Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Voertuigtechniek

Vliegende vaart vooruit

Auto’s, speedboten, motorfietsen en vliegtuigen. Ligt jouw passie bij een voertuig met een motor, dan heb je keuze uit verschillende studies van redelijke tot goede kwaliteit. En daarmee gun je jezelf een grote kans op een baan straks.

Arbeidsmarkt

In vergelijking met andere techniekstudies doen voertuigtechnici het gemiddeld. De werkloosheid is hoger dan bij elektrotechniek of werktuigbouw, lager dan bij bouwkunde. Het werk is meestal wel op hbo-niveau, het salaris is nog altijd hoger dan dat van de gemiddelde hbo’er.

Locaties & toelating

Voor autotechniek kun je terecht bij Fontys, de HAN en de Hogeschool Rotterdam. Het particuliere instituut IVA biedt een managementopleiding voor de autobranche.

Scheepsbouwkunde/maritieme techniek kun je volgen in Rotterdam, waar HR en STC Group samen de Rotterdam Mainport University of applied science zijn begonnen, of aan de NHL. Luchtvaarttechniek vind je in Delft, en het wat bredere aviation in Amsterdam.

Voor bijna alle opleidingen geldt: toelaatbaar ben je met N&T of N&G met natuurkunde of NLT en een E&M-profiel met natuurkunde op het vwo is ook voldoende. De HvA laat ook havo’ers met E&M en natuurkunde toe. Aan de IVA kun je met elk havo- of vwo-diploma gaan studeren.

De opleiding

Bij al deze techniekstudies kun je rekenen op wiskunde, natuurkunde, constructieleer, materiaalkunde, en opdrachten waarin je moet tekenen en ontwerpen. Plus natuurlijk de meer specifieke vakken: aandacht voor schonere en zuinigere motoren bij autotechniek, hydromechanica bij scheepsbouw en vliegtuigsystemen in de luchtvaartsector.

De keuze voor een technische of managementgerichte specialisatie in de autotechniek vind je zowel bij de HAN als de HR. In Fontys specialiseer je met een minor. Binnen de luchtvaart kies je in Delft voor design and development of lightweight structures; Amsterdam is groter en ook breder van opzet, met technische richtingen, logistieke specialisaties of de optie om piloot of luchtverkeersleider te worden. Scheepsbouw in Rotterdam biedt onder meer minoren in jachtbouw, offshore en creatief ontwerp. De NHL heeft ook richtingen als ondernemen, duurzaamheid en windenergie.

Voor een klein beetje techniek, en veel bedrijfskunde, economie, communicatie en verkoop kun je terecht bij IVA.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Over de intensiviteit van studies in de voertuigtechniek valt niets te klagen; er zijn meestal veel contacturen, tot tevredenheid van de studenten. Er is bovendien weinig eerstejaarsuitval. In de luchtvaart en scheepsbouw blijkt afstuderen echter lastiger.

Vraag je het de experts, dan roemen zij het niveau van autotechniek in Eindhoven. En de studenten zijn dat zeker met hen eens. Bovendien zijn er complimenten voor de docentkwaliteit, net als in Arnhem overigens. Dat zijn twee aspecten waarop voor Rotterdam nog verbetering te halen is.

Studenten luchtvaartechniek en aviation zijn niet over ieder aspect van hun studie geheel tevreden. In Delft gaat dat bijvoorbeeld over hoe docenten lesgeven, in Amsterdam vinden ze dat er meer aandacht mag zijn voor beroepsvaardigheden. De deskundigen zijn echter wel zeer onder de indruk van de HvA-opleiding.

In de scheepsbouwkunde is het nog altijd niet gedaan met de onvrede van de Rotterdamse studenten. De score is minder zwak dan vorig jaar, maar nog altijd zijn er forse klachten over de docenten, bijvoorbeeld over hun begeleiding en feedback. Maar ook het niveau mag er hoger, vinden de studenten.

Het duurdere IVA biedt volgens studenten en experts tot slot een topprogramma, van hoog niveau, met veel aandacht voor praktijk en gegeven door goede docenten.

Ons advies

Een goede opleiding in de autobranche vind je aan de HAN en Fontys, en bij IVA als je geïnteresseerd bent in een echte managementopleiding. Studenten in de luchtvaart zijn zowel in Delft als in Amsterdam matig enthousiast, maar deskundigen prijzen de HvA. Voor scheepsbouw is de NHL de beste optie.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org