Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Veiligheidskunde

Veiligheid voor alles

Een massa mensen raakt in paniek tijdens een groot evenement. Terroristen proberen een bom aan boord van een vliegtuig te krijgen en een bedrijf neemt het niet zo nauw met de opslag van brandbare stoffen. Veiligheidsrisico’s zijn overal. Integraal veiligheidskundigen kunnen voor al dat soort situaties een (preventieve) bijdrage leveren. Dat doe je in samenwerking met politie, gemeente, brandweer en beveiligers.

Arbeidsmarkt

Met een diploma op zak kun je straks aan het werk als beleidsmedewerker, preventiemanager of coördinator, zowel in het bedrijfsleven als in de non-profitsector. Tenminste, als je een baan kunt vinden. De werkloosheid is erg hoog en de banen zijn lang niet altijd op niveau. Bovendien zijn de prognoses voor de komende jaren zeker niet om vrolijk van te worden.

Locaties en toelating

Zes reguliere hogescholen bieden de opleiding veiligheidskunde aan. Bij Avans, NHL en Inholland noemen ze de opleiding ‘integrale veiligheid’ (IV) en daarvoor kun je met ieder profiel worden toegelaten, zonder extra vakken. Saxion en de HU bieden ‘integrale veiligheidskunde’ (IVK). Met E&M kun je daar zo beginnen, met een ander profiel is economie vereist. In Den Haag is de opleiding vanaf het derde jaar duaal en is er een Engelstalige voltijdvariant. De HU en Avans hebben voor 2015-2016 een numerus fixus ingesteld: ze plaatsen een vooraf bepaald aantal studenten. Wie mag beginnen, wordt in Utrecht bepaald door selectie, aan Avans met een loting.

Saxion biedt daarnaast in Apeldoorn het verwante ‘security management’ aan. De LOI heeft deze opleiding in afstandsonderwijs, net als de NTI, die ook een klassikale variant heeft. Deze opleidingen vind je in het deeltijdkatern achterin dit boek. Security management in Apeldoorn is toegankelijk met ieder profiel en richt zich sterker op praktische beveiliging van objecten. De Haagse Hogeschool biedt ook information security management aan, een afstudeerrichting over ict-beveiliging. Zie Informatica.

De opleiding

In de opleiding veiligheidskunde (zowel IV als IVK) kom je verschillende vakgebieden tegen: recht, psychologie, criminologie, bestuurskunde en bedrijfskunde. Kennis van deze gebieden pas je toe op veiligheidsvraagstukken. Het kan gaan om wet- en regelgeving, methoden om een evenement of gebouw te beveiligen, preventie door het maken van risicoanalyses, of kijken wat er moet gebeuren nadat zich een ramp heeft voltrokken. Je moet in al die gevallen weten welke instanties een rol spelen: de gemeente, de politie, de brandweer, de hulpdiensten, bedrijven, etc. En wie er geïnformeerd moet worden, zoals politiek, burgers en de pers.

Aan sommige hogescholen kies je in het derde jaar een specialisatie. Zo kun je aan Avans kiezen tussen een richting die meer gericht is op overheid en eentje die veiligheid bij bedrijven centraal stelt. Bij Saxion kun je kiezen tussen fysieke of sociale veiligheid (of voor een algemene route). De opleiding aan de Haagse hogeschool heeft meer aandacht voor publieke veiligheid. Andere hogescholen bieden geen vaste richtingen, maar daar kun je je specialiseren met minoren, keuzevakken of je stage. Zo doe je bij de NHL een op Europa gericht project. Vrijwel overal loop je minimaal een half jaar stage in het derde jaar.

Veiligheid in uniform

Wil je op een praktische manier bezig zijn met veiligheid? Overweeg dan het opleidingsaanbod van de politie en de krijgsmacht. Naast een havo- of vwo-diploma doorloop je voor al deze opleidingen een pittige selectieprocedure, waarin je capaciteiten, fitheid en persoonlijkheid getoetst worden. Het zijn duale programma’s, waarbij je eerst moet worden aangenomen bij een politiekorps of krijgsmachtsonderdeel, maar dan wel meteen salaris krijgt (werkend leren). De politie heeft de bacheloropleiding policing in Apeldoorn. Voor een officiersopleiding bij de landmacht, luchtmacht of marechaussee kun je naar de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda en voor de marine word je opgeleid aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Tot de korte officiersopleiding van anderhalf jaar, aan de Nederlandse Defensie Academie, word je toegelaten met een havo- of een vwo-diploma. Voor de volledige officiersopleiding heb je een vwo-diploma nodig. Zie defensie.nl/nlda

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Prestatiecijfers, de mening van studenten en het oordeel van deskundigen zijn de ingrediënten voor onze ranglijst. Daaruit blijkt het pittige eerste jaar een universeel probleem te zijn voor de studies veiligheidskunde. Nogal wat studenten ‘overleven’ dat niet. In grote lijnen komen de oordelen van studenten en experts verder overeen.

De opleidingen van Avans en Saxion komen als beste uit de bus. Alle vier krijgen ze een compliment voor het vaardighedenonderwijs. Het zijn ook de opleidingen die geen kritiek krijgen op het docentencorps en de inhoud van het programma (elders is op beide aspecten wel kritiek van de studenten). Breda scoort met veel contacturen en doet het daarmee beter dan de vestiging in Den Bosch. Enschede verdient complimenten voor de programma-inhoud, de communicatie en de faciliteiten, maar heeft wel een probleem met de slaagcijfers. De Saxion-opleiding in Deventer heeft diezelfde lage slaagpercentages en krijgt ook milde kritiek op de loopbaanvoorbereiding en de faciliteiten.

Samen met Leeuwarden en Utrecht komen de Deventenaren dan ook uit op een totaalscore iets beneden het landelijk gemiddelde. Een lichtpuntje is de goede haalbaarheid van het eerste jaar in Leeuwarden, maar zowel daar als in Utrecht schiet de inhoud en het docententeam tekort in de ogen van de studenten.

Twee opleidingen oogsten erg veel kritiek. Hoewel in Den Haag veel mensen binnen 5 jaar afstuderen en er faciliteiten zijn die lof oogsten, zijn de inhoud, docenten en voorbereiding op de loopbaan ver onder de maat. Hetzelfde geldt voor Inholland, dat nergens een bovengemiddelde score krijgt.

Security management in Apeldoorn is een heel ander verhaal. Deze opleiding krijgt juist de handen op elkaar voor de docenten, de inhoud en de loopbaanvoorbereiding. Het is het sterkste programma in dit artikel.

Verwante studies

Ons advies

Avans en Saxion bieden de beste opleidingen veiligheidskunde aan. Daarbij zijn de vestigingen in Breda en Enschede te verkiezen boven Den Bosch en Deventer, al is ook bij de laatste twee de kwaliteit redelijk. De studies in Deventer, Leeuwarden en Utrecht scoren iets onder het hbo-gemiddelde, en Rotterdam en Den Haag zijn ronduit zwak. Ga je liever voor security management, dan wacht je een heel behoorlijke opleiding.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org