Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Inleiding

Techniek

Dingen maken, daar draait het grootste deel van de techniekopleidingen uiteindelijk om. Deels werk je met je handen, maar je hebt je hoofd daarbij hard nodig. Wat is de functie van het apparaat, systeem, product of bouwwerk dat je wilt ontwerpen of verbeteren? Wie gaat het gebruiken en hoe maak je het zo gebruiksvriendelijk mogelijk? En wat is er nodig om het te onderhouden?

De hogescholen hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan het herindelen van de techniekopleidingen. Uiteindelijk moet een keuze voor een techniekstudie daarmee makkelijker worden. Dat betekent dat ze vaak enkele kleine opleidingen samen laten gaan, en daar grotere, bredere studies van hebben gemaakt. Veel basisvakken leken toch al sterk op elkaar. Het voordeel: je kunt sommige keuzes nog even uitstellen. Twijfel je tussen bouwkunde en civiele techniek? Met built environment krijg je een inleiding in allebei, en mag je later specialiseren. Denk je aan werktuigbouwkunde, maar wil je zoveel mogelijk opties open houden? Sommige nieuwe opleidingen engineering combineren het met elektrotechniek en technische bedrijfskunde.

Voor onze gids heeft die herindeling natuurlijk ook gevolgen. Sommige opleidingen zul je moeilijker terugvinden, omdat ze ergens onder zijn gaan vallen of een nieuwe naam hebben. In de artikelen met de meeste veranderingen vind je een apart tabelletje dat aangeeft welke ‘oude’ opleidingen opgaan in nieuwe.

Artikelen

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org