Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Chemie & Chemische Technologie

Een goede chemie

Welkom in de wondere wereld van de moleculen en atomen. Een chemicus voelt zich het meeste thuis in een laboratorium, en houdt zich bezig met allerlei chemische stoffen. Van verf tot vezels, en van bodemonderzoek tot bombrieven. De chemicus analyseert, ontdekt en verbetert. Een chemisch technoloog probeert chemische reacties die op laboratoriumniveau goed werken, ook op fabrieksniveau aan de gang te krijgen en zo grote productieprocessen te verbeteren.

Arbeidsmarkt

Met een diploma van chemie of chemische technologie op zak kun je straks een baan gaan zoeken in de voedingsindustrie, bij biomedische bedrijven, in de petrochemie en bij milieudiensten en -bedrijven. In vergelijking met andere hbo’ers is de werkloosheid onder chemici laag. Veel afgestudeerden kiezen er overigens voor nog door te studeren. Zij die wel een baan zochten, werken wel relatief vaak onder hun niveau. Dat geldt het sterkst voor biotechnologen; chemisch technici vinden daarentegen in meerderheid wel werk op hbo-niveau. Zij verdienen ook het meest.

Locaties en toelating

Chemie is een aparte opleiding aan dertien hogescholen. Chemische technologie (CT) wordt ook nog eens in zeven steden aangeboden. In Den Haag heet die laatste overigens process and food technology en het onderwijs is er volledig in het Engels. Stenden heeft de opleidingen chemie en biologie & medisch laboratoriumonderzoek (BML) samengevoegd tot een brede opleiding life science. Na anderhalf jaar kies je definitief je richting. Chemie, CT en BML zijn tevens de richtingen binnen de brede bachelor applied science, gegeven aan Fontys (waar ook nog een richting voeding is) en Zuyd.

Bij alle opleidingen in dit artikel geldt dat je toelaatbaar bent als je een havo- of vwo-diploma met een profiel N&T of N&G op zak hebt. Een mbo-diploma kan toegang geven, maar de hogescholen mogen daar vanaf dit jaar ook eisen aan stellen. Voor het jaar 2015-2016 kennen een heel aantal chemiestudies een selectie voor toelating. Dat geldt voor Avans, Inholland, en de hogescholen Leiden (HL), Rotterdam (HR), Utrecht (HU) en Arnhem en Nijmegen (HAN).  Ook biotechnologie aan InHolland heeft een selectieprocedure. Forensisch onderzoek aan Saxion en de HvA kennen beide een loting.

De opleiding

Als je aan de opleiding chemie begint heb je vaak al een flinke portie scheikunde achter de rug. In je eerste jaar ga je daarop verder, met daarbij ook aandacht voor wiskunde, biologie en statistiek. Je duikt meteen het lab in en onderzoekt producten als sportdrank, wintergroenolie en aspirine. In het derde en vierde jaar heb je vaak de mogelijkheid om stage te lopen. De meeste instellingen bieden de afstudeerrichtingen organische chemie en analytische chemie aan. Avans heeft ook de richting forensisch chemisch onderzoek.

Bij chemische technologie studeer je in je eerste jaar vaak samen met de studenten chemie. Wel ligt er wat meer nadruk op techniek en materiaalkunde. Anders dan bij chemie lopen de afstudeerrichtingen die de instellingen aanbieden meer uiteen. Voorbeelden zijn Biobased TeCh bij Avans waarbij je je richt op technologieën die gebruik maken van levende organismen, renewable energy bij Hanze waarbij je je bezig houdt met groene energie, en food bij de Haagse hogeschool.

Applied science combineert chemie, biologie en technologie, en in Eindhoven ook voeding. Vanaf je tweede jaar specialiseer je je in een van die thema’s of een combinatie daarvan. Biotechnologie is meer gericht op onderzoek met behulp van levende organismen. Bij deze opleidingen werk je bijvoorbeeld veel met DNA. Forensisch onderzoek tenslotte zet chemie, biologie en wiskunde in om bewijsmaterialen te onderzoeken.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Er heerst een grote tevredenheid over de opleidingen in dit artikel. Zowel de experts als de studenten kunnen erg weinig kritiekpunten noemen. De enige opleiding die niet weet te overtuigen is chemie in Enschede. De prestatiecijfers vallen tegen en bovendien verwachten de studenten een programma van hoger niveau, vinden ze hun docenten didactisch matig en de opleiding te weinig praktijkgericht.

Bij de chemieopleidingen staan Den Bosch en Vlissingen samen bovenaan. In Den Bosch valt op dat de docenten niet alleen deskundig zijn, maar ook goede begeleiding bieden. In Vlissingen worden studenten iets beter voorbereid op hun loopbaan en studeren ze vaak binnen vijf jaar af. Dat laatste is bijzonder: vaak hebben chemiestudenten langer dan vijf jaar nodig. De samenvoeging van biologie en chemie in Emmen heeft ervoor gezorgd dat de score wat lager uitvalt: de chemiestudenten waren wel tevreden, maar de bio­logiestudenten hadden meer kritiek.

Ook bij chemische technologie wordt de eerste plaats gedeeld. Groningen heeft betere docenten. Ze zijn deskundig en begeleiden de studenten goed. Breda heeft hogere prestatiecijfers en iets betere studiefaciliteiten. Studenten kunnen maar twee kritiekpunten noemen: in Rotterdam en Leeuwarden mag de aandacht voor de toekomstige loopbaan wel wat omhoog.

Applied science in Tilburg wordt gewaardeerd door studenten. De oude opleidingen die aan Zuyd applied science zullen worden, verschillen iets in kwaliteit: met name chemische technologie krijgt complimenten. In de tabel zie je het gecombineerde oordeel. Bij biotechnologie overheerst de tevredenheid, bijvoorbeeld over het aanleren van algemene vaardigheden. Studenten forensisch onderzoek in Amsterdam zijn duidelijk enthousiaster dan in Enschede. Het programma, met daarin aandacht voor vaardigheden en loopbaanvoorbereiding, maken het verschil.

Verwante studies

Ons advies

De hbo-sector chemie laat al jaren een vrij stabiel beeld zien. Ook dit jaar zijn er geen echt verkeerde keuzes te maken. Alleen chemie in Enschede is niet echt een aanrader, zeker gezien het grote aantal goede alternatieven. Kijk goed naar de zeer uiteenlopende afstudeerrichtingen en kies voor een specialisatie die jou het meest aanspreekt.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org