Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Creatieve Therapie

Kunst als medicijn

Waar je niet over wilt praten, daar kun je misschien wel over zingen. En wat je niet kunt zeggen, kun je misschien wel uiten in een schilderij. Creatief therapeuten proberen mensen te helpen die getraumatiseerd zijn, een verstandelijke handicap hebben,  leiden aan verslaving of anderszins hulp nodig hebben. Ze gebruiken daarvoor geen medicijnen, maar zang, toneel, tekeningen of dans: creativiteit als hulpverlening.

Arbeidsmarkt

Creatief therapeuten kunnen aan het werk in de gezondheidszorg, psychiatrie of bijvoorbeeld bij vluchtelingenwerk. De werkloosheid is relatief hoog en het aantal afgestudeerden dat een baan op hbo-niveau heeft gevonden is aan de lage kant. Tel daarbij op dat de zoektijd vaak wel erg lang is en dat het werk meestal niet fulltime is, en je ziet dat je hard zal moeten werken om je plaats te veroveren op een moeilijke arbeidsmarkt.

Locaties en toelating

Creatieve therapie vind je aan hogescholen in Heerlen, Leeuwarden, Nijmegen en Amersfoort. Vergelijkbaar is kunstzinnige therapie in Leiden. Je moet overal meteen al voor een richting kiezen. Beeldende vorming en drama kun je overal doen behalve in Enschede en muziek overal behalve in Leeuwarden.

Een andere optie is om je te richten op bewegen. Heerlen heeft daarvoor de specialisatie dans/beweging, in Nijmegen bestaat de specialisatie psychomotorische therapie. Een aparte opleiding daarin bestaat overigens ook, aan Windesheim in Zwolle (zie hoofdstuk G, fysio- & ergotherapie).

Alle profielen geven toegang tot de opleiding. Om toegelaten te worden moet je bijna altijd meedoen aan een selectieprocedure. In Leiden gaat het om niet meer dan een adviesgesprek, maar elders zijn er selectiedagen waarop je eigen werk moet laten zien of horen en individueel en in groepsverband aan opdrachten werkt.

De opleiding

Bij alle hier beschreven opleidingen combineer je een kunstvorm met therapie. Vanzelfsprekend besteed je dus tijd en aandacht aan die kunstvorm. Maar je moet ook leren jouw creativitiet in te zetten in therapie. Daarom leer je omgaan met clienten, maar ook met andere hulpverleners. Je leert indiceren en diagnosticeren en je moet behandelplannen kunnen opstellen. Die plannen moet je vervolgens kunnen uitvoeren en daarover rapporteren. Je krijgt een basis in sociologie en psychologie. Praktijkstages maken een belangrijk onderdeel uit van je studie. Met minoren kun je je opleiding verder verdiepen of juist verbreden. In Amersfoort zitten in het eerste jaar de studenten creatieve therapie samen met andere studenten ‘social work’: SPH, MWD en CMV .

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

De kwaliteit en de profielen van de opleidingen creatieve therapie lopen nogal uiteen. Toch is er een overeenkomst: relatief veel studenten slagen erin bijtijds de opleiding af te ronden.

De waardering door de studenten verschilt fors van stad tot stad. In Heerlen zijn de studenten laaiend enthousiast en strooien ze met complimenten. De kwaliteit van de docenten en het aanleren van vaardigheden beschouwen ze als de allersterkste aspecten van hun opleiding. Ook de Enschedese muziektherapeuten in spé zijn royaal met lof en krijgen bijval van de deskundigen, die overigens over bijna alle opleidingen hun enthousiasme uitspreken.

In Leeuwarden en Leiden zijn studenten ook bovengemiddeld te spreken over de inhoud, de docenten en andere aspecten van de opleiding. Bij de Friese opleiding zouden overigens wat meer contacturen geen kwaad kunnen. Dat geldt in nog sterkere mate voor Amersfoort, dat net als Nijmegen wat minder hoge ogen gooit bij de studenten. Bij allebei vinden de studenten dat het vaardighedenonderwijs beter zou kunnen, vooral wat betreft het analytisch denken en het kritisch lezen van rapporten. In Nijmegen klagen studenten verder dat roosterwijzigingen niet goed doorkomen.

Verwante studies

Ons advies

Heerlen blijft de nummer één voor creatieve therapie en voor muziektherapie is Enschede een prima optie. Maar de andere opleidingen zijn zeker niet slecht. Wees je er wel van bewust dat een behoorlijk betaalde full-time baan op hbo-niveau straks beslist geen zekerheid is. Je moet echt een doorzetter zijn.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org