Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek

Het beste medicijn?

Een laboratorium is een wereld op zich. Misschien heb jij wel de ambitie om eindelijk een levensreddend medicijn tegen kanker te ontwikkelen. Of misschien wil je, als laborant of bio-informaticus, een bijdrage leveren aan het verbeteren van dopingcontroles. Je vindt in dit artikel praktische opleidingen, waarin onderzoek centraal staat.

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde bioloog of medisch laborant kom je vaak terecht in een laboratorium. Denk aan ziekenhuizen, of de chemische en farmaceutische industrie. Ook instituten als TNO en de Voedsel- en Warenautoriteit hebben vaak banen voor laboratoriumonderzoekers. Relatief veel studenten studeren na hun bachelor door aan de universiteit voor een mastergraad. De werkloosheid onder afgestudeerden is iets toegenomen, en inmiddels werkt ook een meerderheid onder hbo­-niveau.

Locaties en toelating

Er zijn tien hogescholen met een opleiding biologie & medisch laboratoriumonderzoek (BML) in huis. Bij de HU kun je ook terecht voor een deeltijdvariant, zie daarvoor het deeltijdkatern achterin het boek. Stenden hanteert de naam life science: een combinatie met chemie, waarin je na het eerste jaar voor een van de twee richtingen kiest. Het oordeel in de tabel gaat alleen over de BML-richting. Aan de HAN kun je kiezen voor Nederlands- of Engelstalig, de Engelstalige variant heet ook life sciences. Fontys en Zuyd hebben brede bachelors applied science, waarin BML, chemie en chemische technologie samengevoegd zijn – en in Eindhoven hoort ook voeding daar nog bij.

Toegepaste biologie kun je volgen aan de HAS of aan Vilentum. De HAS kent voor 2015-2016 een selectie voor toelating. Als je geïnteresseerd bent in biologie, maar ook in computersystemen, kun je terecht bij bio-informatica aan de Hanze, HAN of HL.

Om aan een BML-opleiding te beginnen heb je meestal een N&T- of N&G-profiel nodig, soms is ook E&M met scheikunde of biologie voldoende. Een zestal hogescholen heeft voor BML dit jaar een numerus fixus ingesteld: dat betekent dat je aan Avans, Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, HAN en InHolland een selectieprocedure moet doorlopen.

Met een mbo-diploma ben je in principe ook welkom, maar let op: met een diploma op niveau 4 uit de sector handel en ondernemerschap heb je geen recht op automatische toelating. Check dus op tijd de eisen aan de hogeschool van jouw keuze.

De opleiding

Tijdens de BML-opleidingen leer je biologische en medische processen analyseren. Daar heb je aardig wat verschillende vakken voor nodig: wiskunde en statistiek, biochemie, microbiologie, pathologie en hematologie zijn slechts een paar voorbeelden. Chemie en chemische toepassingen vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Dat zie je ook terug aan de samengevoegde opleidingen van Fontys en Zuyd en in het gezamenlijke propedeusejaar aan Stenden en de HU.

Later in de bachelor ga je je specialiseren. Meestal kun je kiezen tussen een diagnostische specialisatie en een onderzoekspecialisatie. De Hogeschool Leiden heeft nog enkele bijzondere: bijvoorbeeld Verantwoord omgaan met proefdieren of weefselbiologie.

De opleidingen toegepaste biologie concentreren zich op het bestuderen van dieren en planten en ecologische systemen. Je volgt je eigen interesse en specialiseert je bijvoorbeeld in natuur, plant of dier. Bio-informatica heeft een heel andere invalshoek: je leert je programmeervaardigheden combineren met je kennis over biologie. Zo verdiep je je bijvoorbeeld in mutaties van DNA en de structuren van eiwitmoleculen.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Biologie-opleidingen zijn van degelijke kwaliteit, meestal zelfs meer dan degelijk. Veel kritiekpunten hebben ze niet gemeen, wel veel complimenten: over het vaardighedenonderwijs zijn studenten bij geen enkele instelling ontevreden. Ook de communicatie tussen instelling en student verloopt in bijna alle gevallen erg soepel.

BML en applied science

Twee BML-opleidingen steken met kop en schouders boven de rest uit: die van de Hanze in Groningen en Saxion in Deventer. Analytisch denken en een kritische houding zijn vaardigheden die hier hoog in het vaandel staan. Inhoudelijk is de opleiding van de Hanze de beste in zijn soort, met een samenhangend programma en daarop aansluitende toetsen. Veel studenten ‘overleven’ het eerste jaar en slepen binnen vijf jaar een diploma in de wacht. Saxion onderscheidt zich met deskundige docenten die bereikbaar zijn voor vragen, wat ook de communicatie ten goede komt.

De opleidingen die volgen hebben vooral hun eigen pluspunten. In Breda kom je het eerste jaar makkelijk door, en aan de HAN zijn studenten best tevreden over het relatief hoge aantal contacturen. De experts geven deze opleiding ook een extra compliment, net als de HR. De enige kritiekpuntjes in de middenmoot zijn aan het adres van Inholland, waar wat onvrede is over het aantal contacturen en werkplekken en bibliotheek verbeterpunten vormen. Stenden scoort als enige flink ondergemiddeld op de loopbaanvoorbereiding: er is te weinig contact met de beroepspraktijk. Daarnaast zijn studenten hier ook kritisch op de inhoud: het onderwijs mag wel wat stimulerender en de samenhang van het programma kan beter.

De bredere opleidingen applied science zijn dege­lijk (Zuyd) tot goed (Fontys). In Heerlen wordt wat sneller afgestudeerd, maar in Eindhoven heerst er onder studenten op veel aspecten net wat meer enthousiasme.

Toegepaste biologie en bio-informatica

Voor toegepaste biologie maak je sowieso een goede keuze. Bij Vilentum zijn studenten blij met het hoge aantal contacturen; de HAS onderscheidt zich op het aanleren van algemene vaardigheden, zoals problemen oplossen en conclusies onderbouwen. Bio-informatica blijkt een zware opleiding: het eerste jaar overleven is niet altijd makkelijk, en daarna blijkt het hard werken om binnen vijf jaar je papiertje te halen. Aan de inhoud, docenten of communicatie zal het niet liggen: vooral de Hanze en de HAN blinken hierin uit. De Hanze onderscheidt zich daarnaast met een hoog aantal contacturen – gezien de prestatiecijfers lijken studenten die uren ook hard nodig te hebben.

Verwante studies

Ons advies

Voor een goede BML-opleiding hoef je niet ver te zoeken. In Groningen en Deventer vind je twee toppers, maar ook in de Randstad vind je opleidingen van kwaliteit. Stenden heeft nog veel te verbeteren. Voor toegepaste biologie zijn Vilentum en de HAS beide aan te raden, en voor bio-informatica zijn Groningen en Nijmegen goede keuzes.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org