Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Bestuurskunde & Overheidsmanagement

Algemeen belang

Wil je leren het algemeen belang te dienen, dan is een opleiding bestuurskunde/overheids­management wellicht iets voor jou. Je bent goed in organiseren en hebt belangstelling voor politiek, management en beleid.  De opleiding bereid je voor op banen bij grote zorginstellingen, woningcorporaties, uitvoeringsinstanties van de overheid als DUO of UWV, of natuurlijk bij de overheid zelf: gemeentes, provincies of ministeries.

Arbeidsmarkt

Een baan vinden is niet altijd even gemakkelijk als bestuurskundige. Zeker in deze tijd heb je natuurlijk ook concurrentie van mensen met een universitair diploma. Het salaris is misschien goed, maar de werkloosheid is hoog en afgestudeerden in bestuurskunde vinden het minst vaak een baan op hbo-niveau. Volgens de prognoses van onderzoeksinstituut ROA blijft dat ook nog wel even zo.

Locaties en toelating

Voor bestuurskunde/overheidsmanagement kun je terecht bij vier hogescholen: in de Randstad de Hogeschool van Amsterdam, daarbuiten de NHL in Leeuwarden, Avans in Den Bosch en Saxion in Deventer. De Haagse biedt de opleiding alleen in deeltijd en duaal aan, deze opleidingen vind je met de andere deeltijdopleidingen in het katern achterin deze gids.

Voor deze opleidingen heb je veel economische kennis nodig. Economie is dan ook een vereist examenvak voor alle profielen. Mbo’ers met een diploma op niveau 4 zijn ook welkom, maar bekijk van tevoren goed de voor jou geldende toelatingseisen.

De opleiding

Tijdens de opleiding bestuurskunde/overheidsmanagement leer je van alles over recht, politicologie, sociologie, beleidskunde en economie. Sommige vakken richten zich op lokaal bestuur, anderen gaan over landelijke politiek of zelfs Europa en de wereld. Belangrijke vaardigheden zijn schriftelijk en mondeling rapporteren, gesprekstechnieken en het evalueren van beleid. In het derde of vierde jaar ga je op stage.

De opleidingen bieden via afstudeerrichtingen en minoren ook ruimte voor eigen keuze. Zo heeft de NHL minors veiligheid en watermanagement en kun je in Den Bosch terecht voor consultancy en personeelsmanagement. Bij Saxion volg je het eerste jaar samen met studenten ruimtelijke ordening en planologie, onder de noemer urban studies. Deze opleiding richt zich erg op technologie en stedelijke ontwikkeling.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

De vier opleidingen bestuurskunde ontlopen elkaar niet veel in kwaliteit. Drie opleidingen scoren gemiddeld, een net iets lager. Op detailniveau zijn verschillen te zien. Het eerste jaar is meestal goed te doen en vormt alleen in Deventer een knelpunt, maar die opleiding wint het weer op contacturen.

Verder zijn er de commentaren van de studenten: in Amsterdam geven zij de docenten een pluim. Deventer heeft de hoogst gewaardeerde voorzieningen en het aanleren van algemene vaardigheden is in Leeuwarden een sterk punt. De Friese opleiding heeft echter voorzieningen die veel kritiek krijgen van de studenten. Deskundigen prijzen Den Bosch, vanwege het goede programma, goed personeel en een goede interne kwaliteitszorg.

Verwante studies

Ons advies

Op het eerste gezicht is er weinig kwaliteitsverschil tussen deze opleidingen. Zeker de eerste drie opleidingen zijn degelijk en krijgen geen kritiek. Maak je keuze dus op basis van wat jij belangrijk vindt aan een opleiding. Aan de Hogeschool van Amsterdam ben je zeker van goede docenten en Saxion heeft haar faciliteiten goed op orde, rapporteren de studenten. De experts zijn het meest onder de indruk van de kwaliteit bij Avans.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org