Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Muziek

Mit musik geht alles besser

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Muziek
  • Docent Muziek

Een opleiding in de muziek kiezen is niet eenvoudig. Je hebt de keuze voor een instrument, hoewel je dat waarschijnlijk al jaren met veel plezier bespeelt. Je zoekt een geschikt conservatorium, en daar zijn er best veel van, door het hele land. En de meeste opleidingen bieden ook veel verschillende studierichtingen aan, van klassiek tot e-music, en van Turkse muziek tot muziektheater.

Arbeidsmarkt

Het is vast al vaker tegen je gezegd: je brood verdienen in de kunstsector is niet eenvoudig. Lang niet iedereen haalt de top, dus hard werken en creativiteit zijn eigenschappen die je hard nodig zult hebben. De grootste kans op werk heb je met een docentenbaan, waarmee je bijvoorbeeld op de middelbare school muziekles kunt geven.

Locaties en toelating

Conservatoria vind je door het hele land. De grootste zitten in de Randstad: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In principe kun je met elk profiel toegelaten worden, talent en aanleg zijn belangrijker. Maar natuurlijk is het zinvol als je examen in muziek hebt gedaan. Voor alle opleidingen moet je auditie doen: je laat horen wat je kunt op jouw instrument of met je stem en ook je kennis van muziektheorie wordt getoetst. Soms beslist de toelatingscommissie dat je wel talent hebt, maar dat je nog niet goed genoeg bent voor de opleiding. Je kunt dan in sommige gevallen terecht aan de vooropleiding. Dat jaar hoort niet bij de hbo-opleiding, maar bestaat uit extra voorbereidende lessen die je naast je middelbare school of een eventuele bijbaan volgt. Sommige conservatoria werken samen met middelbare scholen en soms kun je ook een vooropleiding volgen via je muziekschool.

De opleiding

Studeren aan het conservatorium is hard werken. Je bent thuis veel aan het studeren en aan het oefenen. Het onderwijs bestaat uit privélessen en vakken over muziektheorie. Ook speel je in ensembles, zodat je ook leert muziek te maken met anderen.

Klassiek, jazz en pop zijn de standaard afstudeerrichtingen op het conservatorium, hoewel daar wel wat verandering in komt. In Enschede vind je bijvoorbeeld een popacademie en een richting media music (plus muziektherapie, zie het artikel creatieve therapie in hoofdstuk F). De opleiding van de HKU is gericht op de compositie van elektronische muziek, muziek voor de media en games. Popculture in Leeuwarden is ook zeker geen klassieke opleiding, maar een multidisciplinair programma met andere kunstvormen. Zo zijn er meer bijzondere richtingen: in Utrecht kun je terecht voor een specialisatie kerkmuziek, Codarts in Rotterdam heeft een specialisatie in wereldmuziek, en als je altijd al grote carillons wilde bespelen, dan kun je in Amersfoort worden opgeleid tot beiaardier. Vanwege de enorme keuze is het zeker aan te raden om bij veel verschillende conservatoria op bezoek te gaan.

Bij de opleidingen tot muziekdocent krijg je meer een allround opleiding waarbij je kennis opdoet van allerlei verschillende soorten muziekstijlen. Je leert je ontwikkelen tot veelzijdig musicus, maar leert ook deze kennis over te brengen op verschillende doelgroepen. De opleiding in Leiden is sterk gericht op antroposofie en het vrijeschoolonderwijs. Maastricht heeft een aparte richting voor het speciaal onderwijs.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Muziek
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Muziek
 Haarlem Inholland - 1984 A 40 + + + + + + + + ++ o 80 ++
 Hilversum HKU - 1984 A 62 + ++ + + ++ + + o + o 80 ++
Leeuwarden Hanze popular culture - 1984 A 32 nb nb - + + ++ + + o o 74 +
Amsterdam AHK - 1984 A 167 ++ ++ o + + o o o o o 72 +
Rotterdam Codarts - 1984 A 151 ++ + + o + - o o - o 66 +

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Bij de muziekopleidingen vinden we minder hoogvliegers dan bij andere kunstopleidingen, bijvoorbeeld dans. Ze zijn er wel, vooral onder de docentenopleidingen. Opvallend zijn de slagingscijfers: veel studenten weten het eerste jaar door te komen en ook een diploma halen binnen vijf jaar levert geen problemen op.

Muziek

De top twee in de muziek bestaat uit de HKU in Hilversum en het conservatorium van Inholland in Haarlem. Omdat de HKU bijzondere specialisaties aanbiedt en de Haarlemse opleiding zich op lichte muziek richt, zullen deze hogescholen niet voor iedereen de meest logische keuze zijn. Maar wie wel voor zo’n programma kiest, krijgt volgens de huidige lichting studenten te maken met deskundige docenten en een goede voorbereiding op een toekomstige loopbaan.

Ben je op zoek naar een meer algemeen conservatorium voor bijvoorbeeld een klassieke opleiding, dan is Amsterdam volgens studenten een aanrader. Ook daar heerst enthousiasme over de docenten en wordt het programma geprezen. Popular culture in Leeuwarden wordt geroemd om het vaardighedenonderwijs: volgens studenten krijg je een stevige basis in analytisch denken en een kritische houding aannemen.

Verderop in de lijst vind je nog steeds degelijke opleidingen, met hier en daar wat kritiek. Die betreft vooral het vaardighedenonderwijs, bij Artez (Arnhem, Zwolle) en Zuyd in Maastricht. Hier oordelen de studenten ook kritisch over het relatief lage aantal contacturen en het programma.

Docentenopleiding muziek

Bij de docentenopleidingen heb je wat je voorgangers betreft de keuze uit goed, beter en best. De opleiding in Maastricht is in deze categorie juist de beste: de studenten zijn enthousiast over alle aspecten, maar roemen vooral de voorbereiding op hun toekomstige loopbaan. Die is overigens ook bij alle andere opleidingen in deze categorie veel complimenten waard. Het vaardighedenonderwijs is, net als bij de muziekopleidingen, bij een aantal instellingen een punt van kritiek. Dat geldt vooral in Utrecht, waar je trouwens verder ook een degelijke opleiding vindt.

Verwante studies

Ons advies

Wil je muziekdocent worden? Alle opleidingen doen het erg goed, dus zoek er vooral een die inhoudelijk bij je past. Ga je voor een carrière als uitvoerend muzikant? De opleiding in Hilversum wordt je door studenten aangeraden, net als die in Haarlem. Bij de conservatoria in Maastricht en Arnhem wijzen ze juist relatief veel knelpunten aan.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org