Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Sociaal-Juridische Dienstverlening

Tussen de regels door

’Ik sleep je voor de rechter!’ is een veelgehoord dreigement als de gemoederen tussen twee partijen hoog op beginnen te lopen. Maar zo ver hoeft het lang niet altijd te komen.  Vaak scheelt het al een hele hoop als iedereen precies weet waar hij wel en niet recht op heeft. Sociaal-juridische dienstverleners weten waar ze dat kunnen vinden en proberen door advisering en bemiddeling een alternatief voor een rechtszaak te bieden.

Arbeidsmarkt

Als SJD’er kun je gaan werken op allerlei plekken waar juridische kennis gekoppeld moet worden aan hulp. Je kunt dus denken aan een juridisch loket, de Sociale Dienst, de reclassering, de kinderbescherming, bureau Halt, een woningstichting of vluchtelingenwerk. De arbeidsmarktperspectieven lijken redelijk rooskleurig, maar de prognoses van het gezaghebbende instituut ROA laten zien dat ook SJD’ers het moeilijk gaan krijgen.

Locaties en toelating

Voor sociaal-juridische dienstverlening (SJD) kun je terecht op zes verschillende hogescholen. Bij InHolland kun je de opleiding zowel in Den Haag als in Rotterdam volgen. De toelatingseisen zijn overal dezelfde: met alle havo- of vwo-profielen of een mbo-diploma op niveau 4 ben je direct toelaatbaar. Dit jaar zijn er voor het eerst twee hogescholen die bij SJD een numerus fixus hanteren. De HU laat 240 studenten toe, de HvA 350. Beide gebruiken een selectieprocedure om te bepalen wie er aan de opleiding mag beginnen.

De opleiding

Op alle hogescholen is de inhoud van de opleiding tot sociaal-juridisch dienstverlener vergelijkbaar. Zo staat het eerste jaar overal in het teken van verkenning: je leert belangrijke rechtsgebieden als privaatrecht, publiekrecht en strafrecht kennen. Ook het aanleren van vaardigheden als communicatie, juridisch schrijven, dossieronderhoud en bemiddeling staat op het programma.

Het tweede jaar loopt iets meer uiteen. In Groningen, Leiden en bij InHolland houd je je bezig met onderwerpen als vreemdelingenrecht, arbeidsrecht, familierecht en schuldhulpverlening. Je krijgt fictieve zaken die je bemiddelend op moet zien te lossen. Saxion en de HvA zitten meer in de publiekrechtelijke hoek met strafrechtelijke en bestuursrechtelijke thema’s. Denk hierbij ook aan criminologie, reclassering en omgaan met agressie. Utrecht valt op door duidelijk aandacht te schenken aan psychologische, sociologische en ethische aspecten van het vak.

De laatste twee jaar van SJD geven je de mogelijkheid geheel je eigen weg te kiezen. Je loopt stage, kiest een specialisatie, en vaak is er nog de mogelijkheid om minors te volgen die je studie verbreden. De volgorde waarin je deze onderdelen afhandelt, verschilt per hogeschool.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Bij de opleidingen SJD zijn er meer die ondergemiddeld scoren dan studies die een gemiddelde score of hoger halen. Opvallend, aangezien de experts van de NVAO bijna alle opleidingen bejubelen. Toch zijn de studenten duidelijk gereserveerder. Enthousiasme zien we vooral bij de Groningse studenten, die blij zijn met de deskundige begeleiding van hun docenten.

Leiden en Utrecht vallen net onder een gemiddelde score. In Leiden is de uitval in het eerste jaar wel erg hoog en in Utrecht zijn de studenten ontevreden over de studiefaciliteiten. Vooral de onderwijsruimtes, bibliotheek en ICT-faciliteiten zijn hen een doorn in het oog.

Bij InHolland valt op dat de studie aan beide vestigingen volgens de studenten onvoldoende voorbereidt op het werk als sociaal-juridisch dienstverlener. De opleiding mag wel wat praktijkgerichter en de studenten hebben graag tijdens hun studie al meer contact met de beroepspraktijk.

Verwante studies

Ons advies

Groningen scoort het beste, maar behalve InHolland bieden eigenlijk alle hogescholen een degelijke SJD-opleiding aan. Ook de opbouw van de studieprogramma’s verschilt weinig, maar er zijn zeker subtiele verschillen waar je bij je keuze op kunt letten.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org