Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Media en entertainment management

Zappen of vastbijten

Een evenement organiseren en sociale media inzetten om het van de grond te krijgen. De boodschap van een bedrijf de wereld in sturen door een filmpje viral te laten gaan. Of de voorbereidingen treffen voor een ‘ouderwets’ radioprogramma of themamagazine. Het kan, met media- en entertainment management. Maar wil je goed onderwijs en straks een flinke kans op een baan, dan komt het ook op jouw keuzes aan.

Arbeidsmarkt

Wil je ook graag tv-opnames begeleiden of bijdragen aan theatershows? Of zie je jezelf al reclamecampagnes maken? Dat is de bedoeling, met een MEM-diploma. Toch weten lang niet alle afgestudeerden dit ideaal waar te maken. Dat komt deels door de blijvend magere jaren in de mediabusiness, maar vooral door de populariteit van de opleidingen – en hun zwakke imago. Inmiddels is het aantal studenten gedaald, dus mogelijk wordt het beter. Maar voorlopig kent MEM het laagste percentage tevreden afgestudeerden van het hele hbo.

Locaties en toelating

Media en entertainment management vind je op drie locaties van Inholland, aan Stenden en bij de de NHTV (die het overigens international media & entertainment management noemt). Die opleiding is ook volledig Engelstalig, al is dat niet uniek: ook bij Inholland Den Haag, Inholland Haarlem (richting music) en in Leeuwarden kun je daarvoor kiezen.

Inholland stelde de afgelopen jaren een selectie in en hoewel er niet altijd meer aanmeldingen dan plekken waren, is dat toch goed om rekening mee te houden. Check begin 2016 onze website voor een update over loting- en selectiestudies.

De opleidingen

Achter de schermen werken in de media- of entertainment industrie, dat is waar MEM je voor wil opleiden. Ten eerste leer je het uitvoerende werk, zoals het bouwen van een website, het bewerken van video’s of het organiseren van een evenement. Daarnaast ontwikkel je meer bedrijfskundige kennis en vaardigheden: projectmanagement, financiële en juridische zaken, conceptontwikkeling, marketing, brandmanagement, communicatie en consumentenpsychologie.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Media en entertainment management
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Media en entertainment management
Breda NHTV - 2426 S5 200 + o + o o o + o o + 68 +
Leeuwarden Stenden - 1984 268 + - - - - o - - + o 52 -
Den Haag Inholland - 1984 152 - - - - - - - - - - - - - - - o o 30 - - -
Haarlem Inholland - 1984 227 - - - - - - - - - - - - - - - o 30 - - -
Rotterdam Inholland - 1984 116 - - - - - - - - - - - - - - - - o o 28 - - -

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Het is alweer een paar jaar geleden dat er veel ophef ontstond over de kwaliteit bij de MEM-opleidingen van Inholland. Onvoldoende niveau van de afstudeerwerken – en dus te makkelijk uitgegeven diploma’s – waren toen het probleem. Een panel van experts heeft in 2013 geoordeeld dat het niveau inmiddels op orde is, maar de studenten blijven zeer kritisch. Over het programma, over hun docenten, over de begeleiding en communicatie. Daar komt bij dat er veel uitval is in het eerste jaar, en dat het relatief lastig blijkt om binnen vijf jaar af te studeren.

Hoewel de klachten er veel minder fel zijn, is er ook voor MEM van Stenden niet veel waardering. Het vaardighedenonderwijs is oké en over de faciliteiten niets te klagen, maar verder morren de studenten. Ook hier bleek het niveau van scripties in 2014 niet voldoende, maar inmiddels heeft ook Stenden zich op dit vlak verbeterd.

De NHTV is net als vorig jaar koploper. Van deze opleiding zijn de deskundigen juist onder de indruk en ook de studenten zijn tevreden. Het sterkste punt in vergelijking met de rest is de loopbaanvoorbereiding: voor het opdoen van beroepsvaardigheden is veel aandacht en voor contact met de praktijk wordt goed gezorgd.

Verwante studies

Ons advies

Studenten en experts zijn het eens: de NHTV biedt wat betreft inhoud en organisatie de meeste kwaliteit. In deze sector, waar de arbeidsmarkt nog niet zo hard aantrekt, is ook de beroepsvoorbereiding in Breda een belangrijk pluspunt.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org