Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Logopedie

Zeg íns ooooooo

Praten, eten en drinken gaat meestal vanzelf, maar soms gaat er iets fout. Een logopedist behandelt stem-, slik en spraakproblemen. Ze leert bijvoorbeeld een kind voordat hij een beugel krijgt een andere tonghouding aan of geeft stottertherapie. Anderen behandelen stemproblemen bij astma of helpen een parkinsonpatiënt met slikken.

Arbeidsmarkt

Veel logopedisten gaan aan de slag in een praktijk, meestal in een gezondheidscentrum. Werken in een ziekenhuis of verpleeghuis is een andere optie, net als kinderen begeleiden in het speciaal onderwijs. Tot nu toe was een baan vinden geen probleem. Maar de vooruitzichten zijn slechter geworden. Fulltime werken wordt sowieso lastig. Daarom is waarschijnlijk het startsalaris ook niet zo hoog.

Locaties en toelating

Voor logopedie kun je terecht op zeven hogescholen in acht steden. In Nijmegen kunnen vwo’ers de opleiding logopedie combineren met de studie taal-spraakpathologie aan de Radboud Universiteit. Voor elke opleiding moet je eerst een spraak- en gehoortest doen. Je kunt met alle profielen terecht bij logopedie, al is biologie in je pakket handig.

De opleiding

De opleiding tot logopedist begint heel breed. Je krijgt les in de verschillende werkterreinen als stem, spraak, taal, gehoor en slikproblemen. Daarnaast krijg je algemene medische vakken als anatomie. Gaandeweg pik je didactische vaardigheden op: hoe kun je de juiste spraakmethoden zo goed mogelijk overbrengen aan je patiënt? Bij sommige instellingen volg je tijdens je eerste jaar al een korte stage.

Het vervolg van de opleiding is heel praktijkgericht en bestaat vooral uit stages en beroepsopdrachten. Je leert problemen bij patiënten te herkennen en daar de juiste oplossingen voor te verzinnen. Ook kun je bij sommige opleidingen kiezen voor een minor, een extra vakkenpakket waarmee je een eigen accent kunt leggen.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Nijmegen eindigt net als vorig jaar bovenaan. Niet omdat het programma er nu zo anders of super veel beter in elkaar steekt, maar omdat de opleiding gewoon alles voor elkaar heeft, van onderwijsorganisatie tot de voorzieningen. De docenten zijn goed in hun vak en houden de studenten ook nog eens bij de les. Afvallers of studievertraging kennen ze hier nauwelijks, kortom een aanrader.

Afgezien van het feit dat studenten uit Almere minors kunnen volgen in Zwolle, hebben de twee Windesheim-locaties een eigen lesprogramma en eigen docenten. Almere bestaat pas sinds 2011 en het nieuwe elan slaat duidelijk aan bij de studenten. Het jonge programma is mooi van samenhang en opbouw, vinden studenten en experts. Almere profileert zich verder met echte praktijkopdrachten en de studenten waarderen dat contact met de beroepspraktijk.

Heerlen doet het overigens ook goed, met topdocenten die uitdagend onderwijs verzorgen. Jammer dat het aantal uren op school ontoereikend is en dat na vijf jaar minder studenten een diploma op zak hebben dan elders. Daar weer vlak onder zit Rotterdam. De uitval is in het eerste jaar hoog en de studenten missen feedback over de voortgang, maar verder leven er eigenlijk geen klachten. Ook bij de andere opleidingen zijn die er nauwelijks, al valt er hier en daar natuurlijk wel iets te verbeteren. Utrecht heeft z’n praktische zaken, zoals ict en de zelfwerkplekken, niet goed voor elkaar. De Eindhovense studenten missen feedback en begeleiding. Maar de slaagcijfers zijn er juist heel hoog.

Alleen Zwolle doet het duidelijk wat minder dan de rest en ook veel minder dan de zusterlocatie. De studenten zijn er redelijk tevreden, maar over geen aspect bovengemiddeld enthousiast. Het grootste probleem zit bij het aantal lesuren en de eerstejaarsuitval.

Verwante studies

Ons advies

Genoeg keus als je logopedie wilt studeren. Nijmegen is de beste keus, met goede slaagcijfers, maar de andere opleidingen volgen op de voet. Alleen Zwolle doet het duidelijk minder.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org