Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Technische bedrijfskunde

Schakel tussen proces en productie

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Technische bedrijfskunde
  • Engineering

De opleiding technische bedrijfskunde leert studenten om met een helikopterblik technische bedrijfsprocessen in een organisatie goed in de gaten krijgen. Met dit inzicht kan je een brug slaan naar het ontwikkelen, maken en verbeteren van producten. Gevoel voor techniek komt dus goed van pas – niet om zelf te sleutelen, maar wel om die kennis in te zetten in een baan als manager.

Arbeidsmarkt

In de crisistijd waren de prognoses voor technisch bedrijfskundigen niet bijzonder positief en nog steeds zijn de prognoses matig. Toch kom je, waarschijnlijk mede door het ruime aanbod aan functies en specialisaties, in een gunstig arbeidsmarktklimaat terecht. Een goed salaris hoort daarbij, evenals een baan op niveau. Afgestudeerden zijn dan ook behoorlijk enthousiast over hun startpositie op de arbeidsmarkt.

Locaties en toelating

In diverse regio’s kan je de opleiding technische bedrijfskunde doen, om uiteindelijk de titel Bachelor of Engineering te krijgen. Zowel de oude opleidingen international maintenance management (joint degree van Breda/Vlissingen) als bedrijfsmanagement MKB is in technische bedrijfskunde opgegaan. Je kunt ze terugvinden als specialisaties. Bij Zuyd en HvA is technische bedrijfskunde zelf op zijn beurt opgegaan in de brede bachelor engineering. Zie ook het artikel werktuigbouwkunde in hoofdstuk J.

Toelating is mogelijk met een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4). Als je wiskunde A hebt gedaan, en geen wiskunde B of natuurkunde, dan raden diverse opleidingen aan een bijspijkercursus te doen. Veel (voltijd)opleidingen bieden ook een deeltijdvariant aan, waarvoor je meestal een baan nodig hebt.

De opleiding

De bedrijfskundige vakken vormen bij veel opleidingen de hoofdmoot, zoals: bedrijfseconomie, marketing en organisatiekunde. Maar ze worden vaak wel gegeven met een technisch ‘sausje’. Zo legt de specialisatie international maintenance management bij Avans de focus op technische systemen, technische mankementen en logistieke planning. Andere opleidingen (of richtingen binnen opleidingen) richten zich meer op het opleiden van bedrijfsmanagers – zoals de differentiatie bedrijfsmanagement MKB aan Fontys. Daarbinnen kunnen de Eindhovense studenten weer kiezen voor de specialisatie automotive, over het management binnen de voertuigenbranche.

De inhoud van de vakken zijn ter ondersteuning van projecten, waarin je de opgedane kennis kan oefenen met klasgenoten. Zo kan je, onder andere bij de HAN, leren hoe je een eigen bedrijf opzet. In dit Student Company-project bedenk je van A tot Z wat er nodig is om een product te maken en aan de man te brengen. In Leeuwarden leer je als ‘bedrijvendokter’ een diagnose te stellen voor een zieke organisatie en die beter te maken. Bij veel opleidingen krijg je ook nog een praktijkopdracht van een bestaand bedrijf. Deze ervaringen bereiden je voor op een (internationale) stage.

De meeste hogescholen besteden op hun eigen manier aandacht aan een internationale carrière. Zo heeft Rotterdam extra aandacht voor Engelstalige onderdelen, zoals samenwerken met buitenlandse studenten en excursies naar bedrijven buiten Nederland. In Zwolle kan je kiezen voor de minor ‘doing business in China’. Ook ‘duurzame energie’ is daar een belangrijk thema.

In Groningen kan je afstuderen als technisch bedrijfskundige én als verkeersvlieger als je kiest voor de specialisatie airline pilot & management via de KLM Flight Academy in Eelde. Let wel op de toelatingseisen en het collegegeld; meer dan 100.000 euro voor de gehele opleiding.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Technische bedrijfskunde
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Technische bedrijfskunde
 Den Bosch Avans - 1984 87 + + o + + ++ + ++ ++ o 82 ++
 Breda Avans/Vlissingen HZ - 1984 24 + + o ++ + ++ + + o o 78 ++
Tilburg Avans dt 1984 129 + + - + + ++ + + o o 74 +
Deventer Saxion dt 1984 32 o o - + + ++ + + o + 72 +
Alkmaar Inholland dt 1984 81 - + o + o ++ ++ + o o 72 +

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Avans behoort ook dit jaar weer bij de topopleidingen van technische bedrijfskunde. Den Bosch, Breda/Vlissingen en Tilburg vormen een drie-eenheid als het gaat om goede tot excellente scores. Ze krijgen complimenten van de studenten voor het aanleren van kritische en analytische vaardigheden. Daarbij zijn de studenten in Den Bosch enthousiast over de organisatie. Breda krijgt vooral inhoudelijk sterke feedback, zoals een hoog niveau van de stof die aansluit op de toetsing. De Brabantse instellingen hebben dan ook weinig uitval na het eerste jaar en leveren veel gediplomeerden af binnen vijf jaar.

Voor het aanleren van algemene vaardigheden als probleem oplossen en conclusies trekken ben je ook in Deventer, Alkmaar en Utrecht aan het goede adres. Hoewel Alkmaar als enige relatief veel eerstejaarsuitval heeft, geven studenten een pluim voor de begeleiding van de theorie naar de praktijk en het toekomstige werkveld. Saxion en Fontys staan er goed op bij de experts, maar hebben elk hun eigen verbeterpunten.

NHL, Haagse en HAN krijgen meer kritische punten te verduren. De HAN presenteert zichzelf als een opleiding met veel contacturen en goede begeleiding, maar de studenten zijn juist niet tevreden over de docenten. Ook het niveau van de stof en de aansluiting daarvan op toetsen levert onvrede op. 

De twee opleidingen engineering zijn breder van aard, dus als je nog twijfelt over een echt technische opleiding of deze managementrichting, dan kan dat een voordeel zijn. Maar qua kwaliteit lijken ze weinig toe te voegen aan de ruime keuze in studies technische bedrijfskunde.  

Verwante studies

Ons advies

De keuze voor één van de Avans-opleidingen is altijd een schot in de roos. Werkgevers vragen om werknemers met de juiste skills en volgens de studenten krijg je die bij Avans. Goede alternatief zijn Deventer, Alkmaar of Utrecht, eveneens op het gebied van praktische vaardigheden, maar ook betreft het inhoudelijke programma. 

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org