Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Bedrijfseconomie & FSM

Voor hetzelfde geld

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Bedrijfseconomie
  • Financial Services Management

Een bedrijf runnen kunnen managers vaak niet in hun eentje. Ze hebben behoefte aan iemand die hen kan bijpraten over de financiële gezondheid van het bedrijf, en willen advies over de verkoop van nieuwe producten of diensten. En precies daar komen bedrijfseconomen in beeld. Ze analyseren financiële processen, stellen jaarrekeningen op, adviseren over winstmarges en rekenen uit hoe hoog de bonussen dit jaar mogen zijn. Bedrijfseconomen zijn onmisbaar, en hun invloed is daarom vaak groot.

Arbeidsmarkt

Afgestudeerd als bedrijfseconoom? Dan kan je de financiële man of vrouw worden binnen een bedrijf. Je bewaakt budgetten of wordt projectmanager. Financial service managers geven klanten advies over sparen of lenen, hypotheken en verzekeringen. Door de grote studentenaantallen werd er na de bankencrisis van 2008 gevreesd voor veel werkloosheid bij deze studies, en hoewel de arbeidsmarkt er nu gunstig uitziet, zijn de perspectieven opnieuw matig.

Locaties en toelating

Bedrijfseconomie is een populaire opleiding die je op veel plaatsen in Nederland kunt volgen. Soms zijn de studies behoorlijk groot, maar er zijn ook kleine tot zeer kleine opleidingen. Je wordt direct toegelaten met een profiel E&M en vanaf dit jaar ook met N&T. Met N&G of C&M op het vwo moet je economie of m&o als keuzevak hebben gekozen. Heb je C&M op de havo gedaan, dan moet je dat aanvullen met economie/m&o én wiskunde.

Aan de HU gold vorig jaar een numerus fixus.

De particuliere instellingen NTI en LOI, waar je kunt kiezen tussen klassikaal studeren of onderwijs op afstand, hebben minder strenge toelatingseisen. Een havo- of vwo-diploma is genoeg om te mogen beginnen.

Enkele hogescholen die bedrijfseconomie aanbieden hebben ook een aparte opleiding financial services management (FSM) in hun aanbod. Ook hier had de HU vorig jaar een loting om toegelaten te worden. Aan de HvA gold voor deze studie een selectieprocedure. Hou onze website in de gaten voor een update over 2016-2017. Inholland heeft de voormalige FSM-opleiding ondergebracht in de brede bachelor business studies. FSM (Inholland noemt het banking & insurance) bestaat er nog als aparte afstudeerrichting, die je alleen kunt volgen in Den Haag.

De opleiding

De opleidingen bedrijfseconomie gaan in het eerste jaar vaak samen met andere financiële studies. Daarom krijg je een breed vakkenpakket aangeboden. De propedeuse bestaat uit vakken met cijfertjes, zoals economie, bedrijfskunde en belastingrecht enerzijds, en algemene vakken als onderzoekvaardigheden, communicatie en Engels anderzijds. In de hoofdfase kun je je specialiseren in een bepaalde tak, bijvoorbeeld accountancy of logistiek. Bij sommige instellingen kun je door middel van een minor ook de kant van FSM op.

Financial Services Management richt zich meer dan bedrijfseconomie op hypotheken, verzekeren, beleggen en pensioenen. Ook van deze studie is het propedeusejaar breed. Omdat FSM sterker gericht is op de financiële dienstverlening krijg je zowel te maken met de financiële advisering voor particulieren als voor bedrijven. Dat uit zich in vakken als financieel recht, verzekeringsleer en financiële dienstverlening. Je traint daarnaast je communicatieve en commerciële vaardigheden.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Bedrijfseconomie & FSM
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Bedrijfseconomie
Enschede Saxion - 1984 218 o o + o + o o + o o 66 +
Zwolle Windesheim - 1984 203 - o o + + o o + o o 64 o
Den Bosch Avans dt 1984 200 o o + + o o o o o o 64 o
Venlo Fontys intern. business economics - 1984 179 o + + o o - o o + o 64 o
Vlissingen HZ - 1984 78 - - - + o + o + + o 62 o

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Bedrijfseconomie

Eerstejaars hebben het moeilijk bij bedrijfseconomie. De kans is relatief groot dat ze nog tijdens de propedeuse uitvallen. Daarnaast is de loopbaanvoorbereiding bij veel instellingen een probleem. Vooral bij Inholland in Amsterdam en Haarlem is er wat dat betreft nog veel werk aan de winkel.

Het studieprogramma is bij de meeste hogescholen een sterk punt. Vooral het niveau van de stof kan op veel plekken de goedkeuring van de studenten dragen. Veel waardering voor docenten vind je in Enschede en in Zwolle: studenten zijn met name van hun deskundigheid onder de indruk.

De opleiding van de HU wist de NVAO-experts niet te overtuigen. Er bleken te veel scripties met een voldoende beoordeeld, terwijl ze eigenlijk niet het juiste niveau hadden. De HU moet dit nu verbeteren.

Financial services management

Bij FSM is er keuze uit vier bovengemiddeld scorende opleidingen en drie waar de studenten minder tevreden over zijn. De Inholland-vestiging in Den Haag, waarin ook het studentenoordeel van andere business studies-richtingen aldaar is meegenomen, is van redelijke kwaliteit. Tegenvallende prestatiecijfers komen veel voor. Inholland heeft er last van, net als de HAN en de HvA. Rotterdam heeft de meest tevreden studenten, maar is geen koploper vanwege de eerstejaarsuitval en het trage afstuderen.

In Groningen zijn de studenten het minst blij met de loopbaanvoorbereiding. Ze zouden vooral meer contact willen met de beroepspraktijk. Zwolle en Rotterdam doen het op dat punt juist wel goed. De combinatie van veel enthousiasme onder studenten en hun goede prestaties, zorgt voor een koppositie voor Fontys Eindhoven – net als vorig jaar.

Verwante studies

Ons advies

Als je bedrijfseconomie wil studeren, dan heb je de keuze uit behoorlijk wat degelijke opleidingen. Met zo veel alternatieven is een keuze voor een van de minder presterende studies niet aan te raden. Hetzelfde geldt voor FSM. Want of je nou in de Randstad wil studeren of elders in het land, een goede opleiding met veel tevreden studenten is nooit ver weg.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org