Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Small Business & Retail Management

Werk aan de winkel

Ondernemer worden kan in allerlei vormen. Heb jij de ambitie om een webshop te beginnen, een eigen winkel te starten of filiaalmanager worden van een grote keten? Dat kan met een opleiding small business & retail management (SB&RM). Zorg wel voor een flinke dosis doorzettingsvermogen, want volgens je voorgangers is de opleiding best moeilijk door te komen.

Arbeidsmarkt

Van de opleidingen in de economische sector is small business & retail management de studie met de minste kans op een hoog salaris. Daar staat wel tegenover dat de werkloosheid ook laag is, meer dan de helft van de afgestudeerden een baan op niveau heeft en de meeste banen fulltime zijn. En als klap op de vuurpijl hoef je niet lang te zoeken voordat je een baan hebt gevonden.

Locaties en toelating

Tien hogescholen bieden SB&RM aan. Zuyd heeft een brede opleiding commercieel management, waarin je na het eerste jaar over kunt stappen naar small business of retail management. Ieder havo- of vwo-profiel aangevuld met economie of m&o geeft toegang tot de opleiding. Aan de HU worden maximaal 90 studenten toegelaten en er is een loting om te beslissen wie aan deze opleidingen mag beginnen.

De opleiding

Theorie maakt een belangrijk deel uit van de opleiding, maar vanaf het begin heb je ook praktijkvakken. Basisvakken zijn bedrijfseconomie en -administratie, marketing, communicatie en personeelsbeleid. Vrijwel overal zet je samen met studiegenoten een eigen bedrijf op. Zo leer je echt wat ondernemen is en welke verantwoordelijkheden daarbij komen kijken.

In het derde jaar ga je je specialiseren met een keuzeminor of afstudeerrichting. Een greep uit het brede aanbod: fashion retail (Stenden) ondernemen in familiebedrijven (Windesheim), bedrijfsovernames (HR) of social media (Haagse).

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

De opleidingen in dit artikel hebben gemeenschappelijke knelpunten. Veel studenten beginnen aan de studie, maar haken gaandeweg af. Er zijn gelukkig uitzonderingen op deze trend.

Stenden is zo’n uitzondering, met vooral een groot aantal eerstejaars dat de opleiding voortzet. Ondanks het lage aantal contacturen, waar studenten niet tevreden over zijn, voelen ze zich goed voorbereid op hun toekomstige loopbaan. Studenten aan de HU zijn daarover het meest positief: ze leren tijdens de opleiding een kritische houding aannemen en probleemoplossend te werken.

In de middenmoot zien we verder opleidingen die weinig kritiek, maar ook weinig complimenten krijgen. De communicatie is een compliment waard voor Fontys-studenten en de faciliteiten voor de studenten van de Hanze. En in Rotterdam weten de meeste eerstejaars wel door te stromen naar het tweede jaar.

Bij alle ondergemiddeld scorende opleidingen zit het probleem vooral in het programma, de docenten, het vaardighedenonderwijs en de loopbaanvoorbereiding. Saxion in Enschede valt het meeste op, en niet positief: op nagenoeg alle onderdelen is er kritiek.

Verwante studies

Ons advies

Weet waar je aan begint: de opleidingen SB&RM worstelen met lage prestatiecijfers. Stenden is een goed voorbeeld van een opleiding die haar zaken op orde heeft. Maar laat je de succescijfers buiten beschouwing, dan is de HU in Amersfoort ook een goed alternatief.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org