk dat je zulke functies juist ook bij non-profitorganisaties kunt uitoefenen. Vergeleken met vorig jaar zijn de arbeidsmarktperspectieven voor commercieel economen wat achteruit gegaan. Het gaat dan vooral om de werkloosheid, die vrij snel is gestegen. Het salaris is gemiddeld, maar minder dan de helft van de afgestudeerden is tevreden over de aansluiting tussen studie en beroep.

Locaties en toelating

Er zijn ruim twintig locaties waar je commerciële economie kunt studeren. De meeste opleidingen zijn relatief groot. Kleinschalige opleidingen vind je in Vlissingen, Almere en Emmen. Bij Fontys vind je de opleiding soms onder de naam van de specialisatie, bijvoorbeeld de internationale variant international marketing.

Als je een havo- of vwo-diploma met profiel E&M hebt, dan kun je direct aan de opleiding beginnen. Bij de overige profielen moet je extra economie of m&o hebben gehad. Van havisten met een C&M-profiel wordt daarnaast wiskunde vereist. In Utrecht en Leiden is een beperkt aantal plekken beschikbaar (numerus fixus) en er daarvoor moet je loten. Ook Advanced Business Creation aan Avans is een fixusstudie, maar deze opleiding bepaalt met een selectieprocedure welke studenten mogen starten.

De opleiding

Praktijklessen en projectwerk komen veel voor binnen de opleiding. Je volgt vakken als marketing, bedrijfseconomie en statistiek en je leert hoe je een marketingplan opstelt of een doelgroeponderzoek moet uitzetten. Het eerste jaar wordt soms gezamenlijk aangeboden met de opleidingen small business and retail management, international business and languages en/of bedrijfseconomie. Je maakt dus kennis met verschillende economische vakken, waardoor overstappen na het eerste jaar makkelijker is.

Sommige opleidingen zijn vrijwel helemaal in het Engels; handig als je internationaal geïnteresseerd bent. Je kunt tijdens de opleiding ook voor een vreemde taal kiezen, meestal is Duits sowieso een mogelijkheid. Maar ook een minor kan je aan een internationaal profiel helpen. Zo biedt de Haagse een minor Spaans en kun je je aan de HAN verdiepen in het zaken doen in China. Er zijn ook minors in heel andere hoeken: bijvoorbeeld kidsmanagement (HAN), social media (o.a. HZ en Haagse), duurzaam ondernemen (HL) maar ook horse business management (Stenden).

In Tilburg en Amsterdam biedt de Johan Cruyff University onder de hoede van commerciële economie een marketingprogramma voor topsporters. Op veel plekken zijn er bovendien keuzevakken te vinden die aansluiten bij het bedrijfsleven: sales, innoveren, ondernemen, inkoop of export. Ervaring in het bedrijfsleven doe je verder natuurlijk op tijdens je stage.

Advanced Business Creation

Advanced Business Creation (ABC) van Avans in Den Bosch is een relatief jonge opleiding, verwant aan commerciële economie en met gelijke toelatingseisen. Omdat de opleiding al haar studenten zelf selecteert, voer je een intakegesprek waarin je motivatie en creativiteit getoetst wordt. De nadruk van deze studie ligt namelijk, nog sterker dan bij commerciële economie, op innovatie en creativiteit. De studie valt in goede aarde bij de studenten en krijgt op alle onderdelen lof. Ook zijn er vergeleken met de commerciële economieopleidingen uitzonderlijk weinig vroege uitvallers in het eerste jaar.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Twee dingen vallen op bij de opleidingen commer­ciële economie. Allereerst zijn dat de matige prestatiecijfers, die over het algemeen een beeld laten zien van een moeizaam eerste jaar. Zelfs bij de topopleiding in deze categorie kennen de eerstejaars een moeilijke start. Maar ondanks die cijfers zijn studenten weinig kritisch over hun opleiding. Harde klappen vallen er bijna niet en slechts drie opleidingen eindigen onder het hbo-­gemiddelde.

De kleinste vestiging van Windesheim in Almere weet haar studenten en de experts van de NVAO nog steeds voor zich te winnen. Hoewel er na het eerste jaar maar weinig overblijven, is er van ontevredenheid geen sprake. Er is veel contact met de deskundige docenten, die een programma van hoog niveau doceren. Studenten leren kritisch te lezen en hun conclusies te onderbouwen en kunnen tijdens de vele praktijkopdrachten gebruik maken van uitstekende faciliteiten. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor de rest van de top vier. In Vlissingen kom je het eerste jaar wel goed door, net als aan de HU, maar daar is een diploma halen binnen vijf jaar weer niet zo gemakkelijk.

De differentiatie ‘international marketing’ in Venlo krijgt ondanks een pluim van de deskundigen als een van de weinige opleidingen lichte kritiek op het vaardighedenonderwijs, en hetzelfde geldt voor de loopbaanvoorbereiding in Enschede. Die loopbaanvoorbereiding wordt verder onderaan de lijst ook kritischer beoordeeld: het contact met de beroepspraktijk mag in Emmen, Leeuwarden en Amsterdam intensiever. Daarnaast kennen Stenden, de NHL en de HvA nog andere knelpunten: studenten willen meer feedback van docenten en betere of veel betere faciliteiten. De HvA heeft de meeste zwakke punten en moet flink aan haar kwaliteit gaan werken.

Verwante studies

Ons advies

Commerciële economie bij Windesheim in Almere kunnen we met recht een topper noemen, hoewel de grote eerstejaarsuitval dat bericht enigszins tegenspreekt. Goede alternatieven vind je in Den Bosch, Deventer en Vlissingen. De Hogeschool van Amsterdam krijgt een flinke portie kritiek.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org