Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Toegepaste Wiskunde

Cijferkunde

Formules, kansberekeningen, modellen: hoe vaak hoor je mensen niet zuchten dat ze ‘helemaal niets’ aan wiskunde hebben? Grote onzin, weet jij. Want al dat gegoochel met cijfers staat aan de basis van heel wat handige uitvindingen, systemen, producten en diensten. Bijvoorbeeld de codes van de Random Reader, de dienstregeling van de NS of marktonderzoek van Zalando.

Locaties en toelating

Er zijn vijf hogescholen waar je toegepaste wiskunde (voorheen bedrijfswiskunde) kunt studeren. Inholland gebruikt de Engelstalige naam voor de opleiding, mathematics and applications en het programma is daar ook geheel Engelstalig. Met het profiel N&T of N&G, en ook E&M op het vwo, ben je toelaatbaar. Voor havisten met C&M of E&M is wiskunde B vereist, voor vwo’ers met C&M is wiskunde A of B.

De opleiding

Voor je je meteen kunt storten op de praktijk, is een basis natuurlijk noodzakelijk. Wiskunde, algebra (rekenen met formules), statistiek en analyse staan op het programma. Meteen krijg je ook een inleiding in de meest voorkomende afstudeerrichtingen. Dat noemen de opleidingen ook wel ‘toepassingsgebieden’: daar waar je straks je wiskundige kennis op los gaat laten. Ten eerste is dat de financiële wiskunde (of actuariële wiskunde), die je bijvoorbeeld bij banken en verzekeraars kunt inzetten voor het berekenen van premies of pensioenen. Behalve Inholland hebben alle hogescholen hiervoor een specialisatie of minor.

Inholland focust het sterkst van allemaal op ICT, zonder daarbinnen nog uitstroomprofielen of afstudeerrichtingen te benoemen. Ook Fontys en NHL bieden echter een specialisatie op het gebied van softwareontwikkeling. Een basis aan programmeren leer je sowieso, daarna kun je denken aan het maken van databases en software. Dan is er de logistiek: met wiskundige modellen kun je roosters maken, systemen om stoplichten op een verkeersplein te regelen, of de aan- en afvoer van schepen in een haven. Tot slot is er de wat algemenere optie van statistische analyse, waarmee je op veel verschillende plekken terecht kunt. Een voorbeeld is marktonderzoek voor een groot bedrijf. Fontys, NHL en HvA hebben specialisaties in statistiek of operations research (logistiek).

kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Om de vierjarige bachelor toegepaste wiskunde binnen vijf jaar af te ronden, is niet altijd even makkelijk, zo blijkt uit onze kwaliteitsvergelijking. Met name in Den Haag en Diemen lukt dat minder vaak dan gemiddeld bij een hbo-opleiding. Wel netjes zijn de prestatiecijfers van de HvA.

Topopleiding volgens onze ranking is echter Fontys in Tilburg. Hier blijft de uitval beperkt, maar vooral: hier zijn de studenten erg enthousiast. Hoog niveau, goede docenten, veel praktijk, dat is hun oordeel. De experts zijn meer onder de indruk van de NHL. Ook daar veelal tevredenheid bij studenten, maar er worden wel wat verbeterpuntjes genoemd: het aantal contacturen en de faciliteiten. De meeste onvrede onder studenten vind je in Diemen. De faciliteiten zijn er top, maar verder kraken zij op verschillende onderdelen wat kritische noten.

Verwante studies

Ons advies

Op zoek naar de beste opleiding toegepaste wiskunde? In veel opzichten is Fontys absoluut de aanrader. Mede vanwege een gunstig oordeel van de deskundigen, is de NHL een prima alternatief. De Haagse en Inholland hebben als het aan de studenten ligt nog veel werk aan de winkel.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org