Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Rechten

Het recht in eigen hand

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar bij vrijwel alle keuzes die je maakt in het leven speelt het recht een rol. Ook nu, bij het inschrijven voor een nieuwe studie, het huren van een kamer, het lenen bij DUO en het kopen van nieuwe studieboeken; zo bezien is het recht heel divers en kun je alle kanten op. Maar er is ook best wat concurrentie, dus om een goede baan te vinden zal je moeten uitblinken.

Arbeidsmarkt

Het is een moeilijke tijd voor juristen. De gelukkigen met een baan hoefden daar niet zo lang voor te zoeken, maar er is een grote groep die geen baan kan vinden. Veel juristen studeren dan ook door om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, of om een togaberoep uit te mogen oefenen. Dat kan namelijk alleen met een universitaire master met ‘civiel effect’.

Locaties en toelating

Door het hele land heen kun je op hbo-niveau een juridische studie volgen. Aan de Hogeschool Zuyd vind je de hogere juridische opleiding, hbo-rechten kun je volgen aan twaalf reguliere hogescholen in dertien verschillende steden. Je kunt de opleiding ook op afstand volgen aan de NTI, die we achter in deze gids behandelen.

Je kunt met ieder profiel aan een bachelor hbo-rechten beginnen. Leiden, Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam beperken de instroom met een numerus fixus. In Leiden is daarvoor een loting, in Utrecht een selectieprocedure. De HvA maakt een combinatie: de helft van de 660 plekken wordt verloot, de andere helft is voor geselecteerde studenten.

De andere instellingen, behalve NHL, maken gebruik van een zogenaamde studiekeuzecheck: je moet een taaltest afleggen en in een intakegesprek aangeven waarom jij de studie graag wil doen. Op basis daarvan schrijft de instelling een advies, maar dat is niet bindend. Ook met een negatief advies mag je aan de opleiding beginnen. Voor alle startende rechtenstudenten is een goede beheersing van de Nederlandse taal aan te bevelen. Als je voor de volledig Engelstalige opleiding in Den Haag gaat, is kennis van en interesse in de Engelse taal natuurlijk een extra aandachtspunt.

De opleiding

In de eerste twee jaar van je rechtenopleiding komen allerlei deelgebieden aan bod. Denk aan privaatrecht, strafrecht, staatsrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht en internationaal recht. Maar om al die kennis in de praktijk te kunnen brengen, moet je ook de nodige vaardigheden onder de knie krijgen. Daarom zal je ook les krijgen in zaken als juridisch onderzoek, adviseren, gespreksvaardigheden, argumenteren, mediation, (project)management en juridisch schrijven. Bijna overal loop je in het derde jaar stage.

Met een minor of keuzevakkenpakket in het vierde jaar specialiseer je je vervolgens. Op veel plekken is het in elk geval mogelijk je te richten op de overheid, het bedrijfsleven of op internationaal recht, maar soms zijn er nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld veiligheid aan de JHAF of Windesheim, jeugd en gezin aan de HAN, (internationaal) humanitair recht aan de Haagse of het notariaat aan de Hogeschool Leiden. Veelal is het mogelijk om een tijdje in het buitenland te studeren.

Doorstuderen

Als je na je hbo-bachelor een universitaire rechtenmaster wil doen, moet je vaak nog een schakelprogramma of premaster volgen. De Schakelzone Recht (een samenwerking van de Open Universiteit, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit) biedt de optie om tijdens je hbo-bachelor op afstand een onderwijsprogramma te volgen. Een certificaat hiervan garandeert drempelloze toelating tot een rechtenmaster aan een van die universiteiten. Dit kan ook voor de zogenaamde opleidingen met civiel effect, dat vereist is als je advocaat, rechter of officier van justitie wilt worden.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Verkijk je niet op de ranglijst. De eindscores vertellen soms namelijk niet het hele verhaal. Neem bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool. Die bezet een derde positie in de ranking, maar als je enkel naar de mening van studenten zou kijken, was dat de eerste plek geweest. Niet alleen scoort de opleiding op inhoud beter dan de twee locaties van de JHAF, ook het analytisch denkvermogen wordt volgens de studenten beter getraind. Daarnaast zijn de studenten zeer tevreden over het contact met de beroepspraktijk. Dat de Haagse niet bovenaan staat, is vanwege de torenhoge scores voor de JHAF onder deskundigen, en vanwege matige prestatiecijfers in de Hofstad. Vooral het aantal studenten dat na vijf jaar een diploma op zak heeft mag wel wat omhoog. Omdat het samenwerkingsverband tussen Avans en Fontys zijn zaakjes op dat gebied wel op orde heeft, voert de JHAF ook dit jaar weer de ranglijst aan.

Hetzelfde beeld als bij de Haagse zien we bij de Hogeschool Leiden. De studenten daar hebben weinig aan te merken op hun opleiding en zijn zelfs zeer te spreken over de inhoud van hun studieprogramma. Maar ook hier is het aantal studenten met een diploma na vijf jaar onder de maat, waardoor de eindscore net onder het hbo-gemiddelde uitkomt.

Meer algemeen is het duidelijk dat de prestatiecijfers in dit vakgebied niet om over naar huis te schrijven zijn. Alleen aan de NHL en de hogere juridische opleiding in Sittard is het aantal eerstejaars dat door mag en gaat met de opleiding boven het hbo-gemiddelde.

Verwante studies

Ons advies

Omdat de rechtenopleidingen inhoudelijk erg op elkaar lijken, is het verstandig om naar de kwaliteit te kijken. De JHAF is hoe dan ook een veilige keuze. Vind je het belangrijk om een zeer praktijkgerichte opleiding te volgen dan is de Haagse een betere keuze, maar dan moet je wel genoegen nemen met de kans dat je langer over je opleiding doet. En zo is het bij deze opleidingen balanceren tussen twee vragen: wil je je diploma zo snel mogelijk? Of wil je een opleiding met zeer tevreden studenten?
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org