Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Mondzorgkunde

Tot de tanden gewapend

Het belang van een goede mondhygiëne wordt steeds duidelijker en een groeiende groep patiënten brengt naast de halfjaarlijkse gang naar de tandarts ook een bezoekje aan de mondhygiënist. Deze gebruikt de nieuwste technieken om tandsteen te verwijderen en tanden te polijsten. Voorlichting over gebitsreiniging is een vast onderdeel. Het takenpakket is onlangs uitgebreid: kleine gaatjes boren en vullen leer je nu ook bij mondzorgkunde.

Arbeidsmarkt

Zelf een praktijk beginnen en eigen baas worden? Of toch in dienst bij een tandarts? De mondhygiënisten die dit jaar afstuderen, hebben het nog voor het uitkiezen. Maar het is niet zeker of de vooruitzichten zo gunstig blijven. Hoewel een mondhygiënist zelden fulltime werkt, verdient ze (95 procent is vrouw) gemiddeld veel meer dan de gemiddelde hbo’er.

Locaties en toelating

Je kunt mondzorgkunde studeren in Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Utrecht. Overal is er nauwe samenwerking met tandheelkundigen van de nabijgelegen universiteiten en academische ziekenhuizen.

Voor alle opleidingen geldt een numerus fixus. De opleidingen selecteren de beste studenten voor het beperkte aantal plaatsen. Daarbij kijken ze naar motivatie, zelfstandigheid en beheersing van Nederland en Engels. Daarnaast zijn goede motorische vaardigheden belangrijk. Hoewel je met elk profiel aan de opleiding kunt beginnen, heb je met biologie en scheikunde een streepje voor bij de selectie. Mbo-studenten met een zorggerichte of technische vooropleiding kunnen ook worden toegelaten, maar hebben vaak een achterstand op die vakken. Daarvoor zijn speciale bijspijkercursussen.

De opleiding

Mondzorgkunde is heel praktijkgericht. Al in het eerste jaar oefen je de technieken van tandsteenverwijdering, polijsten en boren op fantoomkoppen en kunsttanden. Zo leer je precies hoe je de instrumenten moet gebruiken. De opleidingen hebben eigen mondzorgklinieken waar je oefent met echte patiënten en waar je samenwerkt met ouderejaars studenten en tandartsen in wording. Je volgt ook stages buiten school.

Om goed te presteren in de praktijk moet de theorie er ook stevig inzitten, dus maken vakken over gebitsverzorging, mondhygiëne en tandbederf het plaatje compleet. Bovendien leer je alles over het hoofd- en halsgebied. Van tandsteen tot tandvleesproblemen, van boren tot poetsinstructies geven: het komt allemaal aan bod.

Omdat mensen vaak bang zijn in de stoel van de mondhygiënist, heb je goede communicatieve vaardigheden nodig. In de vrije keuzeruimte kun je je extra verdiepen in een specialisme als zorg aan kinderen of parodontologie (tandvleesproblemen).

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Mondzorgkunde is een echt doevak en met het onderdeel praktijk zit het bij alle vier de opleidingen wel snor. Dat Groningen en Nijmegen er zo duidelijk bovenuit springen, danken ze voor een groot deel aan hun slaagcijfers. Niet alleen zijn er in het eerste jaar weinig afvallers, ook de slaagcijfers na vijf jaar zijn goed tot zelfs zeer goed in Nijmegen.

Het programma en de toetsen krijgen de beste beoordeling in Groningen. Het aantal contacturen leidt in Nijmegen weer tot grote tevredenheid en zo ontlopen de twee in de totaalscore elkaar weinig. De experts blijken al net zo lovend over deze twee opleidingen. Ze prijzen het niveau van de studenten en de manier waarop het teamconcept is uitgewerkt, waarbij tandartsen en mondhygiënisten in spe samen optrekken.

Utrecht doet het overigens ook heel prima in de ogen van de studenten, alleen de voorzieningen, met name de ict en de bieb, kunnen duidelijk beter. In Amsterdam halen de docenten het gemiddelde flink onderuit. Aan hun deskundigheid ligt dat nog niet eens zozeer; de studenten missen vooral begeleiding en feedback. Als zich problemen voordoen, weten de studenten bovendien niet goed waar ze terechtkunnen. Verder is de studiebegeleiding er minder goed geregeld dan bij de andere opleidingen.

Verwante studies

Ons advies

Overal word je een bekwaam mondhygiënist, maar Groningen en Nijmegen hebben de beste slaag­cijfers. In Amsterdam laat de begeleiding wat te wensen over.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org