Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Small business & Retail management

Ondernemer in hart en nieren

Zie jij kansen om met een goed product winkelend publiek in jouw zaak naar binnen te krijgen? Of heb je innovatieve ideeën voor een webwinkel? Dan ben je bij de opleiding small business & retail management (SB&RM) aan het goede adres.

Arbeidsmarkt

Met small business kan je werk zoeken als filiaalmanager bij een grote winkelketen, maar je kan ook je eigen bedrijf starten. Je zou verwachten dat een groot deel van de afgestudeerden dat laatste kiest, maar het merendeel begint toch met een dienstverband. Ze hoeven niet zo lang te zoeken naar werk, maar de voorspellingen zijn een stuk minder positief. Het salaris is gemiddeld, maar voor de economische sector niet hoog.

Locaties en toelating

SB&RM kun je door het hele land studeren. Naast de aparte opleidingen kun je ook binnen commercieel management aan Zuyd en binnen business studies van Inholland voor een richting small business kiezen.

De opleiding

Theoretische vakken geven je een goede basis om te leren hoe je een eigen bedrijf kunt starten. Daarbij kan je denken aan bedrijfseconomie en -administratie, marketing, communicatie en personeelsbeleid. Ook geven hogescholen vaak de mogelijkheid om echt ervaring te krijgen in het werkveld. Samen met studiegenoten mag je dan een eigen onderneming oprichten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een product zo goed mogelijk kan verkopen. In het derde jaar kan je een specialisatie kiezen binnen het ruime aanbod aan keuzeminors of afstudeerrichtingen, zoals de minor ondernemerschap (HU) of de specialisatie fashion retail (Stenden).

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Small business & Retail management
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Small business & Retail management
Den Bosch Avans dt,du 1984 211 o o + o o o o o o o 62 o
Leeuwarden Stenden du 1984 126 o + - o o o o o o o 60 o
Eindhoven Fontys du 1984 122 - o o o o o o + o o 60 o
Zwolle Windesheim - 1984 132 - - + o o o o + o o 60 o
Amersfoort HU - 1984 S 87 - - - - - o o + + o ++ o 58 o

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

De opleidingen in dit artikel krijgen weinig complimenten, maar er is ook nauwelijks kritiek. Den Bosch Avans krijgt wel waardering voor het aantal contacturen. Leeuwarden Stenden volgt Avans op de voet, maar daar willen de studenten juist meer contacturen. Stenden onderscheidt zich wel weer positief met een gunstig slagingspercentage. Want het behalen van de propedeuse en/of de eindstreep lijkt bij de meeste opleidingen een knelpunt.

Bij de opleidingen die ondergemiddeld scoren, zien we vooral ontevredenheid over de voorbereiding op een verdere loopbaan. De NTI spant de kroon. De hekkensluiter is Deventer Saxion die op alle gebieden matig scoort. Studenten zijn vooral kritisch over het studieprogramma, dat niet uitdagend genoeg is. Daarnaast vinden ze de begeleiding en feedback van docenten niet deskundig genoeg. De studenten die Zuyd een matige beoordeling geven, krijgen bijval van de experts.

Verwante studies

Ons advies

Als je zowel de succescijfers van studenten als hun oordelen belangrijk vindt, dan ligt de keuze voor Avans (Den Bosch) of Stenden voor de hand. Saxion in Deventer is wat de huidige studenten betreft geen aanrader.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org