Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hotelonderwijs

Warm welkom

Ben je gastvrij en vind je het leuk om klanten een onbezorgd verblijf te bezorgen? Vind je het geen probleem om ’s avonds, in het weekend en met de feestdagen hard te werken? Dan is het misschien wel iets voor jou om ‘hotello’ te worden. Overigens kan je als afgestuurde ook aan het werk bij bijvoorbeeld congrescentra, evenementenorganisaties, restaurants, cateringbedrijven.

Arbeidsmarkt

Overal waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat, kan je aan het werk als hotelprofessional. De werkgelegenheid is nu redelijk, maar de verwachting is dat dit niet zo blijft. Als het je lukt om een baan te vinden, is dat vaak een fulltime en/of vaste baan tegen een redelijk salaris.

Locaties en toelating

Het hogere hotelonderwijs heeft zes reguliere hotelscholen in Apeldoorn, Breda, Maastricht, Leeuwarden, Amsterdam en Den Haag. De laatste twee bieden geen particulier onderwijs, maar mogen toch hoger collegegeld vragen. Dat komt door een experiment met excellent onderwijs. Daarnaast zit je bij deze hogescholen in het eerste jaar intern, waarvoor je ongeveer 6.000 euro extra betaalt. De andere vier hogescholen vragen het wettelijke collegegeld.

De particuliere hogeschool Tio heeft op vijf locaties hotelopleidingen, namelijk: Utrecht, Amsterdam, Hengelo, Eindhoven en Rotterdam. In de laatste stad is er nóg een ander particulier initiatief, namelijk het Eurocollege. Deze particuliere instellingen vragen de hoofdprijs van rond de 15.000 euro.

Alle hogescholen hebben op hun eigen manier een internationaal karakter. Want in het hotelwezen kan je altijd met buitenlandse gasten en bedrijven te maken krijgen. Daarom geven sommige hotelscholen hun lessen in het Engels. Bij anderen kan je zelf kiezen voor een Engelstalige variant, zoals Tio in Amsterdam en Utrecht. De andere Tio-locaties en het Eurocollege geven les in het Nederlands.

Om goed met gasten te communiceren, is een tweede moderne taal in je vakkenpakket een toelatingseis. Daarbij komen economie of m&o met een C&M-profiel ook goed van pas; het zijn soms verplichte vakken. Heb je een hotelschooldiploma op mbo-niveau, dan kan je de hbo-opleiding soms in twee jaar afronden.

Alle hogescholen hebben een selectieprocedure. Dan word je beoordeeld op ambities en vaardigheden. Het is een toelatingstest waarin wordt gekeken of je gastvrij, stressbestendig en gemotiveerd bent. Kortom: of jij het in je hebt om hotelmanager te worden.

De opleiding

In de gastvrijheidssector spelen veel zaken een belangrijke rol. Om klanten een plezierig verblijf te geven, moet er bijvoorbeeld een goed personeels-, inkoop- en facilitair beleid zijn. Want die ene zeer vriendelijke receptiemanager die de klant goede koffie aanbiedt in de nette lounge kan nét het verschil maken. Reken dan ook op bedrijfskundige vakken, zoals bedrijfseconomie en management, budgetteren en inkoop.

En vergeet de echte praktische kennis niet: je wordt een echte kenner op het gebied van wijn, dranken en voedsel. Het is de bedoeling dat je de gasten bijvoorbeeld goed kan adviseren over welke wijn ze het beste bij een gerecht kunnen nemen. Of het personeel kan motiveren om zo goed mogelijk uitleg te geven over de nieuwe (seizoens)gerechten. Daarvoor krijg je praktijkopdrachten in het leerbedrijf van een hogeschool. Zo ligt op de campus van Zuyd het teaching hotel; het eeuwenoude Château Bethlehem met gasten uit binnen en buitenland. Bredase studenten gaan op wijnexcursie naar Frankrijk.

Internationalisering staat bij veel hotelscholen hoog in het vaandel. Vandaar dat de meeste hogescholen een breed scala aan stagelanden in hun systeem hebben. Ook kun je (internationale) minors of tracks kiezen. Bij Stenden heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid op Grand Tour te gaan naar een partnerhogeschool in Qatar of Bali. Tio biedt die optie ook, net als een minor Ondernemerschap waarin je je eigen bedrijf leert opzetten.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Hotelonderwijs
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Hotelonderwijs
 Eindhoven TIO - 14750 19 nb nb * +++ ++ ++ ++ ++ ++ o 94 +++
 Utrecht TIO - 14750 63 nb nb * +++ ++ ++ ++ ++ + o 92 +++
 Amsterdam TIO - 14750 95 nb nb * ++ + ++ ++ ++ + o 88 +++
 Hengelo TIO - 14750 12 nb nb * ++ + ++ ++ ++ + o 88 +++
 Amsterdam Hotelschool - 3017 A 286 ++ + o + + ++ ++ + + ++ 86 +++

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Een combinatie van prestatiecijfers, de mening van studenten en een oordeel van experts leidt tot een indrukwekkende ranglijst van de hotelopleidingen. Met het voorbereiden op de toekomstige (internationale) carrière zit het bij de meeste opleidingen wel goed. Ook al geven sommige particuliere instellingen geen inzicht in hun eerstejaarsuitval en diplomasucces, het aantal contacturen is volgens de studenten zeer goed. Bij het Tio is dat met name het geval. De studenten zijn idolaat over de opleiding. Alle locaties hebben volgens studenten echte topopleidingen; een hogere score kan bijna niet. Het programma, inclusief het niveau van de stof, is uitstekend en sluit naadloos aan op de toetsing. De studenten staan hun mannetje, of vrouwtje, tijdens de praktijkopdrachten en stages. Je mag dergelijk toponderwijs ook wel verwachten, gezien het flinke prijskaartje en de grote hoeveelheid contacturen.

In Amsterdam/Den Haag krijgen de studenten minder contacturen, maar van deze opleiding weten we wel dat het eerstejaars survivalgehalte en het slagingspercentage hoog is. De experts geven deze opleidingen nog een extra compliment. Tussen de vestigingen in Amsterdam en Den Haag zit nauwelijks verschil.

De NHTV in Breda krijgt, van de opleidingen met een wettelijk collegegeld, de meeste lof. De studenten zijn tevreden over de opleiding. De (zelfstandige) onderwijsruimten en bibliotheek zijn uitstekende faciliteiten om geconcentreerd te studeren. De eerstejaars en afstudeerden gaan dan ook fluitend door hun studie. De experts zijn ook hier zeer tevreden.

Tussen deze opleiding en de onderste drie, Apeldoorn, Leeuwarden en Maastricht, zit wat kwaliteitsverschil, maar dat maakt ze niet tot een slechte keuze. Zowel de prestatiecijfers als de oordelen variëren van gemiddeld tot bovengemiddeld. In Leeuwarden zijn er twee kleine kritiekpuntjes voor de deskundigheid en begeleiding van docenten en ook in de communicatie met docenten loopt niet alles vlekkeloos.

Verwante studies

Ons advies

De opleidingen die veel lof krijgen, zijn ook gelijk het meest kostbaar. Gepeperde prijzen zijn er vooral bij de particuliere opleidingen van Tio, en in mindere mate ook voor de scholen in Amsterdam en Den Haag. Dat een goede opleiding niet per definitie duur hoeft te zijn, bewijzen de onderste vier instellingen die prima scoren en nauwelijks kritiek krijgen. Bovendien weten we daarvan zeker dat de prestaties van de studenten goed zijn.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org