Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Praktische zaken

Cash, kamers & commissies

Dit kun je bijna niet hebben gemist: vanaf september 2015 verdwijnt het systeem van studiefinanciering en komt het zogenaamde sociaal leenstelsel daarvoor in de plaats. Dat heeft nogal wat gevolgen voor jou als aankomend student. Je zal moeten lenen, je bouwt een studieschuld op en na je afstuderen zit je nog heel wat jaartjes vast aan die schuld. Maar ook voor je studententijd zelf kan het consequenties hebben. Studievertraging oplopen doordat je te veel tijd doorbrengt in de kroeg, graag nog een commissie wil doen of een jaartje naar het buitenland wil is niet erg, maar wordt nu wel duur.

Leenstelsel

De belangrijkste vernieuwing van het leenstelsel is dat de basisbeurs verdwijnt. Tot nu toe kregen studenten een vast bedrag per maand aan studiefinanciering, maar vanaf september 2015 moet je gaan lenen om rond te komen. De aanvullende beurs komt alleen nog beschikbaar voor de laagste inkomens.

Voor de meeste studenten zit het geldkraantje van de overheid dus dicht, behalve als ze dat geld willen lenen. De voorwaarden daarvoor zijn trouwens wel vrij gunstig. De rente die je over je lening betaalt is op dit moment zeer laag, en de verwachting is dat het voorlopig niet veel hoger zal worden. Ook mag je straks 35 jaar over de aflossing van je schuld doen, terwijl dat nu nog 15 jaar is. De hoogte van je aflossingsbedrag is afhankelijk van je inkomen, en pas als je meer dan het minimumloon verdient begin je met aflossen. En heb je tijdelijk te weinig geld? Dan kun je vijf ‘jokerjaren’ inzetten waarin je even niet hoeft af te lossen.

Er leek ook nog sprake te zijn van afschaffing van het studentenreisproduct, waarmee je in het weekend of doordeweeks gratis met het openbaar vervoer kunt reizen. Dat plan is uiteindelijk niet doorgegaan. Wat wel wordt afgeschaft is de bijverdiengrens: tot nu toe verloor je je recht op studiefinanciering als je meer dan 13.700 euro per jaar verdiende, maar onder het nieuwe leenstelsel mag je onbeperkt bijverdienen.

Het sociaal leenstelsel is dus eigenlijk een bezuiniging op de bijdrage van de overheid aan de student. Het geld dat daarmee vrijkomt, zo’n 800 miljoen euro, wil minister Bussemaker herinvesteren in beter hoger onderwijs. Ook moeten docenten en studenten meer zeggenschap krijgen in de financiële uitgaven van hun onderwijsinstelling. De overheid verwacht dus dat studenten wel met wat minder af kunnen, vooral omdat afgestudeerden dat geld later ruimschoots terugverdienen: een investering in jezelf.

Of die verwachting van de overheid wel zo reëel is, daar is veel discussie over. Als je naar de arbeidsmarktcijfers kijkt (elders in deze gids) geldt de uitspraak ‘je verdient het later wel terug’ voor de ene student meer dan voor de andere. Je zal als kersverse student in ieder geval bewuster om moeten gaan met je financiën. Hoe langer je studeert, hoe meer je leent en hoe meer rente je opbouwt. Het CPB heeft berekend dat de gemiddelde studieschuld op zo’n 24.000 euro uit zal komen. Het is goed om dat tijdens je hele studie in je achterhoofd te houden.

Studeren en geld

Geld is een hot topic onder studenten, zeker nu de basisbeurs verdwijnt en studenten geld moeten lenen. Maar er zijn ook veel vragen over bijvoorbeeld kamerprijzen en collegegeldtarieven. Daarom hebben wij een nieuwe website in het leven geroepen: www.studie-kosten.nl. Je vindt er als (aankomend) student informatie over alles wat met studeren en geld te maken heeft, tot aan studentenzorgverzekeringen aan toe. Ook kun je berekenen hoe hoog jouw schuld zal worden tijdens je studententijd, en hoe lang het duurt om die schuld weer af te lossen. De site geeft je verder alle ins en outs van het leenstelsel. Zeker een bezoekje waard!

Collegegeld

Voor de meeste studenten geldt in Nederland het ‘wettelijk collegegeld’, mits je aan een gewone hogeschool studeert. Het tarief voor 2015-2016 is vastgesteld op 1.951 euro. Opleidingen van een particuliere aanbieder, bijvoorbeeld Schoevers of NTI, vallen niet onder het wettelijke collegegeld en kunnen soms fors duurder uitvallen. Voor tweede studies en schakelprogramma’s geldt in veel gevallen een instellingscollegegeld. Die bedragen kun je vinden op www.studie-kosten.nl.

Op kamers

Ben je er wel aan toe om op jezelf te gaan wonen of wonen je ouders zo ver van je nieuwe opleiding dat verhuizen een betere optie is, dan kom je in de wereld van studentenhuisvesting terecht. Het is niet altijd makkelijk een kamer te vinden. In de tabel vind je een overzicht van de prijzen en beschikbaarheid van kamers.

Sinds jaar en dag heeft Amsterdam gemiddeld de duurste studentenkamers. Sowieso moet je in het westen veel neerleggen voor een onderkomen: Den Haag, Rotterdam en Haarlem staan eveneens in de top vijf van duurste woonruimte. In het zuiden is het leven ook niet goedkoop. Zo betaal je in Breda en Maastricht gemiddeld meer dan 340 euro voor een kamer. In het noorden of oosten van het land, bijvoorbeeld in Enschede, valt het relatief nog mee met de prijzen. Tilburg komt het beste uit de bus wat betreft beschikbaarheid van kamers en ook in grote steden als Rotterdam en Eindhoven is de kamernood niet extreem hoog. In studentensteden waar je concurrentie hebt van universitaire studenten kan de zoektocht naar een stulpje echter lastig zijn. Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Leiden en Delft staan jaarlijks in het lijstje met weinig beschikbare kamers volgens studenten.

Een kamer kun je op verschillende manieren vinden. Wanneer er in een studentenhuis een kamer vrijkomt, ga je tijdens een kijkavond of hospiteeravond op bezoek. Dat soort kamers vind je bijvoorbeeld via websites als kamernet.nl, advertenties in het hogeschoolblad of op het prikbord van een onderwijsgebouw, maar meestal vind je ze via via. De andere optie is om bij een studentenhuisvester op een wachtlijst te gaan staan. Wees er op tijd bij, want de wachttijden variëren van enkele maanden tot soms wel drie jaar.

Je kunt ook kiezen voor anti-kraak, waarbij je in een pand mag wonen om het te beschermen tegen krakers. Meestal woon je dan in een bijzondere ruimte van bijvoorbeeld een oud school- of kantoorgebouw, maar je moet er wel uit als er nieuwe plannen voor het gebouw zijn en dit is soms best op korte termijn. Als je ouders het geld kunnen missen, kan een huis kopen ook een goede oplossing zijn. Eén kamer voor jou en de rest wordt dan verhuurd aan je vrienden of studiegenoten. Tot slot kun je ook eerst een tijdje in onderhuur. Je huurt dan de kamer van een student die tijdelijk in het buitenland zit of in een andere stad stage loopt. In de tussentijd zoek je een eigen kamer.

Vrije tijd

Natuurlijk zit je tijdens je studententijd niet alleen maar in de boeken. Je gaat ook naar feesten met je studiegenoten of je jaarclub, je sport misschien fanatiek, maakt ruzie met je huisgenoten over de beschimmelde afwas in de gemeenschappelijke keuken en wellicht heb je nog een bijbaan om de leuke dingen te kunnen betalen. Met die vrije tijd komt het dus wel goed.

Als je een actief studentenleven erg belangrijk vindt, dan kun je kiezen voor traditionele studentensteden als Amsterdam, Leiden of Groningen. Maar veel plekken waar een universiteit gevestigd is kennen een rijk studentenleven. En ook steden met alleen een hogeschool, zoals Den Haag, Breda of Den Bosch, ontwikkelen zich steeds meer als studentenstad.

Sporten kun je als hbo’er vaak redelijk goedkoop bij de sportcomplexen van de lokale universiteit. Vaak zijn er ook studentensportverenigingen te vinden. Sowieso kennen grote onderwijsinstellingen vaak een bonte verzameling van verenigingen. Bijvoorbeeld studieverenigingen; vrijwel elke opleiding heeft er wel een. Ze verkopen studieboeken met korting en organiseren activiteiten die te maken hebben met je vakgebied. Denk aan excursies, studiereizen of gastlezingen. Ook borrels en leuke uitstapjes zorgen voor gezelligheid. Deze activiteiten worden allemaal georganiseerd door je medestudenten en ook jij kan actief worden in een commissie. Dit kan ook bij een sport- of studentenvereniging.

In tegenstelling tot wat sommige havisten denken kun je als hbo’er ook lid worden van een studentenvereniging. Wel ben je als hbo’er in de minderheid en vooral bij de traditionele verenigingen zullen universitaire jaargenoten je er soms op wijzen ‘dat een hbo-studie toch eigenlijk maar een cursus is’. Maar laat je er daardoor niet van weerhouden lid te worden want het is zeker een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen en, toegegeven, een perfecte bron voor leuke feestjes.

Keuzegids Hbo 2015 Online | www.keuzegids.org