Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Fysio- & Ergotherapie

Lichaam op de rails

Natuurlijk, fysiotherapeuten masseren nog steeds, maar ze doen zoveel meer. Op de opleiding krijg je de allernieuwste technieken en je leert goed motiveren waarom je een behandeling kiest. Een oefentherapeut oefent met de patiënt om beter te bewegen. En de ergotherapeut helpt mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te zijn. Vrij jonge opleidingen zijn podotherapie (voor de voeten) en huidtherapie.

Arbeidsmarkt

De meeste fysiotherapeuten beginnen bij een praktijk als waarnemer om later misschien zelf praktijkhouder te worden. Verpleeghuizen, ziekenhuizen en sportscholen hebben ook fysiotherapeuten in dienst. Nederlandse fysiotherapeuten zijn van oudsher gewild in het buitenland: een op de vijf heeft in het buitenland gewerkt. Verpleeghuizen en revalidatiecentra zijn belangrijke werkplekken voor de ergotherapeut. Ook hiervoor wordt een eigen praktijk steeds gewoner.

Sinds fysiotherapie en oefentherapie uit het basispakket zijn, blijven veel patiënten weg. Bij werkgevers is de animo voor arbeidsfysiotherapie minder. Hoewel de werkloosheid nu nog niet beperkt is en het salaris hoog, zijn de vooruitzichten dus veel minder gunstig. Datzelfde geldt voor de ergotherapeuten.

Locaties en toelating

Fysiotherapie kun je studeren op elf plaatsen. Alle opleidingen, behalve het particuliere THIM in Nieuwegein, hebben een beperkt aantal plaatsen (numerus fixus). De studenten worden meestal geselecteerd op basis van motivatie en kennis, alleen Avans kent een lotingprocedure. Selectie van studenten vindt sinds dit jaar ook plaats voor Oefentherapie Cesar aan de HU, en voor Huidtherapie van de HU en van de Haagse. Ergotherapie kun je op vier plaatsen doen, maar alleen de HAN heeft een selectie voor toelating. Bij psychomotorische therapie moet je ook zelf veel sporten en dus fit zijn, daarom doe je eerst een sportmedische keuring. De 110 beschikbare plekken worden vervolgens verloot onder alle studenten die die keuring goed door zijn gekomen.

De opleiding

Het eerste jaar leer je bij fysiotherapie alles over het gezonde en zieke menselijk lichaam. Veel theorie dus, met vakken als anatomie, fysiologie en bewegingsleer. Je vergroot je kans op werk met een specialisatie na je bachelor, daar kun je via een minor in de laatste fase al een beginnetje mee maken. Ergotherapie biedt vakken als orthopedie en psychologie en je leert er hoe je mensen helpt zich zelfstandig te redden. Beide opleidingen zijn zeer praktijkgericht: je oefent al in het eerste jaar op nep- en echte patiënten en loopt twee of drie keer stage.

Veel fysiotherapie-opleidingen hebben regelingen voor topsporters. Ook typisch voor fysiotherapie zijn de vaste contacten voor buitenlandstages. Bij andere opleidingen kan een buitenlandstage ook, maar vereist het meer eigen initiatief.

Cesartherapie en mensendieck lijken wel wat op fysiotherapie, maar je leert er alleen het oefengedeelte, dus niet masseren en werken met apparaten. Bij psychomotorische therapie is beter bewegen een doel, maar ook een middel om gedrag te verbeteren. Je krijgt er daarom ook lessen over verslaving en psychosociale problemen.

Huidtherapie heeft aandacht voor de nieuwste technieken als laser en licht om de conditie van de huid te verbeteren, maar ook voor de beste behandeling tegen puistjes en veroudering. De student podotherapie krijgt in het begin veel medische vakken en oefent veel met therapieën voor allerhande voetproblemen.

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Wat je moet leren om fysiotherapeut te worden, ligt wel zo’n beetje vast. Maar die lesstof wordt niet overal even uitdagend opgediend. In Heerlen en Nijmegen slagen ze daar het beste in. Heerlen koppelt zijn pittige studie aan intensieve begeleiding en een vlekkeloze organisatie, met als resultaat indrukwekkende slaagcijfers. Nijmegen blijft overigens maar weinig achter.

Ook de opleidingen in Breda, Utrecht, Groningen, Enschede en Rotterdam doen het bovengemiddeld. Breda en Groningen gooien hoge ogen bij de studenten. De experts daarentegen plaatsen een paar vraagtekens bij het niveau van de afstudeeropdrachten en de stageverslagen, maar onvoldoendes delen ze niet uit.

Zelfs in de onderste regionen figureren geen ondermaatse opleidingen, al lopen de studenten er duidelijk wat minder warm voor het onderwijs. De particuliere opleiding THIM krijgt van zijn studenten een paar verbeterpunten mee: de onderwijsorganisatie en de contacten met het werkveld moeten daar beter.

Ergotherapie

Bij ergotherapie steekt Heerlen er met kop en schouders bovenuit. De deskundigen troffen er een docententeam van internationale naam en faam en de studenten kunnen zich niets beters wensen. Maar ook het niveau van de stof en de wijze waarop studenten worden uitgedaagd om kritisch na te denken is ongeëvenaard. De andere drie doen het op alle vlakken best redelijk, maar ze blinken nergens in uit. Met als uitzondering de HvA-docenten: die weten duidelijk waar ze het over hebben. Verbeterpuntje in Rotterdam is het contact met de beroepspraktijk.

Oefentherapie Mensendieck/Cesar en psychomotorische therapie

De studenten oefentherapie zijn in Amsterdam en Utrecht best tevreden, maar het niveau van de stof en het onderwijs kan niet tippen aan de gemiddelde fysiotherapieopleiding. In Utrecht zijn ook de slaagkansen minder en vormen ontoereikende faciliteiten een probleem. Psychomotorische therapie in Zwolle is een vrolijker verhaal: daar word je door knappe docenten perfect klaargestoomd voor de beroepspraktijk.

Huidtherapie en podotherapie

De twee jonge opleidingen huidtherapie zien er op papier uitstekend uit. Van de experts krijgen ze niets dan lof. De studenten vinden Den Haag duidelijk minder dan Utrecht. Ze missen het contact met de praktijk en de docenten zijn weinig betrokken. Bij de podotherapie krijgt het programma van Fontys in Eindhoven meer waardering dan dat in Enschede en ook de slaagkansen zijn in Eindhoven beter.

Verwante studies

Ons advies

De meeste opleidingen uit dit artikel hebben hun onderwijs op orde. Er zitten zelfs een paar pareltjes tussen. Voor fysiotherapie zijn dat Heerlen en Nijmegen. Bij ergotherapie is Heerlen de aanrader.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org