Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Civiele Techniek

Grondwerk

Het voorkomen van overstromingen na een orkaan in de VS, of het meehelpen aan de waterzuivering in Afrikaanse landen: het zijn zomaar twee voorbeelden die aantonen hoe gewild Nederlandse civiel ingenieurs in de wereld zijn. Met civiele techniek leer je waterwerken, dijken en sluizen maken, maar je kunt ook kiezen voor wegen, viaducten en rotondes, of bruggen en andere draagconstructies.

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerd civiel ingenieur kun je aan de slag met het tekenen, voorbereiden, plannen, berekenen, uitvoeren of managen van een civieltechnisch project. De werkloosheid is de afgelopen tijd wat opgelopen, en nu hoger dan bij werktuigbouw of elektrotechniek - maar lager dan bij bouwkunde. Het werk is meestal wel op niveau, het salaris is goed.

Locaties en toelating

Er zijn nog tien hogescholen die een zelfstandige opleiding civiele techniek verzorgen, variërend van twintig tot honderd studenten. Een havodiploma N&T geeft direct toegang, heb je N&G gedaan dan is aanvullend natuurkunde of NLT nodig. Hetzelfde geldt voor vwo’ers. Een vwo-diploma E&M plus natuurkunde voldoet overigens ook. De HU, HvA en Hanze hebben hun opleiding civiele techniek samengevoegd met (onder andere) bouwkunde, onder de naam built environment. Zie het artikel Bouwkunde voor meer info.

De opleiding

Wiskunde, natuurkunde, technisch tekenen, constructieleer en allerhande kennis over verschillende materialen: dat is maar een greep van wat je op je rooster kunt verwachten bij civiele techniek. Ook zul je vakken krijgen in bouwmanagement, projectmanagement, veiligheid en milieu.

Je maakt bovendien kennis met de belangrijkste deelgebieden binnen de civiele techniek: water, wegen en constructies. Dit zijn ook de meest voorkomende richtingen voor een uitstroomprofiel, specialisatie of minor. Met waterbouw of –management, richt je je op dijken, sluizen, havens en waterwegen. Wil je verder met infrastructuur, verkeerstechniek en mobiliteit, dan wordt het bouwen van wegen en sporen jouw specialiteit. En de derde richting die veel hogescholen bieden focust op constructies of constructief ontwerp: denk aan draagconstructies van bruggen en viaducten.

De HAN, HR, Avans en NHL bieden daarnaast nog de mogelijkheid je te richten op de bedrijfskundige kant van het vakgebied. In Vlissingen en Utrecht heeft men geen aparte richtingen benoemd, maar geef je met keuzevakken of een minor vorm aan je eigen profiel. De Hanze heeft een aparte internationale richting, waarbij je een jaar studeert en een half jaar stage loopt in het buitenland, maar ook veel andere opleidingen prijzen hun mogelijkheden aan om een tijdje bij een van hun partnerinstellingen in het buitenland te vertoeven.

Kwaliteit

Bekijk volledige afbeelding

Van plan civiele techniek te gaan studeren? Dat is qua uitval in elk geval een goede keuze, zo lijkt het. In vergelijking met andere hbo-studies ‘overleven’ veel studenten het eerste jaar en wordt de vierjarige bachelor meestal netjes binnen een jaar of vijf afgerond. Bovendien blijkt uit de kwaliteitsvergelijking dat er heel wat degelijke, en een aantal behoorlijk goede opleidingen civiele techniek zijn waar je uit kunt kiezen.

De opleidingen bovenaan de ranking krijgen waardering op alle vlakken. Topper is de HAN, waar studenten het niveau roemen en zich ook erg enthousiast tonen over hun deskundige en didactisch goede docenten. Er is veel tevredenheid over de aandacht voor vaardigheden en nog meer over de aandacht voor loopbaanvoorbereiding en praktijk. Ook is men positief over het contact tussen student en opleiding.

In Zwolle zijn studenten minder uitzinnig, maar ook hier zijn inhoud en docentkwaliteit sterke punten. Daar doet de studenttevredenheid aan de HZ niet voor onder, maar in Vlissingen zijn de prestatiecijfers net wat minder hoog – al zijn die zeker niet slecht te noemen. Den Haag is op dit punt echter absolute top: daar is weinig eerstejaarsuitval en halen veel studenten in een redelijk tempo hun diploma. De studenttevredenheid is er echter niet meer dan gemiddeld te noemen, met als positieve uitschieter de voorbereiding op een loopbaan als civiel ingenieur.

Onderaan de lijst vinden we hier en daar wel een klacht. In Tilburg voldoen de faciliteiten volgens de studenten bijvoorbeeld niet, met name waar het gaat om werkplekken voor zelfstudie. Ook hadden ze van de docenten wat meer verwacht. Aan Saxion is het vooral de loopbaanvoorbereiding die onvrede oproept: de studenten wensen meer les in beroepsvaardigheden en meer contact met de praktijk. Ook de contacturen zijn hier, net als in Alkmaar, aan de magere kant.

Verwante studies

Ons advies

Een hele rits goede opleidingen om uit te kiezen en veel kans op een baan: wat wil je nog meer? Het beste van het beste, misschien. Daarvoor ga je naar de HAN, of anders naar Windesheim, HZ of Haagse. Kies op punten die je belangrijk vindt en de inhoudelijke mogelijkheden die de studie je biedt.
Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org