Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Journalistiek

Stop de persen

Wat hebben een oorlogsverslaggever, een webredacteur en een radio-interviewer gemeen? Ze willen een verhaal vertellen. Om dat te kunnen, moeten ze zich inlezen, feiten onderzoeken en zich bekwamen in het schrijven, filmen, opnemen of editen. Journalistiek is een veelzijdig vak, maar reken niet op een makkelijke route. Over de studie zijn veel studenten niet heel enthousiast, en een baan vinden vereist doorzettingsvermogen. Maar dat is sowieso een goede eigenschap voor dit vak.

Arbeidsmarkt

Er zijn heel wat sombere berichten geweest over werkloze journalisten. Kranten moesten hard bezuinigen en ook informatieve tv-programma’s stonden onder druk. Sinds afgelopen jaar lukt dat toch weer beter. Maar reken je nog niet rijk: de prognoses zijn nog steeds niet rooskleurig. Daarnaast werken afgestudeerden van hbo journalistiek vaak onder hun niveau of freelance, tegen lage tarieven.

Locaties en toelating

Wil je journalistiek studeren, dan kan dat met elk profiel. Wel kennen de journalistiekopleidingen van oudsher loting of selectie voor toelating. In Ede, Tilburg en Zwolle waren daarvoor het afgelopen jaar minder aanmeldingen dan beschikbare plekken: de kans is dus groot dat je daar zonder probleem toegelaten wordt. De grootste opleiding, in Utrecht, is ook het meest populair: hier zul je de selectietoets goed moeten maken om binnen te komen.

De opleiding

Vertel je jouw verhaal aan de zakelijke lezers van Het Financieele Dagblad of aan de kijkers van Studio Sport? Welke vorm past bij de boodschap: een diepte-interview of juist een vlotte reportage? En hoe kun je social media inzetten om je publiek te bereiken? Tekst of beeld maken voor een specifieke doelgroep en in een bepaald genre zijn belangrijke aspecten van je journalistiekopleiding. Daarnaast staan vakken als nieuwsselectie en ethiek op het rooster. De CHE besteedt extra aandacht aan je rol als ‘christenjournalist’. Buitenlandse reizen zijn overal een mogelijkheid of soms zelfs verplicht. Voor de nodige praktijkervaring imiteer je een redactie met je studiegenoten en natuurlijk loop je ook voldoende stage.

Vanaf het tweede of derde jaar kies je een richting. In Ede en Zwolle kun je specialiseren in schrijvende of audiovisuele (tv en radio) journalistiek. Utrecht en Tilburg splitsen dat wat verder uit en aan de HU kun je bovendien kiezen voor fotografie of vormgeving. Tilburg biedt de optie voor een half jaar gezamenlijke propedeuse met digital communication en speco (sport en media). In Zwolle kun je je vrije ruimte gebruiken voor een premaster, die toegang geeft tot de richting journalistiek binnen de VU-master communicatie- en informatiewetenschappen.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Journalistiek
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Journalistiek
Ede CHE - 1984 L 62 - - o - o o + o - o 54 -
Tilburg Fontys dt 1984 L 240 o - o - - - - o o o + 52 -
Zwolle Windesheim - 1984 S 156 o o o - - - - - - o 48 -
Utrecht HU - 1984 S 357 o - o - - - - - - o - - - o 40 - -

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Utrecht is, als je kijkt naar het aantal aanmeldingen, veruit de populairste opleiding journalistiek. Toch zijn de studenten dit jaar bijzonder kritisch over het onderwijs dat ze daar voorgeschoteld krijgen. In vergelijking met de anderen is er met name onvrede over organisatorische zaken als communicatie en faciliteiten – denk aan late tentamenuitslagen of gebrekkige werkplekken.

Maar ook inhoudelijk zijn de studenten – in Utrecht en in de andere steden – bepaald niet tevreden. Het niveau valt ze tegen, net als de werkvormen die worden gebruikt. Praktijkgericht zijn de opleidingen meestal wel – met name in Ede zijn studenten enthousiast over de loopbaanvoorbereiding. Tilburg eindigt vlak daaronder dankzij een gunstig oordeel van de experts.

Verwante studies

Ons advies

Topopleidingen vinden we al jaren niet bij de journalistiekstudies. De meest tevreden studenten vind je in Ede, de experts wijzen Tilburg aan als beste optie. Omdat het straks vechten wordt voor een mooie baan op een redactie of de leukste opdrachten als freelancer, is het aan te raden werk van je stages te maken of vast naar een journalistiek bijbaantje te zoeken.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org