Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

De beste hogescholen

Goed hbo is ook praktijkgericht!

Hogescholen hebben de afgelopen jaren wel eens de neiging gehad om universiteitje te spelen. Dan zeiden ze tegen studenten dat je er van alles kon leren en vooral ook heel ‘breed’.  Of je met al die kennis straks ook iets nuttigs op de arbeidsmarkt kon, daarover kreeg je alleen maar vage verhalen. Maar nu de werkloosheid onder pas afgestudeerden de tien procent nadert, neemt vanzelf ook weer de aandacht toe voor echte praktijk – en beroepsgerichtheid. Want juist daarin ligt de kracht van een goede hbo-opleiding.

Kennis ontwikkelen is één ding. Maar die kennis vertalen naar de praktijk is een ander paar mouwen, zoals de Vlamingen zeggen. Daarvoor zijn aparte inzichten en vaardigheden nodig.

Dat pakket competenties verschilt natuurlijk per vak. Een fysiotherapeut moet een verantwoord behandelplan kunnen maken, uitleggen en uitvoeren – met letterlijk en figuurlijk het juiste gevoel voor de patiënt. Een hotelmanager of maatschappelijk werker staat weer voor heel andere taken, maar steeds draait het om best complexe problemen en praktische oplossingen, die ook moeten werken!

Hogescholen die deze opdracht serieus nemen, bieden een krachtig alternatief voor universitaire studies. Daarmee kunnen ze ook aantrekkelijk zijn voor vwo’ers, waarvan er op dit moment maar weinig voor een beroepsopleiding kiezen.

Als je een goede opleiding zoekt, is het belangrijk om juist ook op dit punt te letten. Dat hebben wij ook gedaan, bij het beoordelen van in totaal 1012 voltijd hbo-opleidingen voor deze gids. We letten ook op andere zaken, zoals de kwaliteit van docenten en de samenhang in het programma. Maar het is niet toevallig dat dit jaar een van de hogescholen die ‘intelligent én praktijkgericht’ hoog in het vaandel heeft staan, bovenaan onze ranglijst van grote en brede hogescholen staat.

Grotere hogescholen

Bekijk volledige afbeelding

Middelgrote & kleine hogescholen

Bekijk volledige afbeelding

Aflossing

Die topper is de NHTV in Breda. Die is vooral bekend als school voor toerisme en verkeer, maar biedt ook hotelonderwijs, mediamanagement (MEM) en hoog gewaardeerde opleidingen voor facility management en games.

Als er één instelling is die hbo als serieuze studieoptie op de kaart wil zetten, dan is het de NHTV. Docenten worden gestimuleerd om een master te doen of zelfs te promoveren, maar dan natuurlijk wel op toepassingsgericht onderzoek. En sinds enkele jaren mag de NHTV samen met Wageningen Universiteit ook twee universitaire bachelors aanbieden – in toerisme en vrijetijdsstudies. Maar tegelijk blijft er contact met de beroepspraktijk. Van alle beoordeelde hogescholen scoort deze hogeschool het hoogste met de voorbereiding op die praktijk.

Een nieuwe nummer 1 betekent ook dat een oude topper wordt afgelost. Dit keer is dat HZ University in Vlissingen. Die heeft één jaar aan top gestaan, maar zakt nu terug naar een nog steeds eervolle derde plaats. Van de hogescholen met een breed studieaanbod heeft de HZ verreweg het kleinste studentenaantal. Dat is begrijpelijk als je het dunbevolkte Zeeland kent, en het is een voordeel als je naar kleinschalig en ‘persoonlijk’ onderwijs zoekt. Maar financieel is het lastig om zo’n fijnmazig studieaanbod overeind te houden. De HZ kreeg daar een tijd lang subsidie voor van de provincie. Nu die geldstroom opdroogt, moeten opleidingen het met minder personeel doen. En dat werkt toch ook een beetje door in de studentenoordelen.

Op nummer twee in de lijst staat Avans. Twee jaar terug stond deze instelling op één en nog steeds is die met flinke voorsprong de best beoordeelde van de echt grote hogescholen. In de tabel kan je zien in welke sectoren deze hogeschool uitblinkt – en dat zijn er heel wat.

Pareltjes

Achter de top drie gaapt eerst een flink gat en daarna volgt de middenmoot van grote hogescholen die gemiddeld over hun opleidingen redelijk aan onze kwaliteitseisen voldoen. Die woordjes ‘gemiddeld’ en ‘redelijk’ kiezen we bewust. Want bij deze hogescholen (en die vormen samen de hoofdmoot van het hbo) kan het nogal uitmaken welke opleiding je kiest. Je vindt er opleidingen waar de massaliteit vooral nadelen brengt - zoals weinig persoonlijk contact met docenten en chaotische roosters. Maar je vindt er even goed pareltjes. In elk vakgebied wijzen wij die pareltjes aan, in de volgende tweehonderd pagina’s van deze gids.

Kwaliteitszegel voor opleidingen en hogescholen

Aan de beste hogescholen en opleidingen wordt een speciaal kwaliteitszegel toegekend. Voor meer informatie, zie het Keuzegids Kwaliteitszegel

Achterhoede

Er is ook een achterhoede. Dat zijn dit jaar drie grote hogescholen die in onze kwaliteitsmeting meer dan een beetje achterstand hebben op de concurrentie. Hogeschool Inholland zit al een aantal jaren in deze categorie. Het verhaal is bij velen bekend: tot 2009 zag je bij Inholland te snelle groei, veel vlotte marketing en te veel verdunning van de kwaliteit. Dat leidde tot een schandaal over te makkelijk weggegeven diploma’s. Het bestuur werd vervangen, er werd beterschap beloofd. Maar uit de harde feiten valt die beterschap nog niet af te leiden.

Tegelijk valt op dat de Hogeschool van Amsterdam het niet zo veel beter doet. We zien daar veel studieuitval en -vertraging en de studenten hebben hier ook de meeste kritiek op de faciliteiten van alle hogescholen.

Nieuw in de achterhoede is de NHL in Leeuwarden. Deze hogeschool maakt een flinke duikeling. Ze biedt bij veel van haar opleidingen weinig contacturen en dat gaat ook gepaard met kritische oordelen over de docenten en het onderwijsprogramma. Bovendien is er ook hier veel onvrede over faciliteiten zoals werkplekken voor zelfstudie – terwijl je die wel nodig hebt als je weinig les van docenten krijgt.

Goed nieuws is er voor de Hogeschool Leiden en Hogeschool Utrecht: die klimmen juist langzaam uit de achterhoede. Knelpunten worden er aangepakt. Aan de HU gaat het in brede zin een klein beetje beter, aan de HL zijn het duidelijk de studentenoordelen die positiever klinken. Dat zijn gunstige signalen.

Kleine toppers

Bij vrijwel elke grote hogeschool kan je met goed zoeken één of meer sterke opleidingen vinden. Dat geldt ook voor Inholland en de HvA. Die laatste hogeschool heeft bijvoorbeeld een instituut voor sportstudies, geleid door een oud wedstrijdroeister. Vooral de opleiding voor sportmanagers is daar prima in orde. Het geheim is misschien wel dat dit instituut binnen die grote hogeschool zelfstandig en kleinschalig georganiseerd is en dat blijkt toch vaak een sleutel voor kwaliteit.

Het succes van kleinschalig onderwijs blijkt ook wel uit de ranglijstjes van middelgrote en kleinere hogescholen. Ze bieden niet allemaal gegarandeerde topkwaliteit, maar het komt ‘toevallig’ wel heel vaak voor. Bekend is de kwaliteit van zelfstandige pabo’s zoals de Kempel, de Driestar en de KPZ in Zwolle.

Interessant daarbij is dat ook een aantal kleine particuliere hogescholen inmiddels een vrij stevige positie in de top van het hbo heeft veroverd. Bij de middelgrote hogescholen is dat TIO, met opleidingen voor toerisme en hotelwezen. Wel prijzig, soms strak en schools, maar tegelijk toch ook zeer gewaardeerd door de eigen studenten.

Ook bij de kleinste hogescholen staan dit jaar twee particuliere instituten bovenaan. De eerste is IVA in Driebergen, dat managers opleidt voor de autobranche. En nummer twee is de New School in Amsterdam – waar het ook al om bedrijfskunde draait.

Deeltijd- en duale studies

Zie de beste deeltijd-hogescholen

 

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org