Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Toerisme & vrije tijd

(Re)creatieve baan

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Toerisme en vrije tijd
  • Vrijetijdsmanagement

Als je om je heen kijkt naar mensen op terrasjes, bij concerten of op vakantie, zou je niet zeggen dat onze economie net uit een diep dal geklommen is. Toch is werken in de toerismesector een hele uitdaging, zeker nu mensen minder geld willen besteden maar wél leuke uitjes willen maken. Jij bent de spin in het web van die uitjes: je organiseert, plant, begeleidt en verkoopt.

Arbeidsmarkt

Wie aan een opleiding in het toerisme begint, gaat niet voor het grote geld. De prognoses zijn de afgelopen jaren niet goed geweest en daar lijkt in de toekomst niets aan te veranderen. Het vinden van een baan, bijvoorbeeld bij een touroperator, luchtvaartmaatschappij of reisbureau, blijkt op dit moment echter geen groot probleem in deze sector. Afgestudeerden vinden alleen lang niet altijd een baan op hun niveau en zijn dan ook niet bijzonder tevreden over hun startpositie op de arbeidsmarkt.

Locaties en toelating

De opleidingen in de categorie ‘hoger toeristisch en recreatief onderwijs’, zoals ze officieel heten, hanteren die naam lang niet allemaal meer. In Vlissingen heet de opleiding vitaliteitsmanagement & toerisme en Breda NHTV heeft naast de reguliere opleiding ook functiegericht toerisme & recreatie. Aan de particuliere Tio kun je op maar liefst vijf locaties internationaal toeristisch management studeren en het eveneens particuliere Notenboom heeft op drie locaties hospitality & events management. De LOI biedt tot slot afstandsonderwijs. Vrijetijdsmanagement kun je aan vier instellingen studeren. Stenden heeft ook een duale variant, waarbij je werkt en studeert tegelijk.

Het collegegeld voor deze opleidingen ligt behoorlijk ver uit elkaar: voor een particuliere opleiding betaal je al gauw bijna zeven keer zoveel als voor een reguliere. Met een N&T-, N&G- of E&M-profiel word je zonder meer toegelaten. Meestal is economie of m&o voor een C&M-profiel verplicht, bij Notenboom mag je ook zonder die vakken aan de opleiding beginnen. Vrijetijdsmanagement in Rotterdam had in 2015-2016 een numerus fixus: de hogeschool kiest haar studenten door middel van een decentrale selectie. Of dat voor komend jaar ook zo is lees je in de update op onze site in januari 2016.

De opleiding

Als toerismemanager moet je van een hoop zaken verstand hebben. Je leert alles wat je nodig hebt om mensen zo efficiënt en leuk mogelijk hun vrije tijd te laten besteden. Organiseren, plannen, begeleiden en verkopen zijn maar enkele vaardigheden die je aanleert. Daarnaast doe je kennis op van het bedrijfsleven door vakken als bedrijfseconomie, marketing en ethiek.

Specialiseren kan overal, door speciale tracks of een minorpakket. Bij NHTV kun je bijvoorbeeld kiezen voor consultancy, reizen of attractieparken en aan Stenden en Inholland kun je je richten op toerisme in ontwikkelingslanden en avontuurlijk toerisme. De op vitaliteit gerichte opleiding van de HZ kent een focus op bijvoorbeeld lifestyle, watersport en duurzaamheid, en dat laatste vind je bij veel andere opleidingen ook terug.

De vrijetijdsopleidingen richten zich naast de organisatie van evenementen ook op het commercieel aantrekkelijk maken van gebouwen en bijvoorbeeld musea. Ook leer je tijdens de opleiding hoe vrijetijdsproducten, zoals de Vakantiebeurs, tot stand komen. Voorbeelden van specialisaties zijn kunst- en cultuurmanagement, sportmanagement of maatschappelijke vernieuwing.

Voor beide opleidingen geldt dat naast vakspecifieke kennis ook algemene kennis belangrijk is: daarom staan ook algemene vakken over taal, cultuur en ict op het programma. Alle opleidingen stimuleren een bezoek aan het buitenland. Denk aan een stage of uitwisseling. Stenden heeft zelfs locaties in Bali en Bangkok voor uitwisselingsprojecten. Wil je niet naar het buitenland, dan kun je ook in Nederland stagelopen of een keuzevakkenpakket samenstellen.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Toerisme & vrije tijd
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Toerisme en vrije tijd
 Amsterdam Tio (part.) int. Toer. Management - 14750 16 nb nb * ++ ++ + ++ ++ + o 82 ++
 Utrecht Tio (part.) int. toeristisch mngmnt. - 14750 24 nb nb * ++ + + ++ ++ o o 78 ++
Eindhoven TIO int. toeristisch mngmnt. - 14750 17 nb nb * + + + + + + o 74 +
Rotterdam Tio (part.) int. toeristisch mngmnt. - 14750 14 nb nb * + + + + + + o 74 +
Leeuwarden Stenden - 1984 179 o + o + o + o + + o 70 +

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Toerisme en recreatie

Al een aantal jaar staat de particuliere hogeschool Tio met stip op één. De hoeveelheid contacturen is wat studenten betreft net wat veel van het goede, maar draagt wel bij aan de communicatie een sterke voorbereiding op een toekomstige loopbaan. En dat is juist waar opleidingen met mindere scores moeite mee lijken te hebben. Ook over het programma en de deskundige docenten zijn de studenten van Tio vol lof. Notenboom kreeg van de experts een onvoldoende: de hogeschool moet werken aan de inhoud van het programma en de studiebegeleiding.

Zoek je een beter betaalbare opleiding, dan is Stenden volgens huidige studenten een aanrader. Ook hier worden inhoudelijk complimenten uitgedeeld en is men tevreden over het vaardighedenonderwijs: er is veel aandacht voor het probleemoplossend vermogen en een kritische houding. In de middenmoot vinden we degelijke opleidingen, waar studenten behoorlijk stabiel zijn in hun oordeel. De enige relatief lage waardering treft Inholland in Haarlem en Diemen, waar studenten klagen over weinig contact met de beroepspraktijk en een trage informatievoorziening.

Vrijetijdsmanagement

Onder de opleidingen vrijetijdsmanagement zijn geen echte hoogvliegers te zien, maar de NHTV en Stenden krijgen wel een gemiddelde waardering.

Inholland moet flink gaan trekken aan haar opleidingen in de toerismesector, want ook in de categorie vrijetijdsmanagement haalt de hogeschool het landelijk gemiddelde niet. Het schort ook hier aan de praktische kant, het contact met de beroepspraktijk, maar er is op meer aspecten kritiek en niet iedereen weet daardoor even makkelijk het diploma binnen te slepen. De uitval van eerstejaars, die bij andere hogescholen in balans is, komt hier ook opvallend hoog uit. Rotterdam doet het qua prestatiecijfers gemiddeld, maar inhoudelijk en organisatorisch worden hier verbeterpunten aangewezen.

Verwante studies

Ons advies

Tio-studenten weten het wel: naar eigen zeggen hebben zij verreweg de beste opleiding. Een degelijk, en flink goedkoper alternatief vind je aan de HZ in Vlissingen of de NHTV in Breda. Inholland is voor beide opleidingen geen aanrader en heeft bij vrijetijdsmanagement ook grote moeite de eerstejaars verder te helpen.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org