Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hoe kies je een studie?

Kijk & vergelijk!

Of je nu al helemaal zeker weet wat en waar je wilt gaan studeren of nog twijfelt: opties en alternatieven vergelijken kan nooit kwaad. De Keuzegids helpt je daarbij. We vergelijken opleidingen in hetzelfde vakgebied met elkaar, zodat jij straks die weloverwogen keuze kunt maken. Hieronder lees je hoe je die keuze maakt.

Gevoel en verstand

Je hebt het misschien al gehoord van ouders, schooldecanen en afgestudeerden om je heen: een studie zoeken is niet alleen een kwestie van gevoel. Natuurlijk is het belangrijk om eerst te onderzoeken wat je later graag zou willen doen. Wat zijn je hobby’s en interesses? Weet je niet goed waar je interesses liggen, begin dan eens met bladeren door de hoofdstukken. Vind je een onderwerp dat je interesseert, bekijk dan welke opleidingen met dat onderwerp te maken hebben. Lees ook de artikelen voorin de gids, die je alles vertellen over toelatingseisen (denk ook aan loting en selectie), op kamers gaan, de studiekeuzecheck en de mogelijkheid om door te studeren. Zo kom je tot een selectie van mogelijke opleidingen voor jou.

Maar als je eenmaal weet wat je wilt, volgt er een belangrijke stap: de arbeidsmarkt. Sommige opleidingen bieden nu eenmaal meer uitzicht op een baan dan andere. Oriënteer je op de verschillen, bijvoorbeeld met het arbeidsmarktartikel in deze gids. Laat een kleine kans op werk of een laag salaris je zeker niet in de weg staan, maar wees je wel bewust van de gevolgen van jouw keuze voor je toekomst. Gebruik dus ook je verstand bij het kiezen van een studie.

Opties afwegen

Heb je een opleiding gevonden die je ligt, lees dan het bijbehorende artikel. Je vindt niet alleen informatie over de opleiding zelf, maar ook over de baankansen, de toegangseisen en de aanverwante studies. Zeker die laatste kunnen interessant zijn als je nog niet zeker bent van je keuze. Wil je bijvoorbeeld graag accountancy studeren, dan kunnen bedrijfskunde en economie ook interessant zijn. Of, wat verder van huis, rechten. Je had er zelf misschien nog niet aan gedacht, maar de alternatieven zijn vaak het overwegen waard.

Weloverwogen keuze maken

Je hebt gebladerd, gewikt en gewogen, verwante studies gezocht en nu ben je eruit. Als je eenmaal weet wat je wilt studeren, moet je ook nog beslissen waar je deze opleiding gaat volgen. Niet alleen logistieke aspecten spelen daarbij een rol, maar ook de grootschaligheid, kwaliteit en kosten. Sommige particuliere instellingen vragen bijvoorbeeld een hoger collegegeld dan hun reguliere alternatieven. En wil jij verpleegkunde gaan studeren, dan is de keuze tussen een opleiding van minder dan honderd of meer dan driehonderd studenten van belang.

Wij vinden vooral de kwaliteit van opleidingen belangrijk. Welke opleiding het goed doet zie je in de tabel, die in elk artikel te vinden is. Verderop in dit artikel leggen we uit hoe die tabellen in elkaar zitten. Op basis van slagingscijfers, de mening van studenten en oordelen van experts komen we tot een eindscore. Je kunt zo snel zien welke opleidingen goed zijn en op welke punten ze wel of niet uitblinken.

Wees kritisch

Glanzende folders, foto’s van leuke mensen en hippe opleidingsnamen: de hogescholen zijn natuurlijk op hun best als ze zich aan nieuwe studenten willen presenteren. Logisch, maar dat kan ook afleiden van waar het werkelijk om gaat. Termen als praktijkgericht, projectonderwijs, keuzevrijheid en intensieve begeleiding vliegen je om de oren. Op sommige plekken zal daar zeker sprake van zijn, maar als je zoiets belangrijks als een studie kiest wil je daar het fijne van weten.

Daarom adviseren wij: gebruik niet alleen deze ­Keuze­gids, maar lees ook kritisch, bekijk het vakkenpakket goed, check gegevens over arbeidsmarkt en vraag het studenten zelf op een open dag. Een meeloopdag is vaak de beste manier om zelf te ondervinden wat de studie inhoudt. Verderop in het voorwerk van deze gids vind je meer informatie over open dagen en meeloopdagen. Check ook eens de zogenaamde studiebijsluiter, die vind je op opleidingswebsites onder ‘Studie in cijfers’.

Lees die tabellen

De tabellen bij elk artikel bevatten veel informatie. Je vindt er objectieve gegevens: bijvoorbeeld of je de opleiding ook in deeltijd of duaal kunt volgen, en of het collegegeld wettelijk of verhoogd is, zoals bij de particulieren. Het aantal eerstejaars vind je onder het kopje ‘instroom’. Voorheen meldden we ook in de tabel of er sprake was van loting of selectie. Dat is nu anders: in januari publiceren we op de website van de Keuzegids een lijst met alle opleidingen waar loting of selectie plaatsvindt. Als er het afgelopen jaar loting of selectie werd gehanteerd bij sommige of alle opleidingen uit een artikel, staat dat onder de tabel ook aangegeven.

In de rest van de tabel maken we een kwaliteitsvergelijking. Die bestaat ten eerste uit slagingscijfers, ofwel prestatiecijfers: hoeveel studenten weten het eerste jaar zonder kleerscheuren door te komen (dus: schrijven zich in voor het tweede jaar) en hoeveel studenten halen binnen vijf jaar een diploma? Daarnaast geven we aan hoe tevreden studenten zijn over het aantal contacturen dat ze krijgen. Dit is een gecombineerd oordeel: zowel het daadwerkelijke aantal contacturen als de tevredenheid hierover weegt mee. Vervolgens zijn ook alle opleidingen door hun eigen studenten beoordeeld, op allerlei verschillende aspecten (zie ook achter in de gids het artikel ‘Verantwoording bij de tabellen’). Daar komt het oordeel van deskundigen bij, die elke paar jaar opleidingen beoordelen. Zo ontstaat een goed kwaliteitsbeeld en kunnen opleidingen eenvoudig onderling vergeleken worden.

De tabellen staan vol plusjes, minnetjes en nulletjes, die aangeven of een opleiding beter, slechter of gelijk aan de gemiddelde hbo-opleiding scoort. Zo betekent een minnetje bij faciliteiten bijvoorbeeld niet dat gebouwen op instorten staan of dat de computers geen USB-ingang hebben, maar bijvoorbeeld dat studenten vinden dat er niet genoeg werkplekken voor zelfstudie zijn, of dat de onderwijsruimtes te klein zijn. Uiteraard zijn veel minnen geen goed teken en een opleiding met louter minnetjes is zeker geen aanrader. Andersom geldt dat veel plusjes een indicatie zijn voor kwaliteit. Soms hebben we niet alle gegevens. Dan staat er ‘nb’ (niet bekend) in de tabel. Als een opleiding erg weinig studenten heeft, kunnen wij er geen betrouwbaar oordeel over presenteren. Dit zie je terug in de tabel.

Kijk bij de tabellen niet puur naar welke opleiding bovenaan staat. Je kunt namelijk ook zien hoeveel kwaliteitsverschil er is tussen de opleidingen. Zo kan een opleiding als laatste eindigen en toch prima onderwijs bieden of kunnen juist alle opleidingen, inclusief de opleiding die bovenaan staat, van mindere kwaliteit zijn.

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org