Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

International business & languages

Koopmanspraatjes

Spreekt een carrière in het internationale bedrijfsleven je aan, dan is het wel zo handig om een goed woordje ‘over de grens’ te kunnen spreken. De opleiding international business & languages (IBL) heeft daarvoor een programma met minstens drie talen en economie, bedrijfskunde en marketing.

Arbeidsmarkt

Economie met vreemde talen is een mooie combinatie voor werk in de internationale handel. Maar die handel had de afgelopen jaren wel te lijden van de eurocrisis en de handelsboycot met Rusland. Dat kan ook nog wel even zo blijven. In dat opzicht valt het percentage werkloosheid onder recent afgestudeerden eigenlijk mee. Starters die wel werk weten te vinden, gaan meestal fulltime aan de slag en met een goed salaris.

Locaties en toelating

Door heel Nederland zijn er IBL-locaties. Op havo- en vwo-niveau stroom je direct in met een E&M- of C&M-profiel. Met een ander profiel moet je economie of management & organisatie als keuzevak hebben.

In Utrecht en Amsterdam gold vorig jaar een numerus fixus: loting of selectie bepaalde wie mocht beginnen. Begin 2016 vind je op onze site of daar verandering in komt.

Hogeschool Zuyd biedt geen aparte opleiding IBL, maar heeft de opleiding met IBMS (zie vorig artikel) gecombineerd tot international business.

De opleiding

De bedrijfskundige basis van IBL wordt gevormd door vakken als marketing, bedrijfskunde, economie, recht, projectmanagement en communicatie. Daarnaast werk je regelmatig aan projecten; veel hogescholen laten groepjes studenten bijvoorbeeld een eigen bedrijf opzetten.

Je leert minstens drie talen vloeiend spreken. Naast Engels kies je nog twee andere talen. De meeste hogescholen bieden Duits, Frans en Spaans aan. Bij de Hanze is er ook Italiaans, bij de NHL Chinees en bij de HvA Portugees. Oefening baart kunst. Dus je rondt tenminste één stage of studiesemester in het buitenland af.

Een minor zorgt voor verdere specialisatie in een thema of op een bepaald gebied. Zo heeft de HR minoren over Oost-Europa en Latijns-Amerika. Dat laatste kan ook aan de HAN, net als een minor Azië. De Hanze heeft een keuze voor beleid, export, of toerisme. Ook de HZ heeft een toerisme-insteek.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
International business & languages
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
International Business and Languages
Vlissingen HZ - 1984 54 o + o o - - o o + o 60 o
Enschede Saxion - 1984 65 - - o o o o o o + + o 60 o
Den Bosch Avans - 1984 190 + o o o - o - o o + 60 o
Rotterdam HR - 1984 282 o o + o - - - - o + 56 o
Groningen Hanze - 1984 112 o - o o - - - o o + 54 -

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

De opleidingen doen het redelijk, maar echte hoogvliegers zijn er niet. Vlissingen voert de lijst aan met een bovengemiddeld aantal afgestudeerden binnen vijf jaar. De studenten zijn zeer te spreken over de voorzieningen, net als in Enschede. Daar zijn de studenten sowieso over veel zaken tevreden. Wel heeft de opleiding, net als de opleidingen die ondergemiddeld scoren, moeite om studenten door het eerste jaar te loodsen en/of binnen vijf jaar te laten afstuderen. Dat doet Den Bosch Avans beter.

Hoewel Rotterdamse studenten te spreken zijn over het aantal contacturen vinden ze dat er weinig aandacht is voor het ontwikkelen van algemene vaardigheden (bijvoorbeeld een kritische houding) of voor beroepsvaardigheden. Dat laatste is overigens bij veel opleidingen geen sterk punt, vinden de studenten. Dat gebrek aan loopbaanvoorbereiding zou een extra verklaring kunnen zijn waarom het voor IBL’ers lastig is om werk te vinden.

Verwante studies

Ons advies

Vlissingen is een goede keuze voor de opleiding IBL, helemaal als je de studie binnen vijf jaar wilt afronden. Enschede en Den Bosch zijn een goed alternatief. Ga bij je zelf na wat je van je internationale carrière verwacht en onderzoek welke studieprogramma daar het beste op aansluit. Let daarbij goed op de mogelijkheden om een bijzondere buitenlandervaring te creëren, waarmee je je kan onderscheiden van de rest.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org