Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Deeltijd en duaal

Een stapje hoger

Er zijn heel veel goede redenen om op latere leeftijd weer terug de collegebanken in te gaan. Je bent je werk helemaal zat en wil je wel eens verdiepen in een ander vakgebied. Of je wilt juist een stapje verder in waar je nu zit. In dat soort gevallen is een deeltijd studie een interessante optie. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen, je bepaalt min of meer je eigen tempo en, ook niet geheel onbelangrijk, je studeert vaak samen met leeftijdsgenoten. Een goede keuze is daarbij wel belangrijk. In het deeltijdkatern vind je daarom de oordelen over 400 deeltijd- en duaal studies.

Deeltijd, lestijd, afscheid

Het ligt misschien voor de hand, maar het kan je een hoop ellende schelen: kijk goed of je opleiding wel echt deeltijd is. Sommige deeltijdopleidingen verwachten van je dat je 40 uur per week aan je studie besteedt. Dat zal lastig worden, als je je baan gewoon wilt aanhouden.

De lestijden op zich zijn ook belangrijk. Er is een onderscheid tussen afstandsonderwijs, avondonderwijs en dagonderwijs. Let op de collegetijden en of die te combineren zijn met je baan. En op de toelatingseisen: in sommige sectoren verwacht men een aantal jaren werkervaring, en vaak moet je ook tijdens je studie een relevante baan hebben.

Regulier of commercieel?

Commerciële opleidingen worden niet bekostigd door de overheid, en mogen zelf hun tarieven bepalen. Ze zijn daarom vaak wat duurder dan de reguliere hogescholen. Kijk dus goed naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Sommige commerciële instellingen, zoals NTI en LOI, zijn relatief goedkoop omdat je daar zelf kan kiezen hoe veel modules je per jaar koopt.

Hoe het zit met de kwaliteit van commerciële opleidingen, is een lastigere vraag. Grote instellingen als NCOI doen niet mee aan de nationale studentenenquête en maken hun gegevens over uitval en aantal geslaagden niet openbaar. Kleinere, specialistische hogescholen doen vaak wel mee aan de nationale studentenenquête, maar daarvan is bijvoorbeeld informatie over studiesucces niet bekend.

Collegegeld

Afgezien van het hogere tarief bij veel niet-bekostigde instellingen is er nog een andere belangrijke geldkwestie: het instellingscollegegeld. Mensen die voor de tweede keer een diploma gaan halen, krijgen daarmee te maken. Waar de overheid voor een eerste studie nog meebetaalt en daarmee het collegegeld laag houdt, is dat niet meer het geval bij een tweede studie. Het zogenoemde instellingscollegegeld dat je dan betaalt kan oplopen tot zo’n 8.000 euro per jaar. Heb je dus al een bachelorgraad (of vergelijkbaar diploma, behaald na 1991), dan kan dit voor jou gelden. Het geldt overigens niet als je tweede studie in de zorg of het onderwijs is.

Kwaliteit

Ondanks verwoede pogingen van de overheid om een ‘leven lang leren’ gestalte te geven, kalft het deeltijdonderwijs in Nederland al jaren af. Aan universiteiten is er nauwelijks nog een speciaal (avond-)programma te volgen, de hogescholen minderden in fors tempo het aantal deeltijdstudies. Bijvoorbeeld Hogeschool Leiden, Inholland en de HZ stootten veel deeltijdopleidingen af.

Ook de instroom van nieuwe studenten lijkt mager, maar dat komt door een vreemde manier van tellen; het totaal aantal ingeschreven studenten geeft daarom een beter beeld (en dat getal is ook opgenomen in het deeltijdkatern in deze gids). De groep deeltijdstudenten is zo bezien nog altijd behoorlijk.

De top vijf van het beste deeltijdonderwijs toont een aantal hogescholen die erin slagen veel deeltijdstudies in stand te houden én kwaliteit te bieden. De sterke positie van de Hanzehogeschool is daar een voorbeeld van, en ook Avans - al jaren een van de koplopers in het voltijdsonderwijs - doet het goed.

Kwaliteitszegel voor opleidingen en hogescholen

Aan de beste hogescholen en opleidingen wordt een speciaal kwaliteitszegel toegekend. Voor meer informatie, zie het Keuzegids Kwaliteitszegel

Duaal en Associate Degree

Wil je aan het werk maar tegelijkertijd doorleren? Dan ligt een duale opleiding voor de hand. Je volgt een werk-leertraject waarbij je via je hogeschool aan een baan wordt geholpen. Naast enkele colleges ben je vooral onder begeleiding aan het werk, waarvoor je zowel een salaris als studiepunten krijgt. Overigens valt het studiesucces bij duale opleidingen vaak wat tegen. Duale studies die groot genoeg zijn voor een betrouwbaar oordeel, zijn in het deeltijdkatern achter in deze gids opgenomen.

Wil je, bijvoorbeeld na het mbo, een stapje hoger maar geen hele hbo-opleiding volgen, dan kun je ook nog kiezen voor een Associate Degree. Je volgt dan de eerste twee jaar van een hbo-opleiding, waarna je een AD-diploma krijgt. Deze AD-opleidingen vinden wij nog iets te klein om betrouwbare oordelen over te geven, maar sommige zijn wel beoordeeld op www.studiekeuze123.nl.

Deeltijdstudies

Alle deeltijd- en duale studies beoordeeld

 

 

 

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org