Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Accountancy en Fiscaal recht & economie

Kwestie van controle

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Accountancy
  • Fiscaal recht en economie
  • Deeltijd accountancy, fiscaal recht & economie
  • Deeltijd SPD Bedrijfsadministratie

Heb jij feeling voor cijfers en ben je communicatief vaardig? Om accountant te worden heb je die eigenschappen zeker nodig. Je controleert de financiële gegevens van een bedrijf en ondersteunt de manager bij het opstellen van de jaarrekening. Als fiscalist ben je de specialist op het gebied van belastingen. Bedrijven willen logischerwijs zo min mogelijk belasting betalen en nemen daarvoor soms risico’s. Jij analyseert die risico’s, verzorgt de aangiftes en geeft advies.

Arbeidsmarkt

Met een diploma accountancy op zak kan je bijvoorbeeld gaan werken als belastingadviseur of assistent-accountant. Maar je mag nog niet als zelfstandig accountant aan de slag. Daarvoor moet je verder studeren voor registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA).

Ook fiscaal economen vergroten hun opties door een master te doen. De werkloosheid is vooral bij accountancy laag. De fiscalisten hebben het wat zwaarder. Maar beide soorten starters worden goed betaald, en werken vaak op hbo-niveau.

Locaties en toelating

De opleidingen accountancy vind je verspreid door het hele land. Zes instellingen bieden ook een opleiding fiscaal recht en economie aan. Daarnaast zijn er nog enkele particulieren die deeltijd- of afstandsonderwijs aanbieden, met Markus Verbeek als hofleverancier.

Bijna overal word je met een vwo-diploma zonder meer toegelaten tot accountancy of fiscaal recht en economie. Als havist ben je in elk geval welkom met E&M of N&T. C&M moet je aanvullen met economie of m&o én wiskunde, heb je N&G gedaan dan moet je economie of m&o als keuzevak hebben gekozen.

De HU (accountancy), de HvA (accountancy en fiscaal recht & economie) en de HR (fiscaal recht & economie) hadden afgelopen jaar een numerus fixus, met loting of selectie. Als je wil weten welke opleidingen dit jaar een numerus fixus hanteren, hou dan onze website in de gaten.

De opleiding

Het eerste jaar staat in het teken van basisvakken. Je volgt vakken als fiscale economie, bedrijfseconomie en financieel management, vaak samen met studenten van die studies. Meestal begin je al in het eerste jaar met projectwerken: samen met een groep studenten analyseer je de bedrijfsprocessen binnen een bestaand bedrijf. Sommige hogescholen hebben connecties met accountantskantoren, zodat je direct uit het bedrijfsleven gegrepen opdrachten krijgt. Omdat je vaak in het Engels moet communiceren, krijg je ook een bredere basis in economisch Engels.

Na het eerste (half)jaar kies je definitief voor een van de hoofdrichtingen uit de propedeuse. Nu komen de specifiekere vakken voor jouw gebied aan bod. Bij accountancy zijn dat bijvoorbeeld administratieve organisatie, verslaglegging, jaarrekeningen maken, ethische dilemma’s en bezwaarschriften schrijven. De opleiding is nauw verwant aan fiscaal recht en economie: als accountant-in-opleiding krijg je ook een inleiding in het fiscaal recht, terwijl je als toekomstig fiscalist ook kennis van algemene accountancy opdoet. Verder krijg je als student fiscaal recht ook belastingtechnische vakken voor je kiezen: denk aan accijnzen, omzetbelasting en invoerrechten.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Accountancy & Fiscale economie
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Accountancy
Breda Avans dt,du 1984 100 o o + + o o o o + o 66 +
Zwolle Windesheim dt,du 1984 107 - o o + o o o + + + 66 +
Den Bosch Avans dt 1984 145 o o o + o o o + o o 64 o
Deventer Saxion - 1984 49 o - + + + o - o + o 64 o
Groningen Hanze - 1984 97 o - o o o o o o o o 58 o

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

In deze opleidingsrichting zal je geen hoogvliegers vinden. Avans in Breda en Windesheim in Zwolle scoren als enige net boven het hbo-gemiddelde. Toch zijn de studenten aan de accountancy- en fiscaal recht & economieopleidingen niet per se ontevreden. Dat je in onze lijst geen topscores tegenkomt, heeft dan ook een andere reden: de vaak matige prestatiecijfers van de studenten. De uitval onder eerstejaars is al wat aan de hoge kant, maar nog lastiger blijkt het om binnen vijf jaar een diploma te halen. Slechts bij drie instellingen is zowel de survival van eerstejaars als het slagingspercentage na vijf jaar gemiddeld: Avans (beide locaties), Zuyd en NHL.

Positieve punten zijn er ook. Met uitzondering van NHL stemt het aantal contacturen aan alle instellingen de studenten tevreden, en ook de studieprogramma’s kunnen op relatief veel waardering rekenen. Vooral het niveau van de studiestof is op veel plekken in orde.

De experts van de NVAO geven bijna alle opleidingen in deze sector hun zegen, en accountancy aan Windesheim krijgt zelfs een extra pluim: vooral vanwege het niveau van de afgestudeerden en de kwaliteit van docenten. De Hogeschool Utrecht kwam bij de NVAO minder goed uit de bus. Dat lag vooral aan de bachelorscripties en het eindniveau van de afgestudeerden. De opleiding krijgt nu de tijd dit te verbeteren.

De Hogeschool van Amsterdam valt op als hekkensluiter bij zowel accountancy als fiscaal recht & economie. Bij accountancy zijn de studenten op alle beoordeelde punten ontevreden, bij fiscaal recht & economie kunnen alleen de faciliteiten zich meten met het hbo-gemiddelde.

Dan is er nog een aantal deeltijdopleidingen van Markus Verbeek waarover studentenoordelen beschikbaar zijn. Alle beoordeelde vestigingen scoren gemiddeld. De docenten krijgen relatief veel waardering, maar bij SPD bedrijfsadministratie laat de loopbaanvoorbereiding wel te wensen over.

Verwante studies

Ons advies

De enige twee bovengemiddelde scores zijn voor Avans in Breda en voor Windesheim, die ook vanwege hun aardige prestatiecijfers aan te raden zijn. Verder heb je de keuze uit een groot aantal redelijke opleidingen met elk hun sterke en zwakke punten. De HvA krijgt voor zowel accountancy als fiscaal recht & economie de minste waardering en is dan ook geen aanrader.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org