Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Vastgoed & Makelaardij

Veel in huis hebben

De crisis lijkt voorbij en de huizenmarkt trekt weer aan. Dat betekent ook dat bouwprojecten weer van de grond komen en er weer kan worden geïnvesteerd. Vastgoedkundigen en makelaars spelen daarin een grote rol. Ze zijn betrokken bij bouwprojecten als projectontwikkelaar of –manager, taxeren grote en kleine gebouwen of beleggen in vastgoed. De studies in dit vakgebied zijn vooral geschikt voor economie- en managementliefhebbers.

Arbeidsmarkt

Dat de huizenmarkt bezig is aan zijn herstel is nog niet terug te zien in de prognoses; die laten een vrij negatief beeld zien. Ook relatief veel recent afgestudeerden lukte het niet binnen anderhalf jaar een baan te vinden. Van hen die dat wel voor elkaar kregen, werkt ongeveer de helft. Daarmee verdienen ze overigens wel een gemiddeld startsalaris.

Locaties en toelating

Je kunt vastgoed en makelaardij studeren op zes locaties, plus de thuisstudie van de LOI die we achter in dit boek behandelen. Een verwante opleiding is bouwmanagement en vastgoed (BMV), die we in het artikel over milieu en ruimtelijke ordening behandelen.

Voor de opleiding vastgoed en makelaardij hebben vwo’ers met een C&M-profiel economie of M&O nodig. Met een C&M-profiel van de havo moet je ook wiskunde A of B hebben gevolgd. Voor vwo’ers met een aansluitend profiel is bij sommige instellingen een verkort traject mogelijk.

De opleiding

In de vastgoedopleidingen doe je kennis op van de huidige trends in de economie en leer je over management en marketing, wet- en regelgeving, projectontwikkeling en bouwkunde. Naast de theoretische vakken loop je ook een stage. Met een minor kun je je kennis op het gebied van vastgoed of makelaardij verbreden of verdiepen.

Na je bachelor kun je kiezen voor een master in real estate of voor universitaire masters, die toegankelijk zijn via een schakelprogramma. Neprom (Nederlandse Vereniging van Projectontwikkelings Maatschappijen) biedt post-hbo-opleidingen in deeltijd.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Sinds vorig jaar gaat het iets beter met de vastgoedopleidingen. Er is zelfs een instelling die een bovengemiddelde score krijgt: de Hogeschool Rotterdam. Reden hiervoor zijn vooral de goede docenten, die door de studenten worden geprezen om hun goede begeleiding en feedback. Dat zie je terug bij de bovengemiddelde score voor de communicatie, waar wederom de goede bereikbaarheid en betrokkenheid van de docenten worden benadrukt.

Fontys volgt Rotterdam op de voet en krijgt als enige een bovengemiddelde score voor het aantal contacturen. In Groningen zien de studenten de voorbereiding op hun toekomstige loopbaan als een minpunt, vooral omdat ze tijdens hun studie niet genoeg contact met de beroepspraktijk hebben. Enschede doet het wat dat betreft iets beter, maar heeft vrij lage slagingspercentages.

Op dat laatste punt kunnen de instellingen sowieso nog een stuk verbeteren. In Rotterdam zijn de succescijfers voor eerstejaars en afstudeerders na vijf jaar gemiddeld, maar bij de andere instellingen valt op dit gebied nog wel winst te behalen.

Verwante studies

Ons advies

Voor een studie vastgoed en makelaardij is Rotterdam dit jaar de beste keuze, al verschilt de opleiding heel weinig van Fontys. De opleidingen die gemiddeld scoren zijn veilige keuzes waar studenten geen zware kritiek uiten. Houd wel in je achterhoofd dat de slagingspercentages niet denderend zijn en dat je misschien wel langer over je studie doet.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org