Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Milieu & Ruimtelijke Ordening

Groene plannen

De aarde heeft het zwaar. Grote hoeveelheden mensen veroorzaken uitstoot van gassen en bouwen in rap tempo steden vol met huizen en kantoren. Doordachte beslissingen van milieukundigen en planologen zorgen ervoor dat mensen kunnen wonen, werken en recreëren zonder dat het milieu daaraan onderdoor gaat.

Arbeidsmarkt

Na je studie milieukunde of ruimtelijke ordening kun je aan de slag bij bijvoorbeeld het ministerie van Infrastructuur en Milieu of de milieuafdeling van een gemeente, maar ook in het bedrijfsleven, als adviseur bij een organisatieadviesbureau. De werkloosheid in deze sector is flink. Afgestudeerden werken vaak onder hun niveau. Veel van hen studeren na hun hbo-diploma nog door.

Locaties en toelating

Voor milieukunde kun je in Breda, Den Bosch en Leeuwarden terecht. Je mag aan de opleiding beginnen met N&T, N&G of E&M met scheikunde. Aan Avans heet milieukunde environmental sciences for sustainable energy and technology en volg je het programma in het Engels.

Voor een flink aantal andere opleidingen op het gebied van milieu en natuur kun je eens in het aanbod van Van Hall Larenstein kijken. Opleidingen in het watermanagement vind je natuurlijk in Vlissingen, bij de HZ, en in Rotterdam. Inholland in Delft biedt bovendien landscape & environment management, waar milieukunde onderdeel van het programma vormt. Met N&G of N&T zit je goed, maar op veel plekken kun je ook met E&M of zelfs met C&M toegelaten worden, al is wiskunde dan vaak wel vereist.

Ruimtelijke ontwikkeling is vanaf september 2015 de nieuwe opleidingsnaam voor een verzameling studies. In het aparte tabelletje zie je hoe die nieuwe indeling per hogeschool uitpakt. De instroomeisen waren verschillend, maar worden gelijk getrokken: je mag beginnen met elk profiel, al moet je met een C&M-profiel wel examen in wiskunde A of B gedaan hebben.

De opleidingen

De milieustudies behandelen de verhouding van de mens tot zijn woon- en leefomgeving: natuur, landschap, water, wonen, recreatie, vervoer en industrie en de invloed op het milieu. In Leeuwarden kies je na de basisvakken voor natuur & milieu, energie & klimaat, watertechnologie of milieucriminologie. Studenten in Den Bosch gaan het gehele derde jaar op stage, in binnen- én buitenland.

In Velp zit tuin- en landschapsinrichting, bos- en natuurbeheer en land- en watermanagement. Specialisaties zijn er genoeg: denk aan hydrologie, tropische bossen, landschapsarchitectuur of vastgoed en grondtransacties. In Delft kies je binnen landscape & environment stad & milieu of natuur & landschap. HZ heeft aquatische ecotechnologie en deltamanagement, die vanaf september 2015 samen zullen gaan in de nieuwe opleiding watermanagement. Bij watermanagement aan de HR leg je je toe op water in de leefomgeving. Sterk verwant is de opleiding kust- en zeemanagement bij Van Hall in Leeuwarden, waarbij kustprojecten centraal staan.

De kern van de opleiding ruimtelijke ordening en planologie is het ontwerpen van gebieden: bijvoorbeeld een wijk, een park of een provinciale regio. Vanaf het eerste jaar krijg je les in geografie, gebiedsanalyse, ontwerpen en weg- en waterbouw. Hoewel alle opleidingen dezelfde naam krijgen, geven de oude studies aan wat de focus van de nieuwe opleiding is, of uit welke richtingen je straks zult kunnen kiezen.

Bouwmanagement & vastgoed richt zich op de meer technische kant van stedenplannen. Climate & management leidt je op tot duurzaamheidsexpert, geodesie tot landmeetkundige of cartograaf, en bij geo media & design combineer je geografische kennis met het maken van media-uitingen als games, infographics en interactieve filmpjes. Bij mobiliteit leer je verkeersaders, kruispunten en infrastructurele oplossingen te ontwerpen.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Milieu(kunde) & natuur

De opleiding milieukunde in Breda weet als enige in dit vakgebied de status van topopleiding te verwerven. Het Engelstalige programma is van hoog niveau en wordt gedoceerd door deskundige docenten. Den Bosch scoort met slaagcijfers na 5 jaar en loopbaanvoorbereiding. De experts prijzen Leeuwarden.

De grootste aanbieder in milieu & natuur is de VHL. Vooral tuin- & landschapsinrichting krijgt complimenten: een stevig programma vormt de basis van de opleiding en de goede bereikbaarheid van de docenten draagt bij aan de communicatie tussen de instelling en de student. Kritiek zien we bij de drie opleidingen onderaan: vooral de toetscriteria zijn onduidelijk, maar ook de informatievoorziening laat te wensen over.

Ruimtelijke ordening en mobiliteit

Toppers in het brede veld van ruimtelijke ontwikkeling zijn er zeker te vinden. Mobiliteit in Zwolle krijgt al lof voor inhoud en het docententeam, maar in Almere zijn de studenten werkelijk dolenthousiast. Er is ook veel aandacht voor vaardigheden en praktijk. Die complimenten gelden ook voor climate & management van de Haagse, dat ook door de experts zeer gunstig beoordeeld wordt.

Ook over de andere opleidingen wordt door studenten weinig geklaagd – al zijn de faciliteiten op veel plekken wel toe aan verbetering. Studenten van Saxion en Inholland zijn niet onder de indruk van de inhoud van het programma. Wat betreft milieukunde van Saxion waren ook de experts kritisch. Bij Inholland schort het daarnaast aan goede begeleiding en feedback van docenten.

Verwante studies

Ons advies

De opleidingen in deze studierichting verschillen zo van invalshoek, dat je het beste eerst een interessegebied kunt kiezen. Binnen milieukunde is de Engelstalige opleiding van Avans de beste optie. De VHL in Velp heeft goede opleidingen op het gebied van water, tuin en landschap. Kijk ook zeker eens naar climate management van de Haagse. En voor een mobiliteitsopleiding is Windesheim de absolute aanrader.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org