Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo International Business & Languages

Koopmanspraatjes

Wil je verder komen in de wereld van het internationale bedrijfsleven, dan is het wel zo handig een woordje over de grens te kunnen spreken. International business and languages combineert economie, bedrijfskunde en marketing met talenkennis. Maar banen zijn er niet in overvloed, dus zul je tijdens je studie alles uit de kast moeten trekken.

Arbeidsmarkt

De werkloosheid onder afgestudeerden is best hoog voor een studie waarmee je in allerlei (internationale) economische beroepen terecht kan komen, zoals exportmedewerker of communicatiemanager. Als je wel een baan kan vinden, dan kan je waarschijnlijk wel fulltime aan de slag en op hbo-niveau. Het salaris van starters met een IBL-diploma ligt op een gemiddeld peil.

Locaties en toelating

Op dertien locaties kun je IBL studeren. Als havist met een E&M- of C&M-profiel stroom je direct in, net als vwo’ers met E&M. Met een ander profiel moet je economie of m&o als keuzevak hebben gekozen.

Wil je aan de HU studeren, dan moet je je opgeven voor de loting. In Utrecht zijn maximaal 120 plekken beschikbaar. Ook aan de HvA geldt een numerus fixus, maar daar wordt aan de hand van een selectieprocedure bepaald welke 240 studenten mogen beginnen.

De propedeuse aan de HU valt grotendeels samen met andere economie-opleidingen, bij de HAN geldt dat alleen voor het eerste half jaar. Zuyd biedt geen aparte opleiding IBL, maar heeft de opleiding met IBMS (zie vorig artikel) gecombineerd tot international business.

De opleiding

Vakken als marketing, bedrijfskunde, economie, recht, projectmanagement en communicatie zorgen voor de bedrijfskundige basis van IBL. Je werkt regelmatig aan projecten: veel hogescholen laten groepjes studenten bijvoorbeeld een eigen bedrijf opzetten.

Je krijgt bovendien sowieso Engels en je kiest nog twee andere talen. Bij de meeste hogescholen kies je tussen Duits, Frans en Spaans. Bij de Hanze kun je daarnaast terecht voor Italiaans, Chinees is een optie aan de NHL en de HvA biedt ook Portugees.

Alle hogescholen stellen tenminste een stage of studiesemester in het buitenland verplicht. Met een minor specialiseer je je verder. In een thema, of bijvoorbeeld in een gebied. Zo heeft de HR minoren over Oost-Europa en Latijns-Amerika. Dat laatste is ook een optie aan de HAN, net als Azië overigens. De Hanze biedt mogelijkheden je te focussen op beleid, export, of toerisme. Ook de HZ heeft een toerisme-insteek.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Alle pogingen met projectonderwijs en praktijkopdrachten ten spijt: over het aanleren van vaardigheden zijn veel studenten IBL niet te spreken. Denk dan aan het ontwikkelen van een kritische houding en het onderbouwen van conclusies, maar ook over het opdoen van beroepsvaardigheden wordt geklaagd. Op deze punten onderscheidt de top vier zich van de rest. Overigens is ook de docentkwaliteit bij het onderste vijftal een duidelijk verbeterpunt.

Inhoudelijk zijn de meeste opleidingen van redelijke kwaliteit. Vlissingen stijgt daar bovenuit, met een groot aantal eerstejaars dat door weet te stromen en een goede communicatie vanuit de opleiding. Ook bij Avans is de informatie tijdig en duidelijk en zijn de onderwijsruimtes en ICT-faciliteiten in orde. De experts zijn het meest onder de indruk van Rotterdam.

Verwante studies

Ons advies

Vlissingen is net als vorig jaar de aanrader voor een studie international business and languages. Den Bosch en Rotterdam zijn de beste alternatieven. Kijk ook naar de keuzemogelijkheden, en zorg voor een bijzondere stage of buitenlandervaring. Dan maak je straks de meeste kans op een baan.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org